Πώς ο Ντράγκι έριξε πάγο στον Σόιμπλε για το Grexit

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Protagon Team 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 11:44 –

Ο Μάριο Ντράγκι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο έκτακτο Eurogroup που διεξήχθη την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 |SOOC ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, τον οποίο περιμένουμε την Τρίτη στην Αθήνα, συγκρούστηκε το 2015 με τον γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Την ώρα που η Ακαδημία Αθηνών δέχεται πλήθος αιτημάτων για μία θέση στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι, που επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη, για να αναγορευθεί σε ακαδημαϊκό, ο «Βηματοδότης» αποκαλύπτει τις συγκρούσεις ανάμεσα στον απερχόμενο σε λίγο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το καλοκαίρι του 2015, για την Ελλάδα.

Κατά  την ιστορική παραπολιτική στήλη του «Βήματος», άνθρωπος που έχει γνώση των διαλόγων και των συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα, μετέφερε μια συνομιλία που είχε σε ένα Eurogroup, το δύσκολο εκείνο καλοκαίρι: «Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, υπουργός μεγάλης χώρας (Σόιμπλε), που είχε άλλα σχέδια για την Ελλάδα, έκανε κριτική στην ΕΚΤ για το ότι δεν έκοβε ή δεν μηδένιζε την έκτακτη ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που νομοτελειακά θα οδηγούσε στην έξοδό μας από το ευρώ…».

Η απάντηση του Ιταλού ήταν άμεση: «Δεν αποφασίζει η ΕΚΤ για το ποια χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν θα αφήσω να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Στο μεταξύ, η Ακαδημία Αθηνών δέχεται μεγάλες πιέσεις για τη λίστα των καλεσμένων στο δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», πολλοί διεκδικούν μια θέση στο τραπέζι με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη στο δείπνο που θα γίνει στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την Τρίτη. Ομως, θα είναι περιορισμένη έως ελάχιστη η συμμετοχή των πολιτικών.

Στο δείπνο, θα παρακαθίσουν κυρίως ακαδημαϊκοί, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Με αφορμή την απόφαση για ενεργοποίηση νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ τον μήνα, αλλά και με φόντο τις συστάσεις του στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ντράγκι θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπήρξε ενδιαφέρον για συνάντηση με τον κ. Ντράγκι και από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αλλά λόγω ανωτέρας βίας δεν επετράπη στον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη να διευρύνει τον κύκλο των επαφών του.

Πάντως, η ΕΚΤ δεν περνά τις καλύτερες των ημερών της λίγο πριν από την παράδοση της σκυτάλης από τον Μάριο Ντράγκι στην Κριστίν Λαγκάρντ. Η αποδοχή της παρακαταθήκης του από τη Γαλλίδα και ιδιαίτερα η προοπτική αρνητικών επιτοκίων και επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχει προκαλέσει την μήνιν των «σφικτών»Γερμανών.

Ηδη η Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπέβαλε την παραίτησή της, αντιδρώντας στην ευέλικτη νομισματική πολιτική. Η στάση της αντανακλά την ανησυχία των Γερμανών για τις αποδόσεις των καταθέσεών τους. Να σημειωθεί ότι η Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στο θέμα δηλώνοντας πως «δεν πρέπει να εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες στη νομισματική πολιτική».

Πηγή: Protagon.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα