Η επιδρομή της ομάδας των Αμερικανών navy seals τα ξημερώματα της 2ας Μάιου 2011 σε σπίτι στο Αμπόταμπαντ του Πακιστάν, έδωσε τέλος στο μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό της ιστορίας. Ο bin Laden είναι νεκρός. Η CIA είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο για να φτάσει στον εντοπισμό του νούμερο 1 καταζητούμενου του πλανήτη. Ένα από αυτά όμως έχει αφήσει μια δυσάρεστη ανάμνηση στους ντόπιους που στοιχειώνει τους γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για τα προγράμματα εμβολιασμού στη χώρα.

 Η CIA έχοντας συγκεντρώσει χρόνια πληροφοριών καταλήγει, χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιη, ότι ο bin Laden πιθανότατα κρύβεται σε ένα διώροφο σπίτι στα προάστια του Αμπόταμπαντ. Ωστόσο το σπίτι περιβάλλεται από μία ψηλή μάντρα και όλοι οι υπαίθριοι χώροι είναι καλυμμένοι από σκέπαστρα. Κάθε λήψη από δορυφόρους και drones δεν μπορεί να δώσει οριστική απάντηση. Έτσι τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών καταστρώνουν ένα ευφυές σχέδιο.

Αποφασίζουν να προσλάβουν ένα Πακιστανό γιατρό καθώς και βοηθητικό προσωπικό προκειμένου να εξαγγείλουν και να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού, πόρτα-πόρτα, για ολόκληρη τη περιοχή. Σκοπός του προγράμματος ήταν η οπτική ταυτοποίηση του αρχηγού της Αλ Κάιντα καθώς και ανάλυση του DNA από τις σύριγγες για να διαπιστωθεί εάν κάποιο από τα παιδιά συγγενεύει μαζί του.

Όταν ο γιατρός έφτασε στο εν λόγω σπίτι, η γυναίκα που του άνοιξε, αρνήθηκε τον εμβολιασμό των παιδιών. Στις επίμονες προσπάθειες του γιατρού η γυναίκα δέχτηκε να δώσει το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Κατόπιν οι πράκτορες της CIA ταυτοποίησαν τον αριθμό με γνωστό συνεργάτη του bin Laden. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: η επίλεκτη ομάδα των navy seals επέδραμε στο σπίτι και κατόπιν εκτέλεσε το στόχο.

Ωστόσο αυτή η ιστορία έχει βάλει τους γιατρούς στο Πακιστάν σε μπελάδες. Η εμπιστοσύνη σε αυτούς, που ούτως ή άλλως δεν ήταν μεγάλη, κλονίστηκε περισσότερο. Εκτός από ένα πληθυσμό που τους αντιμετωπίζει με δυσπιστία, εξτρεμιστικά στοιχεία έχουν προβεί σε βίαιες επιθέσεις εναντίον τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν δολοφονηθεί. Ακόμη και κλινικές έχουν βομβαρδιστεί κάνοντας το έργο των εμβολιαστών εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο.

Αποτέλεσμα; τα περιστατικά πολυομελίτιδας έχουν πολλαπλασιαστεί όχι μόνο στο Πακιστάν αλλά και σε μέρη που δρουν στοιχεία των τζιχαντιστών, όπως στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτό συμβαίνει διότι φορείς του ιού μετακινούνται μεταξύ των 3 χωρών (Πακιστάν, Ιράκ, Συρία), και άθελά τους μεταφέρουν το επικίνδυνο στέλεχος, το οποίο κατόπιν βρίσκει νέα θύματα, κυρίως ανεμβολίαστα παιδιά, για να εξαπλωθεί.

Θάνος Σ. Επαχτίτης

https://www.ptisidiastima.com/how-tracking-bin-laden-led-to-dicease-in-pakistan/