Πώς φτάσαμε στο «Σχίσμα» Αγίου Ορους – κυβέρνησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκκλησιαστικές πηγές σημείωναν ότι ήταν γνωστές στην αγιορείτικη κοινωνία οι θέσεις του κ. Τσίπρα όταν τον υποδέχθηκε με θέρμη τον Αύγουστο του 2014.

Η ματαίωση της επίσκεψης του κ. Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος εξακολουθεί να μονοπωλεί από τις αρχές της εβδομάδας τις συζητήσεις στο «Περιβόλι της Παναγίας». Εως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, η Ιερά Κοινότητα δεν είχε γνωστοποιήσει επισήμως το σκεπτικό που κυριάρχησε στη σύναξη της Δευτέρας, ως προς το να μην αποδοθούν οι δέουσες τιμές στον πρωθυπουργό, όπως προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό και να οδηγηθεί σε ναυάγιο το ταξίδι.

Ούτε είχε αποδοκιμάσει ακραίες συμπεριφορές μοναστηριών, όπως της Μονής Δοχειαρίου, όπου αναρτήθηκαν μαύρες σημαίες και υβριστικά πανό περί «αντίχριστων», κ.ά.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα πήγαινε απρόσκλητος στον Αθω, καθώς από τις 18 Σεπτεμβρίου είχε στα χέρια του πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητας, στην οποία, μεταξύ άλλων, οι υπογράφοντες «άπαντες εκπρόσωποι» των ιερών μονών δήλωναν στον πρωθυπουργό πως «η παρουσία σας στον ιερό Αθωνα θα είναι ευπρόσδεκτη σε ημάς και σας αναμένουμε όποτε οι πολλές σας υποχρεώσεις το επιτρέψουν».

Οι αγιορείτικες αρχές, εξάλλου, έδειχναν ικανοποιημένες από την ψήφιση στη Βουλή της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στα εκτός Αγίου Ορους ακίνητα των μοναστηριών και οι «μετοχές» του πρωθυπουργού εμφανίζονταν ανεβασμένες στην αθωνική πολιτεία.

Οι άνεμοι λοιπόν για μια επίσκεψή του κ. Τσίπρα στις Καρυές, όπου με την ευκαιρία θα εγκαινίαζε και τις ημιτελείς εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου Υγείας και θα συναντούσε πιθανότατα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που επρόκειτο να μεταβεί για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας στη Μονή Παντοκράτορος, έδειχναν ούριοι και τα επικοινωνιακά οφέλη προφανή.

Αλλά στον Αθω τα μετεωρολογικά, και όχι μόνο, φαινόμενα μεταβάλλονται με το παραμικρό και στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είχαν πάρει «δελτίο καιρού», προτού διαρρεύσουν την προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψη, θεωρώντας ότι η πρόσκληση ίσχυε στο ακέραιο.

Οι αντιδράσεις

Τα πρώτα σύννεφα στην κορυφή του Αθωνα έκαναν την εμφάνισή τους με τη σύγκληση της Ιεράς Κοινότητας σε σύσκεψη, την προπερασμένη Παρασκευή, με αντικείμενο την επίσκεψη. Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των είκοσι μοναστηριών δεν πήγε στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην συνέλθει το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Ορους λόγω έλλειψης απαρτίας και να παραπεμφθεί προς συζήτηση το θέμα στην τακτική συνεδρίαση της Κοινότητας την περασμένη Δευτέρα.

Τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας και Καρυών «άναψαν», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης αρμόδιος για θέματα Αγίου Ορους έσπευσε εκεί –επισήμως για να ρυθμίσει λεπτομέρειες των εγκαινίων– προκειμένου να αποτρέψει ανεπιθύμητες εξελίξεις, αλλά η καταιγίδα είχε ήδη ξεσπάσει.

Με τα περισσότερα μοναστήρια, τις σκήτες και τα κελιά να «βράζουν», εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών γύρω από θρησκευτικά ζητήματα που κατά τις πλέον συντηρητικές και διαρκώς ενισχυόμενες πτέρυγες της αγιορείτικης κοινωνίας οδηγούν στον «αθεϊσμό» και την «αποχριστιανοποίηση» της Ελλάδας –το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου εξόργισε όχι μόνο τους πιο σκληρούς ζηλωτές αλλά ξεχείλισε το ποτήρι της οργής–, επόμενο ήταν οι αντιπρόσωποί τους στην Κοινότητα να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των κοινοβίων τους.

Επικράτησε πανδαιμόνιο, με την πλειοψηφία να εκφράζεται ανοικτά εναντίον της επίσκεψης, την οποία, εν τω μεταξύ, το Μαξίμου είχε σπεύσει να ματαιώσει «λόγω φόρτου εργασίας» του πρωθυπουργού.

Οι προσπάθειες εκπροσώπων ισχυρών μοναστηριών, όπως της Σίμωνος Πέτρας, του Βατοπεδίου, και κάποιων άλλων, να πείσουν τους υπολοίπους περί της αναγκαιότητας πραγματοποίησης της επίσκεψης και κυρίως για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη ματαίωσή της, έπεσαν στο κενό. Με τη ματαίωση του ταξιδιού του κ. Τσίπρα και με το κακό κλίμα που επικρατούσε, ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήγε στο Ορος.

Γεγονότα και ερωτήματα

Εκκλησιαστικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι ήταν γνωστές στην αγιορείτικη κοινωνία οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις του κ. Τσίπρα και του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί, όταν τον υποδέχτηκε (μετά τους Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο παλαιότερα) με θέρμη ως ηγέτη της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2014. Επιτρέποντάς του, μάλιστα, να διαλογιστεί στο Πρωτάτο μόνος του με την εικόνα της Παναγίας του Αξιον Εστί, ενώ κάποιοι ενθουσιασμένοι του είχαν ευχηθεί «να έλθει και πρωθυπουργός».

Τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα, από τις ίδιες πηγές, αν θεωρείται θεμιτό και δημοκρατικό να μην επιτρέπεται στον πρωθυπουργό της χώρας να επισκέπτεται με τη θεσμική του υπόσταση τμήμα της ελληνικής επικράτειας και ειδικά το Αγιον Ορος, όταν μάλιστα η παραχώρηση στο ελληνικό κράτος έχει αμφισβητηθεί ιστορικά και εξακολουθεί να ελκύει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον ισχυρών.

Σε κάθε περίπτωση, το ρήγμα στις σχέσεις του λίκνου της ορθοδοξίας με την κυβέρνηση είναι γεγονός και όπως τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι καλείται τώρα η κυβέρνηση να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στον Αθω.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα