«Πόλεμος» για τη Βόρεια Μακεδονία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην ουρά του «γκισέ» του κοινοβουλευτικού προγραμματισμού θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας οι συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αφού δεν πρόκειται να εισέλθουν ούτε την επόμενη εβδομάδα προς κύρωση στην Ολομέλεια.
«Μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους. Δεν υπάρχει κάτι το επείγον», ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι το μείζον ήταν η κατάθεση των νομοσχεδίων εν μέσω της επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, για να σηματοδοτήσει συμβολικά την πρόθεση δρομολόγησής τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Προκειμένου δε ο απροσδιόριστος χρόνος κύρωσης να μην αξιοποιηθεί σαν «βούτυρο» στη γνωστή ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προσπάθειας της κυβέρνησης να αποφύγει την αναμέτρηση με τη στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών το 2018 είτε τα σενάρια περί ανησυχίας για «αντάρτες», ο Κωνσταντίνος Τασούλας διέψευσε κατηγορηματικά διακινούμενες θεωρίες περί δυσκολίας εύρεσης εισηγητή στη Ν.Δ.

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων όμως δεν αποφεύχθηκε, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί εμφανώς να αναβιώσει τη σφοδρή σύγκρουση του παρελθόντος με τη Ν.Δ., μετά και την εκπεφρασμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των τριών συμφωνιών και να ακούσει όπως έχει δηλώσει «158 συγγνώμες», με στόχο να πείσει περί πολιτικής κωλοτούμπας της σημερινής κυβέρνησης.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μύδρους για απώλεια και του τελευταίου φύλλου συκής της κυβέρνησης, ερμηνεύοντας τις αναφορές του κ. Τασούλα ως «κυνική παραδοχή ότι η κυβέρνηση, υπό τον φόβο διαρροών, παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία».

Επιστρατεύοντας, μάλιστα, την ειρωνεία και στοχεύοντας προσωπικά τον πρωθυπουργό, κάλεσε τον ίδιο και «τους άλλους Μακεδονομάχους της Ν.Δ.» στη Βουλή, με την παράκληση «μαζί με τις περικεφαλαίες τους, μην ξεχάσουν και από μία συγγνώμη στους Ελληνες πολίτες».

Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως στη διάσκεψη των προέδρων ενημέρωσε απλώς πως οι τρεις κυρώσεις δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντος. «Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ολα τα άλλα που εγράφησαν αφορούν προφανώς κάποιον άλλον πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής», υπογράμμισε αυστηρά ο κ. Τασούλας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι μια συνεδρίαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόλεμο εντυπώσεων και πόλωση δεν θα ευνοούσε τη χώρα εν μέσω ανοικτών μετώπων με την Τουρκία και την πανδημία.

Τα νομοσχέδια αφορούν οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα