Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωγμή στην ηγεσία του Κιέβου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολιτική ομίχλη γύρω από πιθανό εξοστρακισμό του υπουργού Αμυνας

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις σοβαρών διαφωνιών στους κόλπους της ουκρανικής ηγεσίας, η οποία έδινε εικόνα αρραγούς ενότητας όλο το προηγούμενο διάστημα. Στον ρόλο του αρνητικού πρωταγωνιστή προβάλλει ο υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέσνικοφ, ένας από τους πλέον προβεβλημένους υπερασπιστές της ουκρανικής υπόθεσης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο οποίος περιέπεσε σε δυσμενή θέση ύστερα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση υφυπουργού του για υπόθεση διαφθοράς – παραφουσκωμένα τιμολόγια για τα σιτηρέσια των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Την Κυριακή, ο Νταβίντ Αραχαμία, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του προεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του Λαού», προανήγγειλε την αντικατάσταση του Ρέσνικοφ στο υπουργείο Αμυνας από τον επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκοπείας Κίριλο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας ότι ο υπό αποχώρηση υπουργός προορίζεται για τη διεύθυνση της πολεμικής βιομηχανίας. Σχολιάζοντας τα σενάρια για μετακίνησή του, ο Ρέσνικοφ δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες ο Αραχαμία ανέκρουσε πρύμναν, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αντικατάσταση του Ρέσνικοφ εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι σχετικές αποφάσεις έχουν αναβληθεί. Μια άλλη εκπρόσωπος του προεδρικού κόμματος, η Μαριάνα Μπεζούλα, υποστήριξε ότι η αναβολή αποφασίστηκε λόγω «του ρίσκου για το σύστημα στο σύνολό του» ενόψει σημαντικής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Ζελένσκι δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες επί του θέματος. Ο Ουκρανός πρόεδρος διεξάγει εδώ και δύο εβδομάδες εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς.

Πρόσθετο παράγοντα προβληματισμού για την ουκρανική ηγεσία συνιστούν οι επαπειλούμενες καθυστερήσεις στην αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard. Το αρχικό σχέδιο της Γερμανίας για συγκέντρωση ικανού αριθμού αρμάτων μάχης από σειρά συμμαχικών κρατών που διαθέτουν Leopard αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς αρκετές κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποφάσεις τους. Για παράδειγμα, η Φινλανδία φοβάται ότι η αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο θα δημιουργούσε επικίνδυνα κενά στη δική της αμυντική γραμμή έναντι της Ρωσίας. Μόνο η Πολωνία και η Πορτογαλία έχουν δεσμευθεί για συγκεκριμένο αριθμό Leopard που προορίζονται για το Κίεβο. Πάντως, στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε ότι η δέσμευση της Γερμανίας για 14 άρματα μάχης Leopard ισχύει.

Καθυστερεί η παράδοση των Leopard, ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, αγριεύουν οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο όπου οι Ρώσοι καταγράφουν τα πρώτα, έστω και περιορισμένα, εδαφικά κέρδη τους ύστερα από έξι μήνες αποτυχιών και οπισθοχωρήσεων. Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε ότι «η μάχη για τον έλεγχο της επαρχίας κλιμακώνεται», καθώς «οι Ρώσοι ρίχνουν νέες μονάδες στο μέτωπο και ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά». Στη γειτονική επαρχία Λουγκάνσκ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ύφεση, αλλά στρατιωτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι αυτό εντάσσεται στις προετοιμασίες του ρωσικού στρατού για επικείμενη, μεγάλης κλίμακας επίθεση στο νότιο μέτωπο, στην επαρχία Ζαπορίζια.

Πρόκληση Πριγκοζίν

Σε ένα καθαρά προπαγανδιστικού περιεχομένου βίντεο που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γεβγένι Πριγκοζίν, ιδρυτής της Wagner Group, που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στη μάχη του Μπαχμούτ, εικονίζεται στην καμπίνα βομβαρδιστικού Su-24 απ’ όπου κάλεσε τον Ζελένσκι σε εναέρια μονομαχία. «Αύριο θα πετάξω με MiG-29. Αν θέλεις, ας συναντηθούμε στον αέρα. Αν νικήσεις, θα πάρετε το Αρτιομόβσκ (Μπαχμούτ). Αν όχι, εμείς θα προχωρήσουμε μέχρι τον Δνείπερο», εικονίζεται να λέει ο Πριγκοζίν.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα