Πώς η πανδημική κρίση διευρύνει το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πανδημία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην τοπική οικονομία, με αρκετούς επιχειρηματίες από τον κλάδο της λιανικής να εκφράζουν ανησυχίες για μόνιμα λουκέτα.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκασθούμε να κλείσουμε –όχι εξαιτίας της πανδημίας, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», δηλώνει στους «FT» ο Αντόνιο, υπεύθυνος του καταστήματος υποδημάτων Bravo Jata στην οδό Gran Via. Το κατάστημα είχε παραμείνει κλειστό στη διάρκεια του Lockdown μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Εάν η εμπορική κίνηση παραμείνει τόσο χαμηλή, τότε το κατάστημα –που ιδρύθηκε το 1942- δεν θα καταφέρει να αντέξει πάνω από τρεις μήνες.

Η αποκαρδιωτική εικόνα στη Μαδρίτη και στην ισπανική οικονομία γενικότερα έρχεται σε αντίθεση με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία, κάτι που είναι εμφανές για όποιον περπατήσει στην οδό Zeil της Φραγκφούρτης, έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς πεζοδρόμους της πόλης.

«Είχαμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι –με αρκετά μεγάλη κίνηση», παρατηρεί η Καταρίνα Πίτσνερ, manager του καταστήματος καφέ και γλυκισμάτων Streusel Bar. Σύμφωνα με την κ. Πίτσνερ, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πελατών παρότι επιτρέπεται η είσοδος ανά πελάτη στο κατάστημα με  υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Πριν από την πανδημία, η οικονομία της Ισπανίας αναπτυσσόταν ταχύτερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία ήταν στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι χρόνιες αδυναμίες της οικονομίας εξελίσσονταν σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές που είχαν υποστεί πλήγμα από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ ο τομέας κατασκευής αυτοκινήτων αντιμετωπίζει προκλήσεις εξαιτίας της μετάβασης σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η εξάπλωση όμως του κορωνοϊού στην Ευρώπη κατά το πρώτο ήμισυ του έτους ανέτρεψε την εικόνα. Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε 22%, με την ύφεση σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 12% του γερμανικού ΑΕΠ. Η πορεία προς την ανάκαμψη διαφορετική για τις δύο χώρες: Οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία έχουν επιστρέψει από τον Μάιο σε επίπεδα προ πανδημικής κρίσης, κάτι που δεν ισχύει για την Ισπανία.

Ένας από τους λόγους που η ισπανική οικονομία υστερεί σε επιδόσεις έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η χώρα, μαζί με την Ιταλία, είχε καταστεί ευρωπαϊκό επίκεντρο του Covid-19 τον Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ λίγους μήνες αργότερα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Το lockdown της Ισπανίας ήταν αυστηρότερο σε σύγκριση με της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, η ισπανική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Η Αlliance for Tourism Excellencexeltur) προβλέπει 64,7% πτώση της τουριστικής δραστηριότητας στην Ισπανία το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Τον Ιούλιο μόλις 2,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία, αριθμός μειωμένος 75% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, με περισσότερους από δέκα εκατ. τουρίστες. Την ίδια στιγμή, η κρίση λόγω Covid-19 φέρνει στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της ισπανικής οικονομίας, με τις «αρρυθμίες» στην αγορά εργασίας και το υψηλό ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε οικονομική δυσχέρεια και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Και παρότι το ισχυρό ευρώ υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εξαγωγών, η συναλλαγματική ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τους εξαγωγείς του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς συχνά είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις των τιμών, εξηγεί στους «FT» ο Μέλβιν Κράους, επίτιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ 10,9% φέτος, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με την ύφεση 6,3% που αναμένει για τη Γερμανία.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, με τον δημοσιονομικά εύρωστο Βορρά να αναπτύσσεται ταχύτερα έναντι του υπερχρεωμένου Νότου. Το χάσμα αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις, περιπλέκοντας παράλληλα τις προσπάθειες Βρυξελλών και Φραγκφούρτης για στήριξη της Ευρωζώνης.

«Η πανδημία έχει διευρύνει τις διαρθρωτικές αποκλίσεις σε Βορρά και Νότο της Ευρωζώνης, επιτείνοντας τις δυσκολίες στη χάραξη της σωστής νομισματικής πολιτικής για το σύνολο της περιοχής», εξηγεί η Λένα Κομίλεβα, επικεφαλής οικονομολόγος στην G+ Economics. 

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφύγει επανάληψη της κρίσης χρέους που οδήγησε τη Ζώνη του Ευρώ στο χείλος της διάσπασης το 2012, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και διοχετεύοντας φθηνή ρευστότητα πολλών τρισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τις χώρες-μέλη.

«Το χάσμα Βορρά-Νότου πρέπει να γεφυρωθεί, εάν δεν θέλουμε να καταλήξουμε το ήμισυ του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης να είναι υπό την ιδιοκτησία της ΕΚΤ», προειδοποιεί η κ. Κομίλεβα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τις αποκλίσεις στους κόλπους της οικογένειας του Ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα λειτουργήσει ως «γέφυρα».

Πηγές: Financial Times, Euronews, Reuters,Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα