Πρόκληση Οκτάι από τα Κατεχόμενα για τα νησιά του Αιγαίου: «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο κι αν άμεσα δεν σταματήσει να το κάνει «θ’ αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους» επανέλαβε ο Τούρκος αντιπρόεδρος από τα Κατεχόμενα.

Επίσκεψη στα Κατεχόμενα και συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Οκτάι δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Άγκυρας, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο.

«Είναι πρωθυπουργός μιας χώρας (σ.σ. ο Μητσοτάκης) που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ακόμη ότι με τον κ. Τατάρ συζήτησαν την «εθνική υπόθεση της Κύπρου», την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και τις πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο και το Βαρώσι. Αξιολόγησαν, πρόσθεσε, τα βήματα που θα κάνουν μαζί την επόμενη περίοδο. «Υποστηρίζουμε πλήρως τους Τουρκοκύπριους ώστε να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα εδάφη τους, όπου είναι ένα πραγματικό στοιχείο από το 1571. Το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία».

Ο αγώνας για ίσο διεθνές καθεστώς, η βούληση για προστασία των δικαιωμάτων και των δικαίων των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο και τα βήματα που έγιναν για να σταθεί το ψευδοκράτος στα δικά του πόδια οικονομικά αλληλοσυμπληρώνονται, ανέφερε ο κ. Οκτάι. «Η ηγετικότητα του ‘προέδρου’ Τατάρ είναι εξαιρετικά σημαντική για μια βόρεια Κύπρο που διεκδικεί την ανεξαρτησία και το μέλλον της», είπε.

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε επίσης ότι εκλέγοντας ο «λαός» τον Ερσίν Τατάρ στήριξε ανοικτά και την πρόταση για λύση δύο κρατών. «Η μόνη επιλογή που μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο για τη λύση είναι η εκπροσώπηση της κυριαρχικής ισότητας του τ/κ λαού, της κυριαρχικής ισότητας του κράτους (τους) και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Μια τέτοια λύση θα συμβάλλει στο κλίμα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού έχουν υπονομευτεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς η οποία συνεχίζει να το πράττει σήμερα. «Απλά με διαφορετικά παιχνίδια», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα