Προσεγγίζοντας το Ισραήλ – Η τελευταία κάρτα του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

Cevheri Güven

Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ (SNMG2) πραγματοποίησε επίσκεψη στη Χάιφα στις 15-17 Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσει κοινή άσκηση. Η Τουρκία, η οποία εδώ και πολύ καιρό ασκούσε βέτο στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ,  πλέον απέσυρε την αντίρρησή της και τώρα συζητά την αποστολή ενός ναυτικού πλοίου στα ισραηλινά λιμάνια ως μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις.

Η Τουρκία άρχισε να ασκεί βέτο στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ισραήλ ως μέτρο κατά του Ισραήλ μετά από κρίση το 2010 σχετικά με το περιστατικό Mavi Marmara, στο οποίο ένας στολίσκος ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθύνθηκε προς τη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 10 ακτιβιστών και η δημιουργία μίας πικρής αντιπαλότητας μεταξύ των δύο χωρών, που παραδοσιακά απολάμβαναν στενούς δεσμούς.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ισραήλ, στην οποία έλαβαν μέρος τα ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά ναυτικά πλοία, αποκάλυψε ότι η Τουρκία είχε άρει το βέτο της το 2015 και ότι οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ διεξήχθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενώ το Υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να κρατήσει τις ασκήσεις μυστικές, ο εμπειρογνώμονας άμυνας Φατίχ Γιούρτσεβερ αναφέρει ότι ένα δεύτερο εποικοδομητικό βήμα είναι το επόμενο – η επίσκεψη τουρκικού πολεμικού πλοίου στα ισραηλινά λιμάνια στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ.

Κοινή εκπαίδευση που δεν συμμετείχε η Τουρκία

Η άφιξη των πλοίων του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Χάιφα ακολούθησε μια κοινή άσκηση περαστικών (PASSEX). Το τουρκικό πλοίο της ομάδας, το TCG Gaziantep, έφυγε από το SNMG2 χωρίς να πάει στη Χάιφα και επέστρεψε στη ναυτική βάση της Τουρκίας Aksaz. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, το TCG Kemalreis θα ενταχθεί στην ομάδα μετά την ολοκλήρωση του PASSEX.

Ενώ η Τουρκία απέσυρε το βέτο της στο Ισραήλ, απέφυγε να επισκεφθεί το ισραηλινό λιμάνι για να δείξει ότι οι σχέσεις δεν έχουν επανέλθει ακόμα στο φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τον Γιούρτσεβερ, οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι προσπάθειες της Τουρκίας να διαλύσει έναν συνασπισμό που δημιουργήθηκε εναντίον της στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η οικονομικότερη οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στις διεθνείς αγορές έχει αυξήσει τις προσδοκίες για μια ομαλοποίηση των δεσμών ωθώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει μικρά βήματα προς την προσέγγιση.

Η κρυφή κάρτα της Τουρκίας για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Η διαμάχη για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα σε αντάλλαγμα έχει προγραμματίσει μια εξομάλυνση με το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από προεδρικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διμερείς διπλωματικές συνομιλίες τον Μάρτιο. Ο Μεσούτ Χακκί Κασίν, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ έκανε ένα θετικό βήμα, η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει δύο. Ο Κάσι είπε επίσης ότι θα ήταν δυνατόν για την Άγκυρα να διορίσει πρέσβη στο Τελ Αβίβ τον Μάρτιο.

Στα τέλη του 2020, οι δύο χώρες έπεσαν στην ίδια πλευρά μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου τουρκικά και ισραηλινά αεροσκάφη παρείχαν πληροφορίες στο Αζερμπαϊτζάν για την καταπολέμηση των αρμενικών δυνάμεων.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: turkishminute/infognomonpolitics.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα