Πως θα βγούμε για φαγητό με ασφάλεια; Διαβάστε τις αυστηρές οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που θα σας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά εστίασης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

To άνοιγμα της εστίασης  είναι το «δώρο» της Δευτέρας του Πάσχα για τον ελληνικό λαό, τόσο για μαγαζάτορες όσο όμως και για το κοινό, που αδημονεί να ζήσει λίγο από την προ-κορωνοϊού κανονικότητα , γευματίζοντας και μοιράζοντας το τραπέζι του με  φίλους και παρέες . Το μέτρο ανακοινώθηκε οριζοντίως και καθέτως για την επικράτεια, για όλες τις περιοχές, πόλεις και περιφέρειες, ανεξάρτητα από το αν κάποιες ζώνες είναι πράγματι covid free, όπως συμβαίνει στην Αττική σε κάποια από τα νησιά της πχ, Κύθηρα, ενώ το κέντρο της Αθήνας, «βράζει» από κρούσματα  και μεταλλάξεις, όπως κατ’ αποκλειστικότητα μεταδίδουν  εδώ και μήνες τα ρεπορτάζ του europost.gr

To να ξεχυθούμε σε ταβέρνες , μπαρ και εστιατόρια , τσουγκρίζοντας, π;iνοντας ανέμελα, γελώντας και γιορτάζοντας τη «λευτεριά»,  σαφώς δεν είναι φρόνιμο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όταν ακόμη και για τους εμβολιασμένους  οι επίσημες συστάσεις είναι να πραγματοποιούν τις εξόδους τους για ποτό ή φαγητό … με μάσκα, μια και κινδυνεύουν οι μη εμβολιασμένοι, αλλά και οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι με πιθανή επαναμόλυνση .

Συνειδητοποιώντας ότι πολλές από τις μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν καλύπτονται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όπως είναι η Νοτιοαφρικάνικη, η Νιγηριανή , η Βραζιλιάνικη μετάλλαξη, αλλά κυρίως η Β.1.1.318  που εμφανίζει εκτεταμένη διασπορά -όπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε πρόσφατα το  europost.gr– οι εξορμήσεις για εστίαση ή νυχτερινή διασκέδαση για  άτομα  ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, κρίνονται ριψοκίνδυνες στον παρόντα χρόνο  δεδομένων πολλών παραγόντων, έστω  κι αν τα τραπέζια βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο  και με αρκετή απόσταση μεταξύ τους ( που συνήθως δεν τηρείται )

Το πιο επικίνδυνο: Φαγητό και ποτό σε εσωτερικό χώρο

Όπως έχει ανακοινώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , CDC, , το φαγητό το ποτό, σε εσωτερικούς κατ’ αρχήν  χώρους σε εστιατόρια και μπαρ εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με άλλες  δραστηριότητες καταρχήν γιατί  άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο.

Σε αυτούς τους χώρους Και τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να πάρουν μάσκα μαζί τους όταν βγαίνουν για φαγητό και ποτό.

“Πρέπει ακόμα να είστε πολύ προσεκτικοί όταν βρίσκεστε σε τέτοιους χώρους”, δήλωσε ο Δρ. Ada Stewart, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών. “Βρίσκεστε ανάμεσα σε πλήθος και δεν γνωρίζετε την κατάσταση υγείας και την έκθεσή τους στο κορωνοϊό πολλών από αυτά τα άτομα.”

Οι παγίδες μόλυνσης σε μπαρ και εστιατόρια

  • Λόγω της διάταξης των εστιατορίωνη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης μπορεί να είναι δύσκολη.
  • Και δεδομένου ότι τα εστιατόρια μπορεί να είναι θορυβώδη, οι άνθρωποι μπορεί να μιλάνε πιο δυνατά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εξάπλωσης κορωνοϊού μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.
  • Ανάλογα με τη ροή αερισμού ενός εστιατορίου, τα αναπνευστικά σταγονίδια και ο αέρας που ενδεχομένως είναι μολυσμένος με σταγονίδια ή αεροζόλ κορωνοϊού μπορούν να συσσωρευτούν ή να εξαπλωθούν πέρα ​​από τα 2 μέτρα

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, η καθοδήγηση του CDC για δείπνο σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίου είναι η ίδια τόσο για εμβολιασμένους όσο και για μη εμβολιασμένα άτομα.

Εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και μολυνθείτε, δεν είναι πιθανό να αρρωστήσετε με τα συμπτώματα Covid-19. Αλλά ενδέχεται να εκθέσετε κάποιον άλλο σε ασθένεια, ο οποίος μπορεί να κινδυνεύει να νοσήσει βαριά

Τι πρέπει να τηρούν τα καταστήματα εστίασης για τη μείωση κινδύνου

Εάν σκοπεύετε να φάτε έξω, ελέγξτε πρώτα εάν το εστιατόριο συμμορφώνεται με τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης. Μπορείτε να δείτε τον ιστότοπο του εστιατορίου ή να καλέσετε την επιχείρηση και να ρωτήσετε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC τα εστιατόρια που θεωρούνται μειωμένου κινδύνου

  • διαθέτουν υπαίθριο χώρο και απομακρυσμένα τραπέζια και κυρίως καθίσματα.
  • Και έχουν επιβάλλει τόσο στο προσωπικό όσο και στους πελάτες και επισκέπτες να φορούν μάσκες όταν δεν τρώνε ή πίνουν.
  • ενώ ταυτόχρονα έχουν αναρτήσει το μενού στο διαδίκτυο, ώστε ακόμη και οι παραγγελίες να .γίνονται ηλεκτρονικά, πριν φτάσουν οι πελάτες στο μαγαζί ή και όταν βρίσκονται εντός του καταστήματος για να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες μόλυνσης μέσω των σερβιτόρων , που γυρίζουν από τραπέζι σε τραπέζι

Ασφαλέστερο: Τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους

Το φαγητό και το ποτό στον εξωτερικό χώρο μιας εγκατάστασης είναι ασφαλέστερο, λέει το CDC, καθώς τα σταγονίδια αέρα ή αναπνευστικών που ενδεχομένως είναι φορτωμένα με κοροναϊό δεν θα ρέουν σε κλειστό χώρο.

Οδηγίες που πρέπει να τηρήσετε αφού καθίσετε για φαγητό

  • Μη «μεθύσετε» για να ελέγχετε τη συμπεριφορά σας και τη συμμόρφωση των μέτρων Περιορίστε γενικότερα αυτή την εποχή την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να έχετε επίγνωση των κινήσεών σας και ευθυκρισία σε σχέση με τους κινδύνους πιθανής μόλυνσης
  • Ζητήστε ατομικά τυλιγμένα καρυκεύματα – συμπεριλαμβανομένου του αλατιού, του πιπεριού και της κέτσαπ – και εάν είναι δυνατόν, και μην μοιράζεστε φαγητό.
  • Δεδομένου ότι ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται όσο περισσότερο μένετε σε κάποιο χώρο, σημείο ή περιοχή, περιορίστε το χρόνο που βρίσκεστε στο εστιατόριο, προτείνει το CDC των ΗΠΑ .
  • Για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο στο εστιατόριο προτείνεται να παραγγείλετε εκ των προτέρων και να μην παραγγείλετε ορεκτικά ή περισσότερα από ένα πιάτα. Το μέτρο αφορά τους Αμερικανούς, και είναι δύσκολο  να εφαρμοστεί στους Έλληνες και την ελληνική γαστρονομία και εστίαση .
  • Ωστόσο, εάν έχετε πλήρως εμβολιαστεί και διατηρείτε από τους άλλους απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, και αν τρώτε με κάποιον επίσης πλήρως εμβολιασμένο, δεν χρειάζεται να περιορίσετε το χρόνο παραμονής σας στο εστιατόριο.
  • Ιδανικά, μπορείτε να χαλαρώσετε αν όλοι στο τραπέζι σας είναι εμβολιασμένοι,
  • Όχι όμως αν κάποιος από τους συνδαιτημόνες κινδυνεύει ως ευπαθής ομάδα, να νοσήσει βαριά από κορωνοϊό, ακόμη αν και εκείνος έχει κάνει εμβόλιο Στην περίπτωση αυτή , χρειάζεται η μάσκα και η τήρηση όλων των παραπάνω μέτρων
  • Ο καθένας πρέπει να καλύπτει τον βήχα και  το φτέρνισμα, κι ας έχει  εμβολιαστεί
  • και να πλένουν όλοι τα χέρια συχνά.                                                                                                                                                                                                                                                           *Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

https://europost.gr/pos-tha-vgoyme-fagito-asfaleia-diavaste-tis-aystires-odigies-amerikanikoy/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα