Πόση είναι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι δονήσεις από την απόφαση- σοκ του Ταγίπ Ερντογάν να «καρατομήσει» τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη σε διάστημα τριών ετών έφτασαν έως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και τούτο γιατί μεγάλες τράπεζες της ηπείρου έχουν σημαντική έκθεση στη γειτονική χώρα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών οι ισπανικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη έκθεση, της τάξης των 64 δισ. δολαρίων, σε τουρκικό χρέος. Ακολουθούν οι γαλλικές και οι ιταλικές με δάνεια 24 δισ. και 21 δισ. αντίστοιχα. Αρκετά μικρότερη (9 δισ. δολάρια) είναι η έκθεση των γερμανικών τραπεζών, παρά την ισχυρότατη παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων στην τουρκική αγορά.

Συγκεκριμένα η έκθεση ξένων τραπεζών έχει ως εξής:

– $64 δισ. οι ισπανικές

– $24 δισ. οι γαλλικές

– $21 δισ. οι ιταλικές

– $13 δισ. οι βρετανικές

– $10 δισ. οι αμερικανικές

– $9 δισ. οι γερμανικές

– $7 δισ. οι αμερικανικές

Με τους επενδυτές να εκφράζουν τρόμο μπροστά στις πεποιθήσεις του νέου κεντρικού τραπεζίτη, Σαχάπ Καβσίογλου, ότι τα υψηλά επιτόκια πυροδοτούν υψηλό πληθωρισμό, οι τουρκικές μετοχές, η λίρα και τα ομόλογα της χώρας δέχονται σφυροκόπημα, ενώ και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Στο στόχαστρο είναι οι ακόλουθες:

BBVA

Η ισπανική τράπεζα είναι αυτή με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία μεταξύ των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων. Το 2020 οι τουρκικές της δραστηριότητες απέδωσαν κέρδη 563 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2019. Ήταν η τρίτη πιο πετυχημένη αγορά για την τράπεζα μετά το Μεξικό και την Ισπανία, καλύπτοντας το 14,3% των συνολικών κερδών. Έχει εκδόσεις δάνεια ύψους 37,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Reuters. H μετοχή της σήμερα κάνει βουτιά 7,7% σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

ING   

Η ολλανδική τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής, επί της οποίας έχει τον πλήρη έλεγχο. Είχε κέρδη 420 εκατ. ευρώ το 2020, γεγονός που καθιστά την Τουρκία τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την ING εκτός Ευρώπης, μετά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το ενεργητικό της στην Τουρκία ήταν 7,3 δισ. ευρώ το 2020 ή λιγότερο από το 1% του συνολικού της.

UNICREDIT 

H ιταλική τράπεζα κατέχει μερίδιο 20% στην Yapi Kredi έναντι μεριδίου 31,9% τον Φεβρουάριο του 2020. Η συνεισφορά της τουρκικής αγοράς στα κέρδη της Unicredit είναι ωστόσο περιορισμένη.

BNP PARIBAS
Η γαλλική τράπεζα διατηρεί διάφορες δραστηριότητες στην Τουρκία από retail banking έως ασφαλιστικές υπηρεσίες και leasing μέσω διαφόρων θυγατρικών. Επίσης ελέγχει το 50% της TEB Holding, κοινοπραξίας με την τουρκική Colakoglu Group.

moneyreview.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα