Προκαλεί ο Ακάρ: «Οι Έλληνες έφτασαν μπροστά στη μύτη μας» – Ο χάρτης που έδειξε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενοχλημένος για τον όρο «νεο-οθωμανισμός» εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό. Η αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με έναν χάρτη που ξεκινάει από το… 1832, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για επεκτατισμό και επιθετικότητα.

«Έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας», σημείωσε ο Ακάρ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι οι δικές της διεκδικήσεις και οι συμμαχίες με ξένες χώρες είναι αυτές που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή και πως η θεωρία του νεο-οθωμανισμού είναι ελληνική κατασκευή.

 

Αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή

Αρχικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανήλθε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, δείχνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να ενοχλεί την Άγκυρα. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό για «ανήθικη στάση».

«Ο πρόεδρός μας υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό τους για να συνομιλήσουν. Μίλησαν, συμφώνησαν. Ενώ είμαστε δύο γειτονικές χώρες, λίγο μετά ο ίδιος πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και κατηγόρησε την Τουρκία. Τήρησε μια ανήθικη στάση που δεν αρμόζει στη διπλωματία και στις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε τηλεοπτική εκπομπή, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν μιάμιση ώρα.

Και συνέχισε, δείχνοντας ξεκάθαρη ενόχληση για την εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων από την Αθήνα: «Τώρα συνεχίζουν να περιοδεύουν. Πήγαν στις ΗΠΑ και είπαν “μη δίνετε αεροσκάφη στην Τουρκία”. Πήγαν στη Γερμανία και είπαν “μη δίνετε υποβρύχια στην Τουρκία”».

Σε εκείνο το σημείο, ο Τούρκος υπουργός θυμήθηκε και τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάνε το τίμημα που πλήρωσαν για την περιπέτειά τους πριν ένα αιώνα. Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και να μην επιδιώκουμε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση».

 

Οι προκλητικοί χάρτες

Έπειτα, παραθέτοντας το πλήρες εύρος της τουρκικής ατζέντας, ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, σημείωσε:

«Εμείς, όμως, λέμε: εσύ έχεις 3000 νησιά στο Αιγαίο κι έρχεσαι μπροστά στη μύτη μας, εσύ διεκδικείς θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ., εσύ είσαι που αγνοείς τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην Αν. Μεσόγειο, εσύ εξοπλίζεται με τη δήθεν απειλή και τρέχεις πίσω από δημιουργία συμμαχιών, εσύ ανοίγεις τις πύλες σου σε τρίτες χώρες», τόνισε.

 

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο ο Ακάρ έδειξε δύο χάρτες της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ως απάντηση στους ελληνικούς χάρτες των τουρκικών προκλήσεων που ξεκινούν από το 1974. Ένας από τους χάρτες που έδειξε ξεκινούσε από το… 1832.

«Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ενώ δίπλα του εμφανίζονταν ο σχετικός χάρτης.

Προκαλεί ο Ακάρ: «Οι Έλληνες έφτασαν μπροστά στη μύτη μας» – Ο χάρτης που έδειξε-1
Ένας από τους χάρτες που έδειξε ο Ακάρ στην τουρκική τηλεόραση.

Τέλος, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό και ότι αυτή είναι που τώρα έχει βγάλει τη θεωρία του νεο-οθωμανισμού.

«Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους, το εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια», κατέληξε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα