Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου -Ραγδαίες εξελίξεις στη Μ. Βρετανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΪ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΑΟΥΝΙΝΓΚ ΣΤΡΙΤ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Τη συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές

Η Τερέζα Μέι, της οποίας η δημοτικότητα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, σχεδιάζει να επωφεληθεί από την ακραία αδυναμία των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις ώστε να ανανεώσει τη θητεία της με τη λαϊκή ψήφο, πριν ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία 17 εδρών στο Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση φοβάται «ανταρσία» στο εσωτερικό της που θα μπορούσε να φρενάρει τη δράση της.

«Χρειαζόμαστε νέες εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε πριν μπούμε στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ, είπε η Τερέζα Μέι.

Οι επόμενες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία θα γίνονταν κανονικά το 2020.

Το αιφνιδιαστικό διάγγελμα

Είπε ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα και η ίδια την πέτυχε. Ενώ τήρησε τις υποσχέσεις της και για το δημοψήφισμα καθώς η Βρετανία φεύγει απ’ την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε αιφνιδιαστικό διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση. «Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit», είπε η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Μίλησε για μια απόφαση που έλαβε απρόθυμα, αλλά που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα τόσο για τη διαπραγμάτευση για το Brexit αλλά και για το μέλλον της. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική ομοφωνία και ομοψυχία για την κρίσιμη διαπραγμάτευση, αλλά οι Εργατικοί απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν την τελική συμφωνία, οι Φιλελεύθεροι βάζουν προσκόμματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) αντιτίθεται σ’ ό,τι κάνει η κυβέρνηση και πολλά μέλη της Βουλής των Λόρδων είπαν ότι θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση. Η Μέι τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τους αντιπάλους της να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση για το Brexit, κι ότι έλαβε σχετικά πρόσφατα την απόφαση να πάει σε εκλογές.

Γιατί αποφάσισε πρόωρες κάλπες η Μέι

Βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η Ντάουνινγκ Στρητ έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με προηγούμενες δεσμεύσεις της ότι δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες πριν το 2020. Ίσως ο λόγος να ήταν ότι η Τερέζα Μέι αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το ιστορικό προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επισημαίνει ο Independent.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μέι ελπίζει σε μια ευρεία νίκη που θα της επιτρέψει να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Brexit ενισχυμένη με μια νωπή λαϊκή εντολή κι αφού προηγουμένως θα έχει βάλει στο περιθώριο – ενδεχομένως και κατατροπώσει- τους αντιπάλους της εντός των τειχών.

Ο πολιτολόγος Τζον Κέρτις υποστηρίζει, πάντως,  ότι το εκλογικό στοίχημα της Τερέζα Μέι ίσως να μην αποδώσει αυτά που εκείνη ελπίζει κι ότι το προβάδισμα που έχει τώρα στις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να συρρικνωθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο, Τετάρτη, από την Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες.

Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων προκειμένου να προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Δηλαδή 434 βουλευτές. Αν υπολογίσουμε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 330 και οι Εργατικοί 229, τότε η Μέι έχει εξασφαλίσει την επιθυμητή πλειοψηφία.

 Ο Κόρμπιν χαιρετίζει την απόφαση της Μέι για πρόωρες εκλογές

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν λέει ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο Βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μία κυβέρνηση που θα θέσει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Οι εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση για μία κυβέρνηση που δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει την οικονομία, παρέδωσε ένα χαμηλό βιωτικό επίπεδο και καταστροφικές περικοπές στα σχολεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Εργατικοί έχουν θέσει τις πολιτικές που προσφέρουν μία σαφή και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα. Ανυπομονούμε να δείξουμε πως οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν στο λαό της Βρετανίας», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων είπε ότι οι εκλογές αυτές θα είναι μια ευκαιρία για τους Βρετανούς να αλλάξουν την πορεία της χώρας.

«Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό “σκληρό Brexit”, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην Κοινή Αγορά, αν θέλετε μια Βρετανία ανοικτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας», σχολίασε ο Τιμ Φάρον.

Oι Ελεύθεροι Δημοκράτες λένε ότι απέκτησαν χίλια νέα μέλη απ’ τη στιγμή που η Μέι ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σχολίασε στο Twitter:

«Οι Τόρηδες διαβλέπουν μια ευκαιρία να μετακινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα δεξιά, να επιβάλουν ένα σκληρό Brexit και βαθύτερες περικοπές. Ας ορθώσουμε ανάστημα για τη Σκωτία.»

Παράλληλα, σε δήλωση της η Στέρτζον τόνισε ότι η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου δίνει στη Σκοτία την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκοτία, αυτή η κίνηση είναι ένα τεράστιο πολιτικό λάθος ως υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον. «Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα (της συντηρητικής κυβέρνησης) καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του», ανέφερε.

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Πωλ Νούταλ, χαιρέτισε την απόφαση της Μέι, αλλά πρόσθεσε:

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η απόφαση της πρωθυπουργού να προκηρύξει αυτές τις εκλογές είναι μια κυνική απόφαση που ελήφθη λόγω της αδυναμίας των Εργατικών του Κόρμπιν παρά για το καλό της χώρας…. Είμαστε εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit κι αυτές οι εκλογές θα δώσουν μια τέλεια ευκαιρία στο 52% [που ψήφισε υπέρ του Brexit] να ψηφίσει το UKIP, το μόνο κόμμα που ολοπρόθυμα προσηλώθηκε σ’ ένα καθαρό, γρήγορο κι αποτελεσματικό Brexit.»

Ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, πάντως, έκανε λόγο για μια «γενναία και σωστή απόφαση».

Συνεχίζει ως έχει το χρονοδιάγραμμα για το Brexit

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της σήμερα, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά για μια συμφωνία για το Brexit.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί το έργο αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται σε αυτό».

Δήλωσε ότι η Μέι είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές κατά τη σημερινή τους συνάντηση και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της YouGov στις 12-13 Απριλίου

Συντηρητικοί 44%

Εργατικό Κόμμα 23%

Φιλελεύθεροι 12%

Βρετανικό Κίνημα Ανεξαρτησίας 10%

Λοιπά Κόμματα 10%

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι. Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Ο Guardian παραθέτει τους 5 λόγους για να πάει η Μέι σε εκλογές

  1. το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις
  2. το γεγονός ότι οι εν εξελίξει διεργασίες για το Brexit βρίσκονται ακόμα στην αρχή
  3. οι Εργατικοί προτίθενται να υπερψηφίσουν μια πρόταση για πρόωρες εκλογές
  4. αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για το αν οι «Tόρις» θα παραπεμφθούν με την κατηγορία της υπέρβασης δαπανών σε ορισμένες περιφέρειες
  5. θα δείξει ότι έχει πάρει το μάθημά της από τη λάθος απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να μην προχωρήσει σε εκλογές το 2007

Παράλληλα παραθέτει και τους 5 λόγους που δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές

  1.  η Ντάουνινγκ Στριτ έχει διαψεύσει πρόσφατα παρόμοιες φήμες
  2. η Μέι έχει δηλώσει ότι είναι μια πρωθυπουργός που την ενδιαφέρει μόνο να γίνεται η δουλειά
  3. δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο λαός θέλει πρόωρες εκλογές
  4. υπάρχει ήδη μια εκλογική διαδικασία προγραμματισμένη για τις 4 Μαΐου
  5. τυχόν νίκη των Συντηρητικών με μεγάλη πλειοψηφία θα δώσει ώθηση στο επιχείρημα της Σκωτίας ότι πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της προκειμένου να προστατευθεί από μια μόνιμη εξουσία των Τόρις.

Πηγή: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου -Ραγδαίες εξελίξεις στη Μ. Βρετανία | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/331820/proores-ekloges-stis-8-ioynioy-ragdaies-exelixeis-sti-m-vretania#ixzz4eblviTqd

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα