ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην Ελλάδα, διυλίζοντας τον κώνωπα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ κλπ, κατήλθαν σε απεργιακή κινητοποίηση, με απειλές, μάλιστα, του ΚΚΕ πως πρόκειται για αρχή. Έπονται, δηλαδή, και άλλα σκληρότερα.
Υπενθυμίζω ότι το ΚΚΕ στα χρόνια του Συριζα, σιώπησε αρκούντως, μπροστά στα πολύ σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις και του ΚΚΕ και των άλλων φορέων χρονολογούνται πριν το annus mirabilis 2015.
Στην Ισπανία δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενη που προσέφυγε κατά της απόφασης των εργοδοτών της να την αντικαταστήσουν με ρομπότ.
Όλα αυτά κάτι σημαίνουν.
Επειδή την έρευνα κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί η σταδιακή υποκατάσταση του ανθρώπου στην εργασία του. Όποια κοινωνία δεν το αντιμετωπίσει εγκαίρως, θα περάσει κρίση.
Η υποκατάσταση των πανάκριβων πολεμικών αεροπλάνων απο drones μας έχει αφήσει χρόνια πίσω απο την Τουρκία.
Τουλάχιστον ας δούμε και ας προβληματιστούμε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών που διαμορφώνονται και ας προετοιμαστούμε για να προσαρμοστούμε.
Ό,τι και να κάνει το ΚΚΕ ή ο Συριζα δεν μπορούν να καταστήσουν τη χώρα Γαλατικό χωριό.
Ο Μάρξ υπήρξε μεγάλος διανοούμενος αναμφίβολα. Βασίστηκε, για την οικοδόμηση της θεωρίας του, στην έννοια της αλλοτρίωσης του ανθρώπου απο την εργασία του και στην εκμετάλλευση του εργαζομένου για την παραγωγή υπεραξίας.
Ο νεαρός Μάρξ προσανατολίστηκε στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό μέσω της φιλοσοφίας. Οραματιζόταν μια ιδανική ανθρωπιστική κοινωνία.
Προϊόντος του χρόνου, τα κομμουνιστικά κόμματα που ασπάστηκαν τη θεωρία του, διαχωρίστηκαν, εν πολλοίς, ακόμη και απο τον ίδιο.
Απο τα σημαντικά έργα της νεότητάς του, τα οποία θεωρήθηκαν ότι βρίσκονταν στον αντίποδα του σταλινισμού ήταν τα “παρισινά χειρόγραφα” τα οποία μετά βίας οι μετέπειτα μαρξιστές περιέλαβαν, όταν τα περιέλαβαν, σε συλλογές έργων του.
Ο Μάρξ στον οποίο αξίζει να γίνεται αναφορά δεν έχει καμιά σχέση όχι, μόνο, με τον Στάλιν αλλά ούτε με τον Λένιν.
Ο Μάρξ αξίζει, αναμφίβολα, να μελετηθεί, διότι υπήρξε τομή στην εξέλιξη των ιδεών και η θεωρία του, έστω διαστρεβλωμένη, επηρέασε την ανθρωπότητα.
Αλλά, το υποκείμενο στο οποίο ο Μάρξ βάσισε τη θεωρία του εξέλιπε. Ο κλασικός προλετάριος στον οποίο στηρίχθηκε δεν υπάρχει πια.
Σιγά, σιγά, αντικαθίσταται,μάλιστα, απο το ρομπότ το οποίο σε λίγα χρόνια θα διαθέτει και τεχνητή νοημοσύνη.
Η εξέλιξη είναι νομοτελειακή. Τίποτε δεν μπορεί να την ανακόψει. Το πολύ πολύ να την καθυστερήσει ορισμένα χρόνια.
Οι ίδιοι οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης, αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που κρύβει η ανεξέλεγκτη εξέλιξή της, έχουν διαμορφώσει αρχές για την έρευνα και δημιουργήσει συλλόγους και ινστιτούτα για την υποστήριξή τους.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που έμεινε πολύ πίσω ως κρατική υπόσταση είναι επικίνδυνος αναχρονισμός να κυριαρχούν αντιλήψεις που ασχολούνται, ακόμη, με ένα απώτατο παρελθόν το οποίο σε άλλες κοινωνίες σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει.
Ας συνειδητοποιήσουμε πως η ανθρώπινη κοινωνία αλλάζει. Η συνύπαρξη ανθρώπου και μηχανής είναι προ των πυλών. Όποιος μείνει εκτός, ως μωρή παρθένος, θα πληρώσει ακριβό τίμημα.
Είναι κρίμα, να μείνει εκτός μια χώρα σαν την Ελλάδα, της οποίας η νέα γενιά δείχνει υψηλή προσαρμογή και ικανότητες στο νέο που έρχεται.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν ειναι κριμα για τους Αριστεροκομμουνιστες η χωρα μας να μεινει εκτος των νεων οικονομικωνκοινωνικων εξελιξεων , που ουδεις τις φανταζετε και ουδεις μπορει να τις ελεγξει με τα δεδομενα της ασυρματης τηλεφωνιας και του διαδικτυου , αλλα αυτοι θα αγωνισθουν μεχρις εσχατων αγαπητες Ανιχνευσεις , γιατι αλλοιως αν συμβιβασθουν πρεπει να αυτοακυρωθουν και να αφανισθουν σαν ορισμενους αρχαιους λαους και πολιτισμους.
    Το κινητρο της επιβιωσεως τους ειναι μεγαλο και σιγουρα θα ”παρουν απο κοντα” και την 16χρονη αγελαστη Σουηδεζα Γκρετα ,που κηρυξε τον αγωνα για την κλιματικη αλλαγη ,εξασφαλισε απροσδοκητη δημοσιοτητα -λογω του σκεπτικιστη γιαυτα τα θεματα κ. Τραμπ-και εκφραζεται αγενως , οπως ο κ. Τσιπρας το 2015, συμπεριφορα , που μαλλον θα αποτελεσει αντικειμενο μελετης απο τους πολλους ψυχολογους της πατριδος της Σουηδιας .
    Ουκ ολιγοι επιστημονες και τεχοκρατες ειχαν προβλεψει απο την 10ετια του 1960 οτι με τις ραγδαιες τεχνικες εξελιξεις και την δημιουργια γενοσημων ο Μαρξισμος- κομουνισμος ως οικονομικο δεδομενο θα πεταχθει απο το παραθυρο στα σκουπιδια , πραγμα που επιβεβαιωθηκε απο την εντος εβδομαδος καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσεως προ 30ετιας ,που ουτε στο ονειρο της θελει να ξαναζησει τον Μαρξισμο-κομμουνισμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα