Πρόσω ολοταχώς για ένταξη Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε.: Διμερείς συναντήσεις Πενταρόφσκι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ελπίδα ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του έτους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα προχωράει η ένταξη της Β. Μακεδονίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία επικύρωσης και ότι “πηγαίνει αρκετά γρήγορα”. “Θα ήταν εξαιρετικό να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα έχουμε τη διάσκεψη ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά αν όχι, περιμένω να συμβεί πολύ σύντομα”, επισήμανε.

Και σημείωσε ότι “η Β. Μακεδονία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ένταξης” και ότι “πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι πλέον έχει συμφωνηθεί ότι η Β. Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας καθώς “το δύσκολο ζήτημα του ονόματος έχει λυθεί κάτι που οφείλεται στο θάρρος που έδειξαν οι δύο πολιτικοί ηγέτες, ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, στην Αθήνα και στα Σκόπια”.

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, ζήτησε, στις επαφές που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, την στήριξη της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γερμανίας στην ευρωατλαντική ενσωμάτωσή μας. Προσβλέπουμε σε καλά νέα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Πενταρόφσκι, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Ανάκτορο Bellevue, όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές.

Χθες ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ συμμετείχε σε κλειστό δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του το Ινστιτούτο Άσπεν, με τη συμμετοχή μελών της γερμανικής κυβέρνησης και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικοί ενδοιασμοί κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι το ζήτημα αφορά μόνο τεχνικής φύσης καθυστερήσεις», δήλωσε ο κ. Πενταρόφσκι στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι η Γερμανία είναι εκ των σημαντικότερων εταίρων της χώρας του, ενώ υπήρξε και ένας από τους βασικούς «παίκτες» στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το φθινόπωρο η χώρα του θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα «Σχέδιο Β», από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχει συνδεθεί με αυτήν της Αλβανίας, ο κ. Πενταρόφσκι επισήμανε μεν ότι κατά το παρελθόν κάθε υποψήφια χώρα ακολουθούσε χωριστή πορεία, τόνισε ωστόσο ότι στην περίπτωση των δύο βαλκανικών χωρών ο ίδιος προσωπικά δεν τάσσεται υπέρ αυτής της προσέγγισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Των ανταποκριτριών Χρ. Βασιλάκη και Φ. Καραβίτη

Πηγή: https://hellasjournal.com/2019/06/proso-olotachos-gia-entaxi-v-makedonias-se-nato-e-e-dimereis-synantiseis-pentarofski/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα