Προς μεγάλη ανατροπή στη Μέση Ανατολή: Γιατί άλλαξαν ξαφνικά θέση οι ισλαμιστές της Χαμάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η προεδρία Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα όχι συνεπεία πράξεων και αποφάσεων του νέου Αμερικανού προέδρου, αλλά και επί τη βάσει απλών διακηρύξεών του, καθώς η κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, «ζυγίζει» προσεκτικά τι τη συμφέρει και τι όχι!

Η είδηση που θα αναλυθεί στη συνέχεια, αφορά την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και φέρεται να έχει αποφασίσει να πάψει να ζητά επισήμως την καταστροφή του Ισραήλ, ενώ θα διακόψει τους δεσμούς της με τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα»!

Αυτό φαίνεται πως θα είναι το νόημα του νέου κειμένου πολιτικών της θέσεων που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τις οποίες έδωσαν πηγές από χώρες του Κόλπου!

Η «στροφή» αυτή της Χαμάς φαίνεται σε μια πρώτη ανάγνωση, ότι έχει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου (σημαντικές πηγές χρηματοδότησης) και την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» την Αδελφότητα και έχει αποκλείσει την πρόσβαση της Χαμάς σε αιγυπτιακό έδαφος προκαλώντας μεγάλη ζημιά, κατηγορώντας την ότι στηρίζει την τρομοκρατική δραστηριότητα στη χερσόνησο του Σινά. Αποτελεί επίσης προσπάθεια προσέγγισης των δυτικών χωρών, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση», λόγω της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά, καθώς η υπόθεση δείχνει να έχει ακόμα μεγαλύτερο βάθος και αφορά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να ξεκινήσει ειρηνευτική πρωτοβουλία στο Παλαιστινιακό. Οι Ισραηλινοί και οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου είναι πολύ ικανοποιημένες με την κυβέρνηση Τραμπ, επειδή εγκαταλείπει σταδιακά την πολιτική προσέγγισης του σιιτικού στοιχείου, δηλαδή την πλευρά του Ιράν και «σφίγγει» τα λουριά στην Τεχεράνη. Από τη στιγμή που πρόκειται για βασική προτεραιότητα στην πολιτική ασφαλείας των χωρών αυτών, η επιρροή των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Να σημειωθεί, ότι οι χώρες αυτές διατηρούν πολύ προωθημένες σχέσεις με το Ισραήλ, εξαιτίας του κοινού εχθρού, του Ιράν και η κατάσταση δε θυμίζει σε τίποτα πλέον την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τους Άραβες να «δείχνουν» σταθερά προς τον «εξωτερικό εχθρό» για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στο εσωτερικό των κοινωνιών τους, οι οποίες απειλούσαν την καθεστωτική σταθερότητα.

Τούτων λεχθέντων, η προνομιακή πρόσβαση των Παλαιστινίων στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου αποτελεί προ πολλού παρελθόν, ενώ την ίδια στιγμή, η επιβίωση της Δυτικής Όχθης, που τελεί υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, εξαρτάται από τη ροή κονδυλίων από αυτές τις πλευρές.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς φοβάται, ότι η ιδιοσυγκρασία του Τραμπ μπορεί να τους οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες εάν προχωρήσει στα σχέδιά του για την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό, με ειδικό απεσταλμένο τον γαμπρό του, σύζυγο της Ιβάνκα Τραμπ, τον Τζέρεντ Κούσνερ.

Επίσης και οι Ισραηλινοί επιθυμούν να αποφύγουν οποιοδήποτε θέμα θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβές με τις ΗΠΑ, όπως παραδοσιακά είναι αυτό των σχέσεων με τους Παλαιστινίους.

Κατά συνέπεια, υπάρχει κοινό συμφέρον στο να αποφευχθεί η προαναγγελθείσα ειρηνευτική πρωτοβουλία Τραμπ στην περιοχή! Και ποιος είναι ο τρόπο να την αποφύγουν; Το να δημιουργήσουν τη δικιά τους! Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι επίκειται αναζωπύρωση των επισήμων συζητήσεων για το Παλαιστινιακό, με ενεργό εμπλοκή των μοναρχιών του Κόλπου, οι οποίες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στη Χαμάς, η οποία με τη σειρά της δεν θα ήθελε να μπει «στο μάτι» του Τραμπ, δεδομένων των προδιαθέσεών του απέναντι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ.

Το «στήριγμα» της Τουρκίας έχει εξάλλου πολύ μειωμένης αξίας «μετοχές» το τρέχων διάστημα. Το πού θα καταλήξει αυτή η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ασφάλεια. Ο κλοιός όμως για τους Παλαιστίνιους σφίγγει και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών εξελίξεων.

Πηγή: Προς μεγάλη ανατροπή στη Μέση Ανατολή: Γιατί άλλαξαν ξαφνικά θέση οι ισλαμιστές της Χαμάς http://mignatiou.com/2017/05/pros-megali-anatropi-sti-mesi-anatoli-giati-allaxan-xafnika-thesi-i-islamistes-tis-chamas/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα