Πυρκαγιά χωρίς προηγούμενο πλήττει τη Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων 60 ετών στη Κύπρο κάνει λόγο η κυπριακή κυβέρνηση. Βοήθεια από ΕΕ και Ισραήλ ζήτησε η Λευκωσία.

Η πυρκαγιά λίγο έξω από το χωριό Ορά

Ως την καταστροφικότερη πυρκαγιά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο από άποψη ζημιών όσο και από άποψη θυμάτων, χαρακτήρισε την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε περιοχές της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς εκκενώθηκαν συνολικά οκτώ κοινότητες ενώ τέσσερις άνθρωποι που αγνοούνταν από χθες το βράδυ εντοπίστηκαν σήμερα νεκροί. Πρόκειται για Αιγύπτιους εργάτες οι οποίοι εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι μερικά μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο με το οποίο προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή η έκταση της καμένης γης υπερβαίνει τα 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ κάηκαν ολοσχερώς σπίτια και γεωργικές καλλιέργειες. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 67χρονου ο οποίος φαίνεται να ξεκίνησε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά χόρτα.

Μάχη για δεύτερη μέρα

Κύπρος, πυρκαγιά, Λευκωσία, Η πιο καταστροφική πυρκαγιά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο μεταξύ, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα αφού υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχεραίνουν οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Από σήμερα στην Κύπρο επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις που έφτασαν στο νησί από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Κύπρου η Αθήνα έστειλε δύο Canadair εκ των οποίων ωστόσο το ένα παρουσίασε τεχνική βλάβη και τέθηκε εκτός μάχης.  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου πιθανή πρέπει να θεωρείται η άφιξη αεροσκαφών και από την Ιταλία ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Στην περιοχή δημιουργήθηκε κέντρο διαχείρισης το οποίο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κάνοντας λόγω για τραγωδία χωρίς προηγούμενο πλην της περιόδου της εισβολής το 1974».

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα