Τον viral φεμινιστικό ύμνο που περιλαμβάνει τον στίχο «Ο βιαστής είσαι εσύ» επιστράτευσαν Τουρκάλες πολιτικοί σε πρόσφατη συνεδρίαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα εγκλήματα εις βάρος των γυναικών στη γειτονική μας χώρα.

Ένα βίντεο δείχνει οκτώ γυναίκες πολιτικούς από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να χτυπούν τα έδρανά τους, σε μία κίνηση ευρέως γνωστή ως «διαμαρτυρία Las Tesis», και να τραγουδούν την τουρκική εκδοχή του τραγουδιού, που περιλαμβάνει στίχους όπως «Εσύ είσαι ο βιαστής, εσύ είσαι ο δολοφόνος. Αστυνομικοί, δικαστές και πρόεδρος».

Σύμφωνα με την deutsche welle, συνάδελφοί τους σηκώθηκαν όρθιοι κρατώντας στα χέρια τους περίπου 20 φωτογραφίες γυναικών που δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, ενώ το ανδροκρατούμενο τουρκικό κοινοβούλιο παρακολουθούσε παραξενεμένο.

Η «δύσκολη σχέση» της Τουρκίας με τον φεμινιστικό ύμνο της κολεκτίβας Las Tesis

Πριν από τη διαμαρτυρία και το τραγούδι (που δημιουργήθηκε από την χιλιανή φεμινιστική κολεκτίβα Las Tesis), η βουλευτής του CHP απευθύνθηκε απευθείας στον Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, εξηγώντας του ότι το επίμαχο τραγούδι χρησιμοποιείται από γυναίκες σε όλον τον κόσμο για να αναδείξουν το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βίας κατά του φύλου τους.

«Χάρη σ’ εσάς, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην οποία πρέπει να έχεις βουλευτική ασυλία για να συμμετάσχεις σε αυτή τη διαμαρτυρία», υπογράμμισε η πολιτικός. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη επειδή επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Στην απάντησή του, ο Σοϊλού είπε ότι όλοι οι Τούρκοι αισθάνονται πόνο όταν δολοφονείται μια γυναίκα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο εν λόγω ύμνος τραγουδήθηκε στη Χιλή για διαφορετικούς λόγους. Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώνεται με τους στίχους, ότι δηλαδή στους κόλπους της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του κράτους υπάρχουν βιαστές ή δολοφόνοι.

Έχει η Τουρκία πρόβλημα με τις δολοφονίες γυναικών;

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα της dw.com, δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι 38% των γυναικών στην Τουρκία πέφτουν θύματα βίας από σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται γύρω στο 25%.

Ανεπίσημα δεδομένα που συνέλεξε μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία δείχνει ότι 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες την περασμένη χρονιά, διπλάσιος αριθμός από το 2012, τη χρονιά δηλαδή που η Άγκυρα ψήφισε νομοθεσία για την προστασία των γυναικών. Στην Τουρκία πάντως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τις «γυναικοκτονίες», όπως επισημαίνει το άρθρο.

Το τραγούδι των Las Tesis έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες σε πολλές χώρες τις περασμένες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν για την έμφυλη βία και τα εγκλήματα εις βάρος του φύλου τους.

Πηγή: protothema.gr

https://europost.gr/protofanis-diamartyria-se-synedriasi-tis-megalis-ethnosyneleysis-stin-toyrkia-o-viastis-eisai-esy-o-dolofonos-astynomikoi-dikastes-kai-proedros-tragoydoysan-chtypontas-ta-edrana-toys-toyrkales-politik/