Προσπαθεί να ψαλιδίσει την ελευθερία περιουσίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα κόλπα του κατοχικού ηγέτη δεν έχουν τελειωμό από τη διάσκεψη της Γενεύης και μετά
Με αναφορές που θυμίζουν την περίοδο πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί να έχουμε μια νέα Γενεύη, τότε γιατί όχι».

Τα πισωγυρίσματα του κατοχικού ηγέτη συνεχίζονται. Ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει να ζητά ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που θεωρητικά ήταν συμφωνημένο πριν γίνει η διάσκεψη της Γενεύης. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τους κατοίκους του νησιού, τους πολίτες της ομόσπονδης δημοκρατίας, όταν θα λυθεί το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της πρώτης εκ των τριών συναντήσεων που θα έχει με τον κ. Ακιντζί αυτόν τον μήνα, είπε ότι «εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι ότι εγείρουν θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και ηγέρθη στη Γενεύη. Θα συνεχίσει η συζήτηση, ώστε να εξευρεθούν τρόποι με την ελπίδα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο πρόσθεσε ότι «παραμένει το ποσοστό του 20%, έχει συμφωνηθεί. Ο ορισμός έχει συμφωνηθεί. Θέλω να ελπίζω ότι με την απόφαση που σήμερα λήφθηκε θα εξεταστούν περαιτέρω τα θέματα αυτά με υπαλλακτικές λύσεις, θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα». Σε ερώτηση, αν τίθεται θέμα γεωγραφικού κριτηρίου, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, είναι θέμα που άπτεται της έκτασης ή του τρόπου απόκτησης» ιδιοκτησίας.

Σε ερώτηση, αν τέθηκε θέμα για τις τέσσερεις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, δεν έχει συζητηθεί καν».

Κληθείς να διευκρινίσει, αν η ποσόστωση του 20% αφορά μόνο τα πολιτικά δικαιώματα, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «πέραν του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, ενάσκησης επαγγέλματος, απόκτησης περιουσίας κλπ, δεν δημιουργείται αυτόματα το δικαίωμα της μονίμου κατοικίας. Θα πρέπει κάποιος να αποφασίσει ότι μονίμως θα διαμείνει.

Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι 20%, αλλά και αν το υπερβαίνει θα σταθμίζεται η ψήφος στις τοπικές εκλογές. Θέλω να θεωρώ ότι αυτά είναι από τα θετικά, εκεί που υπάρχει διαφορά είναι να εξευρεθεί τρόπος της ρύθμισης του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, που θέλω να ελπίζω ότι αν υπάρχει εποικοδομητική διάθεση από την άλλη πλευρά, θα καταλήξουμε και σε αυτό».

Γιατί όχι;
Για το ζήτημα «Γενεύη 2», ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι το τέλος του Μάη – μέσα του Ιούνη, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, και εν συνεχεία, αν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος, που να δικαιολογεί να έχουμε μια νέα Γενεύη. «Εμείς δεν είμαστε εναντίον μιας νέας Γενεύης, γιατί εκεί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να δώσει τις θέσεις της όσον αφορά τα θέματα εγγυήσεων, ασφάλειας και τα όσα προκύπτουν εξ αυτών», τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα να εξεταστούν και το έχω σαφώς εγείρει, ότι δεν είναι αρκετό να έχει συμφωνηθεί ο όρος του δικαιώματος ενάσκησης των τεσσάρων ελευθεριών. Υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα – και που είναι σημαντικό θέμα – στην αποτελεσματική συμμετοχή όπως και σε σωρεία άλλων θεμάτων που ακόμη εκκρεμούν.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχε διάρκεια σχεδόν τέσσερεις ώρες, διαφορές υπαρκτές υπάρχουν και στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

Η οικονομική πτυχή & το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο της Τράπεζας Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης με τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς που θα παρίστανται, να συζητηθούν τα της οικονομίας μετά τη λύση.

Επίσης, έχει συμφωνηθεί να γίνει στις 10 Μαΐου, στην Κύπρο, συνάντηση των ηγετών με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ad hoc επιτροπής για την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με τα όσα συζητούνται. Και είναι μεγίστης επίσης σημασίας διότι, από την πρόοδο υλοποίησης, θα διαφανεί κατά πόσο, εάν και εφόσον εξευρεθεί λύση, θα είναι απόλυτα εναρμονισμένοι, ώστε από την πρώτη μέρα να έχουμε εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Καμία συζήτηση για την κυπριακή ΑΟΖ
Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ στην περίπτωση νέας Γενεύης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν τίθεται θέμα να συζητήσω νέα Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς Θεού. Αυτό είναι εκτός συζήτησης και το γνωρίζουν όλοι, ούτε καν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Ακιντζί έθεσε θέμα για την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Επιμένει ο Ακιντζί
Επιμένει σε αλλαγή της μεθοδολογίας συζήτησης, με ενεργότερη εμπλοκή των ΗΕ, χωρίς επιδιαιτησία και επίσημες προτάσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μίλησε για «ενδιαφέρουσες επεξηγήσεις» χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσον αφορά την αναφορά του νόμου που ψήφισε η Βουλή για τους σχολικούς εορτασμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις, επιστρέφοντας από τη συνάντηση των ηγετών, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης σήμερα ήταν η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως σε κάποια ομοσπονδιακά σώματα θα υπάρχει ίσος αριθμός συμμετοχής.

Συνεχίζεται, ανέφερε, η διαφορά απόψεων όσον αφορά τη φόρμουλα που θα ακολουθηθεί στα όργανα όπου δεν υπάρχει (αριθμητική) ισότητα. Δήλωσε ότι οριστικοποιήθηκαν συγκλίσεις, στις οποίες είχαν συμφωνήσει από πριν στο θέμα της νόμιμης κατοικίας. Δεν υπάρχει μεγάλο κώλυμα εκεί, είπε.

Εκ περιτροπής προεδρία
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την άποψή του ότι, ως τ/κ πλευρά, πιστεύουν πως στα σώματα όπου οι Ε/κ είναι περισσότεροι αριθμητικά, εάν οι Τ/κ δεν έχουν αποτελεσματική συμμετοχή και παραμείνουν μόνο ως εικόνα, αυτό δεν θεωρούν ότι αρμόζει στην έννοια της ομοσπονδίας. Γι’ αυτό και ζητεί, η αρχή λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία τουλάχιστον ψήφο από την άλλη πλευρά, να θεωρηθεί έγκυρη και στα άλλα σώματα.

«Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε ακόμα σε σημείο σύγκλισης», είπε. Το άλλο σημαντικό θέμα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το οποίο παραμένει ως είχε. «Έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής επιτύχαμε πρόοδο», δήλωσε.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε επαφές που θα έχει με την ΕΕ και την επίσκεψη στην Κύπρο του Maarten Verwey, Γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας SRSS της Κομισιόν, ο οποίος εκτός από τον ίδιο και την Ad Hoc Επιτροπή για θέματα της ΕΕ, μπορεί να έχει συναντήσεις και με τους δύο διαπραγματευτές.

Επεξηγήσεις Προέδρου Αναστασιάδη
Ερωτηθείς, εάν συζήτησαν χθες την αναφορά του νόμου για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ανώτατο, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι το θέμα προέκυψε, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δίδει «μια ενδιαφέρουσα επεξήγηση.

Μας είπε ότι μαζί με την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο προηγούμενος κανονισμός του ΕΛΑΜ θα καταστεί άκυρος. Του είπα ότι αυτό η κοινή γνώμη δεν το ξέρει με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να εξηγηθεί με αυτόν τον τρόπο». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Τ/κ ηγέτης, του είπε πως αναχωρούσε για την Ινδία και δεν είχε τον χρόνο να το εξηγήσει αυτό σωστά. «Ελπίζω ότι τώρα θα το εξηγήσει αυτό καλύτερα».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η δική του άποψη για το θέμα είναι γνωστή, όπως και η αντίδρασή του, επαναλαμβάνοντας ότι με την αναφορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδειξε τον απαραίτητο σεβασμό όχι μόνο στους Τ/κ και στο δικό του κόμμα τον ΔΗΣΥ, αλλά και το ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν νομικοί στην ε/κ πλευρά που έχουν υποδείξει ότι αυτό δεν ήταν η μόνη επιλογή του Πρόεδρου Αναστασιάδη και πως το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό.

«Κατ’ εμάς, ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο αυτό πέταξε την μπάλα πλάγια». Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι παραμένει στις συνομιλίες λέγοντας ότι, εάν στην ε/κ πλευρά υπάρχει πραγματικά βούληση για λύση, αυτό θέλει να το δει. Την προηγούμενη φορά, ανέφερε, εννοώντας την αποχώρησή του από τις συνομιλίες, έκανε το σωστό.

«Όμως το να φύγουμε τώρα απ’ το τραπέζι δεν τίθεται θέμα. Δεν πέσαμε σε αυτό το λάθος. Πιστεύω ότι ήταν σωστό αυτό που κάναμε εμείς την προηγούμενη φορά, πιστεύω ότι και τώρα η στάση μας είναι σωστή». Εάν υπάρχει μπροστά μας μια ευκαιρία για μια συμφωνία, θέλουμε αυτή την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουμε στο όνομα των επόμενων γενιών, σημείωσε.

Αλλαγή μεθοδολογίας
Κληθείς να πει τι εννοεί να συζητηθούν τα θέματα στην ολότητά τους, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και άλλα που βρίσκονται μακριά. Εάν, είπε, σε ένα θέμα μπορώ να δω μέχρι πού μπορεί να πάει η ε/κ πλευρά, σε ένα άλλο θέμα μπορώ να έχω πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχουν θέματα ζωτικής σημασίας, που δεν μπορεί να αποποιηθεί καμιά πλευρά, όπως για την τ/κ το θέμα της εκ περιτροπής και η αποτελεσματική συμμετοχή. Για τους Ε/κ, πρόσθεσε, σημαντικά μπορεί να είναι άλλα θέματα, που χωρίς να τα δουν δεν μπορούν να πουν ναι σε άλλα θέματα, όπως π.χ. στην εκ περιτροπής προεδρία. «Όλοι μας ξέρουμε ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα γίνει, αλλά ο Ε/κ ηγέτης θέλει να δει κάτι σε κάποιο άλλο θέμα».

Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα όπως η ασφάλεια, είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχουν κι άλλες πλευρές και το θέμα της ασφάλειας θα πάρει την τελική του μορφή σε μια πενταμερή διάσκεψη. Αυτό, ανέφερε, το ξέρει και η ε/κ πλευρά. Ωστόσο, συνέχισε, στα υπόλοιπα 4 κεφάλαια τα ΗΕ, παίρνοντας ιδέες από τις σκέψεις των πλευρών, θα μπορούσαν να παραγάγουν νέες ιδέες, υποβοηθητικές προς τις πλευρές.

Όμως, είπε, δεν είμαστε σε ένα τέτοιο σημείο ακόμη και επανέλαβε ότι εάν ακολουθηθεί η ίδια μεθοδολογία στις επόμενες δύο συναντήσεις του Μάη δεν θα συμβεί οτιδήποτε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι ανησυχίες και οι φόβοι είναι διαφορετικοί για κάθε πλευρά. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των Ε/κ, είπε, πηγάζουν από την Τουρκία, «φοβούνται την Τουρκία. Οι δικές μας ανησυχίες είναι λόγω της ε/κ πλευράς, αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν.

Οι δικοί μας φόβοι πηγάζουν από το παρελθόν». Υπάρχουν και άλλοι λόγοι ανησυχίας που πηγάζουν από το Κυπριακό, αλλά αυτοί είναι οι βασικοί, σημείωσε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι εάν βρούμε μια λύση, όλοι αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, «εμείς τους δικούς τους και εκείνοι τους δικούς μας (λόγους ανησυχίας)». Οι ανησυχίες δεν θα φύγουν αμέσως, πρέπει να γίνουν βήματα, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, κάνοντας λόγο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα