«Πόλεμος» Κοτζιά-Μαξίμου με αιχμές για την μειονοτική πολιτική στη Θράκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση της κίνησης του Νίκου Κοτζιά «Πράττω»με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή παραιτήσεις τριών στελεχών του ΥΠΕΞ, με φόντο την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Το «Πράττω», η κίνηση που έχει ιδρύσει ο Νίκος Κοτζιάς, σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε το μέγαρο Μαξίμου ότι ζήτησε «με έωλα επιχειρήματα» τις παραιτήσεις τριών μελών του Πράττω που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις.

«Σήμερα το πρωί δόθηκαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις. Παραιτήσεις που ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου με έωλα επιχειρήματα» σημείωσε το «Πράττω» του πρώην υπουργού Εξωτερικών όμως δεν ανέφερε ούτε τα τρία ονόματα, αλλά ούτε διευκρίνισε σαφώς τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκαν οι παραιτήσεις.

Αρκέστηκε να πει ότι «η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη».

Το «Πράττω» άφησε πάντως αιχμές και προκάλεσε ερωτήματα, λέγοντας πως «θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων» και πως «θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες» κάτι που, όπως αναφέρει, «αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς».

Εκανε επίσης αναφορές στο ρόλο του τουρκικού προξενείο. «Είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων» τόνισε το «Πράττω».

Οι αιχμές κατά Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

Η Κίνηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών άφησε επίσης αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «η απαίτηση αυτή είναι για μας Αδικαιολόγητη. Είναι Ανεξήγητη έναντι της Κίνησής μας, του πιο παλιού και σταθερού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα στην ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ σημειώνεται ότι «ελπίζουμε να μην συνδέεται με το γεγονός ότι αποτελούμε και θα παραμείνουμε μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα και οργάνωση, η οποία από το 2011 εξέφραζε και εκείνη τη στροφή της κοινωνίας στα αριστερά και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΡΑΤΤΩ υπενθυμίζει την συμβολή του στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αδικαιολόγητη απαίτηση του Μαξίμου είναι αντίθετη με τη στάση που κράτησε το ΠΡΑΤΤΩ ως κυβερνητικός εταίρος. Στα 4 προηγούμενα χρόνια όλα τα μέλη του ΠΡΑΤΤΩ στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες. Ουδέποτε της έκαναν από θέσεις ευθύνης δημόσια κριτική. Ούτε την άφησαν ακάλυπτη. Ασφαλώς και διατήρησαν τις ιδιαίτερες απόψεις τους ως μέλη ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος».

Το ΠΡΑΤΤΩ κάνει αναφορά και στην παραίτηση Κοτζιά μετά την σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένου, λέγοντας ότι δικαιώθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ.

«Η μόνη διαφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, και όχι με ευθύνη μας, κάθε άλλο, αφορούσε τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον τότε κυβερνητικό εταίρο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ζήτημα στο οποίο δικαιώθηκε το ΠΡΑΤΤΩ. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση μας για την αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτέλεσαν, με μεγάλο κόστος για την κίνησή μας, τον καταλύτη για την στροφή προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

Το ΠΡΑΤΤΩ σπεύδει να προειδοποιήσει: «Είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να υπογραμμίσουμε στον κυβερνητικό μηχανισμό να μην εμφανίζει θέματα πολιτικής ως προσωπικά προβλήματα. Ότι η υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε, είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη. Τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΠΡΑΤΤΩ αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».

Λοβέρδος: «Εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός, να δώσει απαντήσεις»

Τα ερωτήματα που εγείρονται από την ανακοίνωση του «Πράττω» εντόπισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Ή ο Νίκος Κοτζιάς έχει δίκιο ή ο πρωθυπουργός. Και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος μετά την ανακοίνωση Κοτζιά και της Κίνησης «Πράττω» με φόντο την Θράκη και αφορμή την απαίτηση του Μαξίμου να παραιτηθούν από δημόσια θέση που κατέχουν τρία μέλη της και οφείλει απαντήσεις στον ελληνικό λαό».

Ο Α. Λοβέρδος, διερωτήθηκε «τι ακριβώς εννοεί ο Ν.Κοτζιάς όταν δηλώνει ότι « θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων;» και «θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων»;

Για να καταλήξει ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα: «Κύριε Πρωθυπουργέ τι ακριβώς κάνετε στη Θράκη; Ποιες πρωτοβουλίες παίρνετε εκεί εν όψει εκλογών, τις οποίες αγνοούν οι Έλληνες πολίτες;»

Κατρούγκαλος: Δεν ζήτησα τις παραιτήσεις τους

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε παραιτήσεις των τριών στελεχών του «Πράττω».

«Έλαβα μετά την επιστροφή μου από την Τουρκία τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ανήκουν πολιτικά στην “Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ”, οι οποίες ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί. Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ σχετικά με τις εν λόγω παραιτήσεις, ο υπουργός σημειώνει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι και δεν θέλω να σχολιάσω τη συλλογική πολιτική απόφαση της συνεργαζόμενης με εμάς κίνησης, να αποσύρει τα τρία στελέχη της από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που αφορούν στη Θράκη, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, και της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών κάθε μιας εκ των τριών συνιστωσών της».

Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα