Hürriyet :«Ιδού τα 7 μηνύματα από το αεροπλάνο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Fatih Çekirge
Hürriyet
15.10.2022
 Με τίτλο «Ιδού τα 7 μηνύματα από το αεροπλάνο» δημοσιεύεται στην Hürriyet [  άρθρο ανάλυσης του Fatih Çekirge στο οποίο ο αρθρογράφος, ισχυρίζεται ότι
1- Ο Erdoğan έφυγε αρκετά ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Putin. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε πολλά θέματα και μάλιστα αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Αυτό που βλέπω είναι ότι οι δύο χώρες ξεκινούν γρήγορα τις εργασίες σκοπιμότητας και υποδομής… Φυσικά, η απόφαση αυτή είναι μια τεράστια εξέλιξη για το μέλλον της Τουρκίας. Είναι ιστορική. Διότι η Τουρκία θα είναι και το κέντρο της προμήθειας φυσικού αερίου και μια χώρα που θα έχει επιρροή στον καθορισμό των τιμών…
2- Ο Erdoğan είναι ικανοποιημένος με τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό το βήμα για την άρση των όρων για την πώληση των F-16. Ο ένας είναι οι δηλώσεις του τούρκουπ ροέδρου στον ΟΗΕ και οι επαφές που έκανε η τουρκική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον. Ο άλλος είναι η ανοιχτή διπλωματία του Erdoğan στην περιοχή, ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Το ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι: «Δεν μπορούμε να λύσουμε τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία με απειλές. Ας είμαστε μετριοπαθείς»; Διότι η Τουρκία βρίσκεται στο σημείο να πάρει αυτό που θέλει ως χώρα, όπου οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα αποδώσουν…
3- Είδα προσεκτικά το ύφος του Erdoğan όταν απαντούσε στην ερώτηση για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου. Δεν ήταν καθόλου σκληρός. Ήταν τόσο χαλαρός… Με μεγάλη αυτοπεποίθηση, αντιμετώπισε τις προσπάθειες της Αθήνας ως «μύγες που κάνουν βουητό».
Τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ σημαίνουν ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βάλει την Τουρκία απέναντι στις ΗΠΑ απέτυχε… Πίσω από την αυτοπεποίθηση, βέβαια, κρύβεται η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας. Μάλιστα, στο τέλος της απάντησής του (προς τον Μητσοτάκη) έδειξε ξεκάθαρα αυτή την αυτοπεποίθηση λέγοντας «ας σκεφτεί».
4- Μετά την απόφαση για τα F-16, έχω την εντύπωση ότι θα αναπτυχθεί ένας πιο μετριοπαθής τόνος απέναντι στις ΗΠΑ… Σε αυτό το σημείο, βλέπω τη θέση της Τουρκίας να ενισχύεται όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
5- Ο τούρκος πρόεδρος είπε μόνο ένα πράγμα για τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλά το μήνυμά του είχε βάθος. Ο Erdoğan είπε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία για την ειρήνη και τη διαμεσολάβηση. Η αντίληψή μου είναι ότι ο Erdoğan έχει μια φόρμουλα στο μυαλό του για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός. Έλαβε θετικά μηνύματα από τη συνάντησή του με τον Putin για το θέμα αυτό…
6- Η συνάντηση μεταξύ Erdoğan και Putin άνοιξε επίσης την πόρτα για την επίλυση της κρίσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.
7- Στην αρχή του άρθρου έγραψα ότι το ηθικό του Ερντογάν ήταν πολύ υψηλό. Συνειδητοποίησα ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι θετικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, καθώς και οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική. Προφανώς, οι ισχυρισμοί ότι «το ΑΚΡ βρίσκεται σε παρακμή» δεν επηρέασαν καθόλου τον Erdoğan . Περπάτησε στον δρόμο που γνώριζε και τώρα ετοιμάζεται για ένα μεγάλο ξεκίνημα με αυξανόμενες ψήφους και ηθικό.
Περί 12 Ν.Μ νοτίως της Κρήτης 
Ahmet Takan
Korkusuz
15.10.2022
Με τίτλο «Μη λέτε ψέματα φωναχτά» δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη εθνικιστική εθνικιστική μεσαίας κυκλοφορίας εφημερίδας Korkusuz άρθρο γνώμης  του Ahmet Takan με φιλοξενούμενες δηλώσεις του απόστρατου Ümit Yalım, το οποίο τηρώντας αντιπολιτευτική στάση, τονίζει υποτιθέμενη διαφοροποίηση ζητήματος εύρους χωρικών υδάτων μεταξύ Αιγαίου και νοτίως Κρήτης, ενώ υποστηρίζει ότι ήδη υφίστανται 12 νμ νοτίως της Κρήτης, και καλεί σε ‘διπλωματική επίλυση περαιτέρω προβλημάτων’.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνονται ισχυρισμοί περί υποτιθέμενων τουρκικών δικαιωμάτων στα ‘3/4 Κρήτης’.
Ο συνταγματάρχης επιτελείου ε.α. και πρώην ΓΓ του τουρκικού ΥΠΑΜ Ümit Yalım δήλωσε ‘το νότιο τμήμα της νήσου Κρήτης είναι η περιοχή της Μεσογείου και τα χωρικά ύδατα είναι ήδη 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας είναι 12 μίλια στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και 6 μίλια στο Αιγαίο. Από την άλλη, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, τα τρία τέταρτα του νησιού της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις και η παραπλάνηση θα επηρεάσουν αρνητικά την Τουρκία τα επόμενα χρόνια […] Ποια είναι λοιπόν η σοφία της ρητορικής σε υψηλούς τόνους των υποστηρικτών της άποψης αυτής [σσ. ότι η Ελλάδα θα προβεί σε κίνηση επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης]; […] Ο Ümit Yalım απαντά: Οι δηλώσεις απόστρατων αξιθωματικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων στα μέσα ενημέρωσης ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα νότια της Κρήτης αποτελεί αιτία πολέμου» δεν είναι αληθινές, αλλά αποτελούν προσπάθειες δημοσίων σχέσεων και δημόσιας διπλωματίας. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία παρουσιάζεται ως απειλούμενη και παρέχεται στην πολιτική εξουσία ένα περιβάλλον για τη χρήση βίας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ωστόσο, είναι δυνατή η επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας».
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα