Πότε οι μηχανές θα γίνουν εξυπνότερες από τον άνθρωπο – Ο Έλληνας «μάγος» της ΑΙ προβλέπει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η γενική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή ένα σύστημα που είναι εξίσου ισχυρό με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγα χρόνια, προβλέπει ο Demis Hassabis, CEO της Google εταιρείας AI της Google, DeepMind.

Ο ελληνικής καταγωγής «μάγος» της τεχνητής νοημοσύνης εκτίμησε, μιλώντας στο  Future of Everything Festival της Wall Street Journal, ότι η έρευνα του AI θα επιταχυνθεί, από τους ήδη πολύ υψηλούς ρυθμούς που εμφανίζει σήμερα.

«Η πρόοδος τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει αρκετά εντυπωσιακή. Δεν βλέπω κάποιο λόγο για να επιβραδυνθεί. Πιστεύω ότι μπορεί ακόμα και να επιταχυνθεί. Επομένως πιστεύω ότι μπορεί να απέχουμε (από την γενική τεχνητή νοημοσύνη) μόνο μερικά χρόνια, ίσως μέσα στην δεκαετία», είπε.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να εμφανίζει άλματα, ειδικά αφότου η OpenAI παρουσίασε το ChatGPT, η συζήτηση γύρω από τους κινδύνους της τεχνολογίας αυτής έχει φουντώσει. Ο Hassabis όπως και άλλες προσωπικότητες του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο CEO της OpenAI, Sam Altman, έχουν μιλήσει δημοσίως για τη φιλοδοξία τους να αναπτύξουν την τεχνολογία προστατεύοντας παράλληλα την ανθρωπότητα από τις συνέπειές της.

Η μητρική της Google, Alphabet, ενοποίησε πρόσφατα τις δύο βασικές ερευνητικές ομάδες της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υπό την ηγεσία του Hassabis, στοχεύοντας στην επιτάχυνση της προόδου της στον τομέα αυτό. Προηγουμένως, η DeepMind λειτουργούσε ως χωριστή εταιρεία κάτω από την ομπρέλα της Alphabet, αφότου είχε εξαγοραστεί το 2014 αντί περίπου 500 εκατ. δολαρίων.

Πέρυσι, ερευνητές της DeepMind ανακοίνωσαν ότι είχαν προβλέψει τη δομή σχεδόν όλων των γνωστών πρωτεϊνών, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που ονομάζεται AlphaFold, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η DeepMind έχει δουλέψει επίσης πάνω σε αλγόριθμους που είναι γνωστοί ως γλωσσικά μοντέλα, δηλαδή την τεχνολογία πίσω από chatbots σαν το ChatGPT.

Ποιος είναι ο Demis Hassabis

Η DeepMind είναι το δημιούργημα του Demis Hassabis, ενός 46χρονου πρώην παιδιού-θαύματος που γεννήθηκε στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριο πατέρα και Σιγκαπουριανή μητέρα. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στον τομέα του, με τον βρετανικό Guardian να του δίνει τον τίτλο του «σούπερ-ήρωα της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο ίδιος δεν μιλά ελληνικά («καταλαβαίνω κάποια ελληνικά, γιατί ο παππούς μου ζούσε μαζί μας για πολύ καιρό και εκείνος μιλούσε ελληνικά με τον πατέρα μου»), όμως σε παλαιότερη συνέντευξή του σε κυπριακό μέσο δήλωνε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. «Έχω έναν ελληνικό τρόπο σκέψης και τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα για τον δυτικό κόσμο, από την κλασική εποχή, είναι ένα τεράστιο κομμάτι του χαρακτήρα μου», έλεγε.

Στους γονείς του –που ήταν καθηγητές- δεν άρεσαν οι υπολογιστές και η τεχνολογία, ενώ και όλα του τα αδέρφια ακολούθησαν καλλιτεχνικά μονοπάτια. Έτσι, δεν είναι ακριβώς σίγουρος πώς προέκυψε η έφεσή του στα μαθηματικά και την επιστήμη.

Όμως, όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων, είδε τον πατέρα του να παίζει σκάκι με το θείο του. Δύο εβδομάδες αργότερα έπαιζε με ενήλικες –και τους κέρδιζε- και έως τα 13 του χρόνια είχε καταφέρει να γίνει ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στον κόσμο, στις ηλικίες αυτές.

Με 200 στερλίνες που είχε κερδίσει στο σκάκι αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή, έναν ΖΧ Spectrum και στα 8 του χρόνια άρχισε να γράφει τα δικά του computer games. Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Στο μεταξύ, και παρότι ήταν ακόμα ανήλικος, έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park», το οποίο τη δεκαετία του 1990 πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», παραδέχτηκε κάποτε μιλώντας στον βρετανικό Observer.

Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την Deepmind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 2014 από την Google και έχοντας πλέον απεριόριστο μπάτζετ, ανέπτυξε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κερδίσουν τον άνθρωπο στο σκάκι και το GΟ

Όμως, από την πρώτη στιγμή, ο Hassabis είχε στο μυαλό του κάτι μεγαλύτερο. Έβλεπε την τεχνητή νοημοσύνη σαν τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Σήμερα που η συζήτηση για τους κινδύνους της τεχνολογίας αυτής φουντώνει, ο ίδιος πιστεύει στην προσεκτική ανάπτυξή της.

moneyreview.gr

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/110490/pote-oi-michanes-tha-ginoyn-exypnoteres-apo-ton-anthropo-o-ellinas-magos-tis-ai-provlepei/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα