Πώς η Γερμανία προετοιμάζεται για έκτακτη ανάγκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι, αν κλείσει οριστικά η στρόφιγγα ρωσικού φυσικού αερίου. Και μια ματιά στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ μετά τη Μαδρίτη.

    Χάμπεκ: Δεν αποκλείεται ένα οριστικό κλείσιμο του Nord Stream 1

Tι θα συμβεί εάν πράγματι σταματήσει η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και τι πρέπει να κάνoυν το κράτος, τα νοικοκυριά, η βιομηχανία; «Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει:  «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου». Όπως παρατηρεί η SZ oι νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένονται να περάσουν εσπευσμένα από Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «είναι προετοιμασίες για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να μην είναι τόσο μακριά».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης. «Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Eάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν». Σύμφωνα με την εφημερίδα η δέσμη μέτρων ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για δύο επιλογές: «άμεση παρέμβαση του κράτους και επιβολή εισφοράς, για μια ευρύτερη κατανομή του πρόσθετου ενεργειακού κόστους στους πολίτες».

Όπως σημειώνει: «Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια δεύτερη επανάληψη της υπόθεσης Lehman Brothers, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας το 2008 επέφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Εκείνη την εποχή, η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να τη διασώσει».

Πρώτα «θα κρυώσει» η βιομηχανία και μετά τα νοικοκυριά

Βιομηχανία, ΓερμανίαΗ εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα ξεκινήσει από τη βιομηχανία

Το ίδιο δημοσίευμα αναλύει εκτενώς και τις συνέπειες μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους πολίτες. Σε περίπτωση ανάληψης από το κράτος κρίσιμων δομών ενέργειας δεν θα επιβαρύνονταν καταρχήν οι καταναλωτές, αλλά ένα διαφορετικό θέμα είναι εάν αργότερα οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας οδηγήσουν σε μετακύλισή τους στους καταναλωτές, παρατηρεί η SZ. «Σε μια κατάσταση έλλειψης φυσικού αερίου μπορεί να σημειωθούν υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές αγοράς, αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο».

Σε πρώτη φάση πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου η κυβέρνηση θα στραφεί αρχικά στη βιομηχανία και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού, με την επιστροφή στον άνθρακα. Πάντως βασική αρχή για ενδεχόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η εξής: «Πρώτα θα πρέπει να απέχουν από το φυσικό αέριο η βιομηχανία και τελευταίοι οι ‘προστατευόμενοι καταναλωτές’, στους οποίους ανήκουν τα νοικοκυριά».

Γιατί το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία 

ΕρντογάνΗ Τουρκία είναι απαραίτητη για τη δυτική άμυνα

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στην στάση της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Μπορεί να επιτεύχθηκε συμβιβασμός για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο προβληματισμός για την Τουρκία παραμένει.«Η τουρκική πολιτική έναντι της Ρωσίας γεννά αμφιβολίες. Σε αντίθεση με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας που επιτίθεται στην Ουκρανία. Ωστόσο ένα είναι σαφές: η Τουρκία είναι απαραίτητη για τη δυτική άμυνα. Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό», παρατηρεί η εφημερίδα.

Όπως υπενθυμίζει η Handelsblatt σε άλλο σημείο: «Τούρκοι στρατιώτες προστάτευσαν με επιτυχία την Καμπούλ επί χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα η τουρκική πολεμική της αεροπορία μαζί με άλλα συμμαχικά κράτη επιτηρούσαν με μαχητικά F16 τον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική. Επιπλέον η Τουρκία γίνεται ολοένα πιο ελκυστική παραγωγός όπλων, ειδικά για λιγότερο ευημερούσες χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Και την Ουκρανία έχει προμηθεύσει με όπλα». Για όλους αυτούς τους λόγους «είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα. Ο Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι νοιάζεται για τη Συμμαχία και ότι υποστηρίζει ευθαρσώς τη διεύρυνσή της, έναντι της ρωσικής απειλής.  Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά η Σουηδία και η Φινλανδία, θα πρέπει να δείξουν καλή θέληση.»

Ελλάδα και Ιταλία: Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ελλάδα, πυρκαγέςΠυρκαγιές εξαιτίας της μακροχρόνιας ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών

Την εικόνα από τις νέες πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά και την παρατεταμένη ξηρασία στην Ιταλία, απότοκα της κλιματικής αλλαγής στον ευρωπαϊκό Τύπο, δίνει το Spiegel Online. «Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το βράδυ της Τρίτης τρεις μεγάλες πυρκαγιές (…) Aρκετά χωριά κοντά στο μικρό λιμάνι της Ιτέας εκκενώθηκαν. Στην Άμφισσα φωτιές έκαψαν ελαιόδεντρα. Στην Πελοπόννησο κοντά στο Κρανίδι εκκενώθηκε ένα ξενοδοχείο (…) Σύμφωνα με μετεωρολόγους, οι πυρκαγιές ξέσπασαν εξαιτίας της μακροχρόνιας ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών και πυροδοτήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Στη νότια Ευρώπη η πιθανότητα πυρκαγιών έχει αυξηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.»

Όσο για την Ιταλία «και εκεί η κατάσταση είναι δραματική. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πέντε περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έντονης ξηρασίας».

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα