«Πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν δύο αιώνες, τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονταν «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Ήταν τότε η εποχή του «Ανατολικού Ζητήματος» και της ανακατατάξεως που έφερνε η βεβαία διάλυσις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η χερσόνησος του Αίμου δικαίωσε τον χαρακτηρισμό της καθώς στο έδαφός της ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ τα κράτη της ήσαν παρόντα σε όλες τις θερμές ή ψυχρές αντιπαραθέσεις που δυνάστευσαν τον πλανήτη κατά την διάρκεια του 20ου αιώνος. Ο λόγος βεβαίως για τον οποίο τα Βαλκάνια προσδιορίζονταν ως «πυριτιδαποθήκη» ήταν πολύ συγκεκριμένος. Η πληθυσμιακή ανομοιογένεια που διαμορφώθηκε στους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την διαμόρφωση αμιγών εθνικών κρατών στην περιοχή που σιγά-σιγά απετίνασε τον ζυγό του σουλτάνου.Ταυτοχρόνως, η ρευστότης και η αστάθεια που διαμορφωνόταν άφηνε πρόσφορο έδαφος για την παρέμβαση των «Μεγάλων Δυνάμεων» της εποχής, με πρώτη την Ρωσία που προβαλλόταν ως προστάτις των χριστιανικών πληθυσμών, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η προστάτις των πολυπληθών Σλάβων της Βαλκανικής. Αυτή είναι μια πραγματικότης την οποία δεν πρέπει να λησμονούμε. Πολλές φορές υπήρξε αιτία παρερμηνειών των προθέσεων της Ρωσίας. Ακόμη δε περισσότερο όταν οι επιδιώξεις της Ρωσίας συμπίπτουν προσκαίρως με τα ελληνικά συμφέροντα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτή την περίοδο με επίκεντρο την κυβερνητική κρίση των Σκοπίων. Και αξίζει να σταθούμε ιδιαιτέρως στην παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ ο οποίος καταγγέλλει την Δύση για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας εξ αφορμής της προσπαθείας σχηματισμού κυβερνήσεως με την στήριξη των κομμάτων της αλβανικής μειονότητος της χώρας. Έτσι έχουμε μια κατάσταση στην οποία ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνωφ καταγγέλλει «κέντρα σε ξένη χώρα» που παρενέβησαν στα εσωτερικά του διαμορφώνοντας μια πολιτική συμμαχία που, καθόλου άδικα, ονομάσθηκε «αλβανική πλατφόρμα». Παραλλήλως η αμερικανική διπλωματία κατηγορεί τα Σκόπια ότι απομακρύνονται από τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αφού ο πρόεδρος αρνείται να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβερνήσεως από συμμαχία κομμάτων που διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή. Στο ίδιο πνεύμα και η υπάτη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι η οποία έσπευσε στα Σκόπια. Όμως από την Μόσχα, ο Λαβρώφ κατήγγειλε, όχι μόνον την Αλβανία, αλλά το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ένωση, για παρεμβάσεις στα εσωτερικά των Σκοπίων με στόχο την εγκαθίδρυση φιλοαλβανικής κυβερνήσεως.

Η κατάστασις εγκυμονεί κινδύνους δυσαναλόγους προς τα μικρά μεγέθη του κράτους των Σκοπίων. Το οποίο έχει εξελιχθεί στις ημέρες μας σε μια μικρογραφία της «πυριταποθήκης» που κάποτε ήσαν συνολικώς τα Βαλκάνια. Οι εξελίξεις προϋποθέτουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς από ελληνικής πλευράς. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οποιεσδήποτε και αν είναι οι εξελίξεις θα υπάρξει έντασις των προβλημάτων προς την Ελλάδα. Μια κυβέρνησις υπό αλβανική επιρροή θα υπερθεματίσει σε αδιαλλαξία ως προς το όνομα της χώρας. Άλλωστε εκεί θα κατευθύνει τα πράγματα και η Τουρκία, η οποία καταφανώς κρύβεται πίσω από της μεθοδεύσεις της κυβερνήσεως των Τιράνων για έλεγχο της καταστάσεως στα Σκόπια. Δυστυχώς, για μιαν ακόμη φορά, οι συμμαχίες και οι οργανισμοί στους οποίους ανήκουμε αποδεικνύονται εξαιρετικά κοντόφθαλμοι στις αντιλήψεις τους. Επικαλούμενοι αόριστες αρχές δημοκρατίας και κράτους δικαίου έρχονται αρωγοί των σχεδίων της Αλβανίας. Όσο για τους Ρώσους, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ήσαν από τους πρώτους που ανεγνώρισαν τα Σκόπια με το ψευδεπίγραφο όνομα που καπηλεύονται. Συνεπώς οι παρεμβάσεις τους δεν πρόκειται να έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο ως προς τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Του Ευθύμιου Πέτρου/ΕΣΤΙΑ

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προσοχή αίτηση: Προσφέρουμε όλα τα είδη των δανείων με επιτόκιο 3%, την καλοσύνη
    στείλτε μας email για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή σήμερα, αν ενδιαφέρονται. Email: [email protected]
    Ονομα:
    Ηλικία:
    Γένος:
    Χώρα:
    Κατάσταση:
    Διεύθυνση:
    Τηλεφωνικό νούμερο:
    Ποσο δανειου:
    Διάρκεια δανείου:
    Μηνιαίο εισόδημα
    Σκοπός των ταμείων:
    CEO / Email: [email protected]
    Ειλικρινά δικός σου,
    Χαιρετισμοί,
    Julliet

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα