Πώς κυβερνούν τη χώρα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Να αναφέρουμε δύο μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας ώστε να αντιμετωπίσει έγκαιρα το αναμενόμενο δεύτερο κύμα χωρίς να καταδικάσει τη χώρα σε πλήρη ακινησία ή για να αντιμετωπίσει και το πιθανολογούμενο κύμα του ερχόμενου φθινοπώρου; Οι παλαιότεροι πηγαίναμε στο σχολείο τις μισές μέρες της εβδομάδας πρωί και τις άλλες μισές απόγευμα. Δηλαδή σε κάθε σχολικό κτίριο λειτουργούσαν δύο σχολεία ελλείψει κτιριακών υποδομών τότε. Με άλλα λόγια υπάρχει σήμερα η υλικοτεχνική υποδομή ώστε να διπλασιαστούν οι τάξεις των μαθητών κάθε βαθμίδας και να λειτουργήσουν με τους μισούς μαθητές. Και το διδακτικό προσωπικό; Οι χιλιάδες των καθηγητών των φροντιστηρίων που θα αναζητούσαν εργασία εν μέσω πανδημίας αλλά και των ανέργων καθηγητών και δασκάλων που περιμένουν, θα στελέχωναν την εκπαίδευση. Όσον αφορά τη λειτουργία του δημόσιου τομέα αλλά και των τραπεζών που αποτελούσε εμπαιγμό για τις ανάγκες της κοινωνίας και την  οικονομία, διότι λειτουργούσαν με ελάχιστο προσωπικό έτσι ώστε αφενός να ταλαιπωρείται ο πολίτης και αφετέρου να συνωστίζεται στις τράπεζες, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει καθημερινά σε δύο βάρδιες με ραντεβού. Έτσι ώστε ο κόσμος να κατανέμεται χρονικά στα ΜΜΜ αλλά και στην αγορά στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ούτε αξιοποίησε τη δυνατότητα που παρείχε από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζει να παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)  με τη χορήγηση φθηνών δανείων στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ύψους μέχρι το 2% του ΑΕΠ τους (για την Ελλάδα 3,5 δις ευρώ περίπου) “για την υποστήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19”. Ώστε να αντιμετωπιστούν με επάρκεια τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και να έχουμε ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ με την αποχώρησή της. Προφανώς διότι η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της ιδεοληψίας της για την εισβολή των ιδιωτών στα νοσοκομεία καίτοι σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης του ΟΟΣΑ «Health at Glance», στην Ελλάδα το 35% των δαπανών της υγείας πληρώνεται από την τσέπη των ασφαλισμένων. Θα μπορούσαν να προταθούν και άλλα μέτρα που θα καθιστούσαν λειτουργική την κοινωνία με σεβασμό στα μέτρα προστασίας .

Ο τέως πρόεδρος της Γερμανίας, ο Ρίχαρντ φον Βαιτσέκερ σε συνέντευξή του είχε πει: « Σ’ εμάς ο επαγγελματίας πολιτικός δεν είναι ούτε ένας ειδικός ούτε ένας ερασιτέχνης, αλλά ένας άνθρωπος με γενική γνώση και με ειδίκευση στο πώς αντιπαλεύει κανείς τον πολιτικό αντίπαλό». Επομένως σε ειδικά θέματα είναι απαραίτητη η εισήγηση των ειδικών. Όμως η απόφαση που λαμβάνεται είναι πολιτική. Την λαμβάνει ο πολιτικός αφού συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της εισήγησης σε όλους τους τομείς. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται για τα μέτρα στη διάρκεια της πανδημίας και η κυβέρνηση αποφασίζει. Και είναι λογικό να είναι επιφυλακτικοί στην εισήγησή τους, πιθανότατα υπερβολικοί, ώστε να μην τους αποδοθούν ευθύνες για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε τομείς που αγνοούν τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας τους. Ο ιατρός απαντά ως ειδικός στον τομέα του μόνο, δεν μπορεί να συνεκτιμήσει τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις μιας απόφασης σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας. Η ένσταση εν προκειμένω εστιάζεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση υιοθετεί τις εισηγήσεις ως πολιτικές αποφάσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Star (7/4/2021) ο πρωθυπουργός απεκδύθηκε ουσιαστικά των ευθυνών του, επιρρίπτοντας την ευθύνη των κυβερνητικών αποφάσεων στην επιτροπή.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε συνομιλία του με την Anne-Brigitte Kern που δημοσιεύτηκε στο Transversales Sciences/Culture τον Φεβρουάριο του 1991, δίνει και άλλες διαστάσεις στις αποφάσεις των ειδημόνων. Αναφέρεται στην τεχνικιστική αυταπάτη, την «αυταπάτη της ειδημοσύνης», όπως την χαρακτηρίζει, υποστηρίζοντας ότι «είναι αναρίθμητες οι παράλογες αποφάσεις που πάρθηκαν από τους ειδήμονες ή πάρθηκαν με βάση τις γνώμες τους…. Τώρα έχουμε ή θα έχουμε σε λίγο ειδήμονες ικανούς να τροποποιήσουν το ανθρώπινο γονιδίωμα, έγραφε τότε. Μήπως θα πρέπει να τους αφήσουμε να αποφασίσουν; Οι γνώμες των ειδημόνων πάντα διχάζονται, δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν. Όταν οι διευθύνοντες θέλουν μια “πραγματογνωμοσύνη” που να πηγαίνει προς μια ορισμένη κατεύθυνση, βρίσκουν πάντα ειδήμονες για να συντάξουν μια κατάλληλη έκθεση». Στην προκειμένη περίπτωση της πανδημίας, στη χώρα μας υπάρχουν επιστήμονες με πορεία που τους καταξιώνει, που σέβονται απόλυτα τις επιπτώσεις του κορωνοιού και τους κινδύνους στη ζωή μας, αλλά είχαν διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η άποψή τους ακούγεται μόνον από περιφερειακά κανάλια. Ενώ το lock down απέτυχε στη χώρα μας να αναχαιτίσει την πανδημία, αυτή η διαπίστωση δεν οδήγησε σε αναθεώρηση της φιλοσοφίας αντιμετώπισής της. Ούτε βέβαια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είδαμε τις κοινωνίες να μπαίνουν σε lock down επί 5 – 6 μήνες μηδενίζοντας την κοινωνική και την οικονομική ζωή των χωρών.

Όμως ενώ η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους ακινησίας, η κυβέρνηση αντίθετα έχει ανεβάσει τους ρυθμούς και νομοθετεί ακατάπαυστα για μείζονα θέματα, όπως αυτό της παιδείας, των ΕΛΤΑ, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, και όχι μόνο.  Επικαλούμενη τα μέτρα lock down που επιβάλει για  την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετεί χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις. Μάλιστα όσες φορές υπήρξαν περιορισμένες αντιδράσεις, εγκαλούσε τους διαδηλωτές και την αντιπολίτευση για την εξάπλωση της πανδημίας. Με άλλα λόγια η πανδημία αναδεικνύεται σε ευκαιρία επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής, με έξαρση των μέτρων καταστολής όταν αυτή αμφισβητείται, ενώ σε άλλες συνθήκες οι αντιδράσεις θα συγκλόνιζαν τη χώρα.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

12/4/2021

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα