Πώς ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ «έπεσε» στα τείχη της… Μασαχουσέτης!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αντίο άνθρωπε πανέξυπνε. Εσύ, ο γενναίος ήρωας που κατόρθωσες να εκπορθήσεις την πόλη της Τροίας, μετά από πολιορκία 10 ετών και τόσες μάχες που έμειναν ως ομηρικές, θα εξαιρεθείς από τα μαθήματα του Λυκείου στο Λόρενς της Μασαχουσέτης. Οι ωδές που έκαναν γνωστή τη δόξα σου απαγορεύονται. Κυνηγούνται. Λογοκρίνονται. Αποκλείονται.

Υπερβολική βία. Είναι αλήθεια ότι δεν ήσουν πολύ Τσάρλι με τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Άλλωστε, το να περιμένεις μέχρι να φάνε τα κρέατά σου και να πιούν το λεηλατημένο κρασί στο κελάρι σου πριν τους επιτεθείς αιφνιδιαστικά, τέσσερις κατά πενήντα, έκανες κατάχρηση της δύναμής σου. Ούτε την παραμικρή επιείκεια: δεν χαρίσατε κανέναν. Και τις υπηρέτριες που απολάμβαναν την ακολασία μαζί τους, ήταν απαραίτητο να τις κρεμάσεις; Ήταν θύματα της πατριαρχίας! Όσο για την άλωση της Τροίας, την τραγουδισμένη από τον αοιδό μπροστά στον Αλκίνοο, είναι γεμάτη από φόνους και λεηλασίες που μπροστά τους ωχριά ο πιο βαρετός αιμοδιψής σκηνοθέτης. Εντάξει, δεν ήσουν μόνος, αλλά φαίνεται ότι και οι νικητές Αχαιοί ήταν βάρβαροι. Ναι, αυτό είναι  οξύμωρο.

Υπερβολικά στερεότυπα φύλου, επίσης. Η Πηνελόπη που υφαίνει τον ιστό της και που σε περιμένει, σαν μια χαζούλα που αγνοούσε τα πάντα για τον Ολυμπο των Gouge, Simone de Beauvoir και Judith Butler. Το σώμα μου η επιλογή μου, θα μπορούσε να κάνει ομαδικούς έρωτες με 50 μνηστήρες ή να καταφύγει στην αγκαλιά των προαναφερθέντων εύκολων υπηρετριών, αντί να περιμένει την επιστροφή σου. Ειδικά αφού ήσουν ελάχιστα πιστός. Η Κίρκη και η Καλυψώ ήταν πρόθυμες, γιατί να τις στερηθείς; Και η Nαυσικά, πλένει στο χέρι, ακόμα μια οικιακή σκλάβα, όσο και αν είναι πριγκίπισσα!

Τέλος, πάρα πολύς ρατσισμός. Είναι λίγο λιγότερο εμφανής από τα άλλα. Όταν η Κίρκη μετατρέπει τους ναύτες σου σε γουρούνια, δεν κάνει halal και κατά συνέπεια είναι επομένως ισλαμοφοβική και άρα ρατσίστρια.

Με λίγα λόγια, σε αυτό το βιβλίο όπου εξιστορούνται οι περιπέτειές σου, υπάρχει υπερβολική βία, υπερβολική ροπή σε καταπιεστικά στερεότυπα φύλου, πάρα πολύς ρατσισμός, πολύ κακή σκέψη γενικά για τις νέες γενιές για να γεμίσουν τα κεφάλια τους. Έτσι, το δεκαετές ταξιδιωτικό ημερολόγιό σου στη Μεσόγειο, τις πολεμικές αναμνήσεις σου, μπορείς να τις βάλεις στο συρτάρι και να  ξεχαστούν.

Ναι, ξέρω ότι ήσασταν για 28 αιώνες εμπνευστής ποιητών και συγγραφέων: Ronsard, Fénelon, Jean Giono, James Joyce, Robert Graves κ.λπ. … σε ευχαριστούν που έδωσες τον χαρακτήρα, αλλά τώρα είναι παραπέτασμα. Τουλάχιστον στο Lawrence, Ma, USA. Πολύ κακό για τους μελλοντικούς μαθητές. Δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τις αναρίθμητες αναφορές στις περιπέτειες σου που διανθίζουν τις μικρότερες λεπτομέρειες της γλώσσας. Αλλά θα είναι υποταγμένοι στη μοναδική και καλή σκέψη.

Θέλω να κάνω την Κασσάνδρα: μην αφήσετε αυτό το καινούριο άλογο να μπει στα τείχη μας, θα μας καταστρέψει. Όχι σωματικά, αλλά αυτό που είμαστε, την ουσία μας, τον πολιτισμό μας. Και όμως, για ατυχία όλων, η Κασσάνδρα δεν εισακούγεται ποτέ.

Rémy Mahoudeaux

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα