Προεκλογικός αγώνας με απειλές από Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα το βράδυ του Σαββάτου και απειλεί τους “ταραξίες” που θα προκαλέσουν επεισόδια.

Είναι μία από τις αμερικανικές πολιτείες με αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Κάποιοι προειδοποιούν ότι ο συνωστισμός 20.000 οπαδών του Τραμπ σε ένα γήπεδο το βράδυ του Σαββάτου θα επιταχύνει την εξάπλωση του ιού στην Οκλαχόμα – και όχι μόνο. Κι όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στα σχέδιά του για μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση. Χιλιάδες οπαδοί του έχουν ήδη καταφθάσει στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Δεν φοβούνται τον κορωνοϊό; Οι απαντήσεις τους είναι σύντομες, αλλά ξεκάθαρες. “Πουθενά δεν υπάρχει 100% ασφάλεια από τον ιό”, λέει ένας από αυτούς. Ένας άλλος πιστεύει ότι η ομιλία του προέδρου “θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία”. Μία κυρία λέει ότι, για να δει τον Τραμπ από κοντά, δεν τρομάζει μπροστά στον ιό: “Θα πάρω το ρίσκο, κοιτάξτε πόσο ρισκάρει κι εκείνος για μας, δεν υπάρχει σύγκριση…”

Δεν είναι μόνο η πανδημία που προκαλεί ανησυχία σε φίλους και αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ. Σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στα τέλη Μαΐου στη Μινεάπολη. Πρόβλημα για τον Τραμπ; Σε χθεσινό μήνυμά του, μέσω Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να απειλήσει τους ανεπιθύμητους, λέγοντας: “Διαδηλωτές, αναρχικοί, προπαγανδιστές, πλιατσικολόγοι και ρεμάλια που θα πάνε στην Οκλαχόμα, σας παρακαλώ να κατανοήσετε ότι δεν θα σας αντιμετωπίσουν όπως στη Νέα Υόρκη, στο Σιάτλ ή στη Μινεάπολη, θα είναι ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό”! Σε μία προσπάθεια να προλάβει εκτεταμένα επεισόδια ο δήμαρχος της Τάλσα επέβαλε την Παρασκευή νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, την οποία όμως ανακάλεσε στη συνέχεια, καθώς, όπως δήλωσε, “του δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι απραραίτητη”.

“Λάδι στη φωτιά” το ραντεβού στις 19 Ιουνίου

Αντιρατσιστική εκδήλωση στην Οκλαχόμα (31.05.20)Αντιρατσιστική εκδήλωση στην Οκλαχόμα (31.05.20)

Αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει ομιλία στην Τάλσα για τις 19 Ιουνίου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα εορτάζεται η αποκαλούμενη Juneteenth. Είναι η επέτειος για τον τερματισμό της δουλείας στις ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου 1865. Είναι η ιστορική στιγμή, κατά την οποία ο στρατηγός των Νοτίων Γκόρντον Γκρέιντζερ ανέγνωσε τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Αβραάμ Λίνκολν στους τελευταίους μαύρους σκλάβους που είχαν απομείνει σε φυτεία στο Τέξας. Τελικά ο Τραμπ μετέθεσε το ραντεβού για την επόμενη μέρα, ενώ μέχρι λίγες ώρες πριν την ομιλία του, οι Αφροαμερικανοί σε όλη τη χώρα θα τιμούν την Juneteenth.

Σε μία από τις εκδηλώσεις μνήμης, στην Τάλσα της Οκλαχόμα, βρέθηκε ο μαύρος αιδεσιμώτατος και ακτιβιστής Αλ Σάρπτον. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του “μέλη της Γερουσίας είχαν προτείνει να γίνει επίσημη αργία η Juneteenth και έπρεπε να γίνει, γιατί ήταν η πρώτη φορά που αυτή η χώρα ανταποκρίθηκε σε αυτό που η ίδια διακήρυσσε: ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι”. Ο αιδεσιμώτατος δεν δίστασε να επικρίνει και τον Ντόναλντ Τραμπ, παίρνοντας αφορμή από το διαχρονικό του προεκλογικό σύνθημα ότι θα ξανακάνει μεγάλη την Αμερική (Make America great again). “Μεγαλοσύνη σημαίνει να βγουν στους δρόμους οι μαύροι και οι λευκοί και οι Λατίνοι και οι Ασιάτες και οι αυτόχθονες Αμερικανοί και να παρελάσουν ενάντια στα δακρυγόνα, ενάντια στις πλαστικές σφαίρες, ενάντια στη στρατιωτική κατοχή με την οποία τους απειλούν. Αυτό είναι που θα ξανακάνει μεγάλη την Αμερική”.

Μπάσκετ σε ρυθμούς Juneteenth

Από χθεσινή εκδήλωση για το Juneteenth στην ΟυάσιγκτονΑπό χθεσινή εκδήλωση για το Juneteenth στην Ουάσιγκτον

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και πορείες για την Juneteenth έγιναν στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα μάλιστα έδωσαν το παρών και γνωστοί μπασκετμπολίστες από τους Washington Wizards, αλλά και τη γυναικεία ομάδα της πόλης, τις Washington Mystics. Όπως ο δεύτερος σκόρερ του ΝΒΑ, Μπράντλεϊ Μπιλ, που λέει ότι “κανείς δεν μπορεί πλέον να αδιαφορεί γι’ αυτά που συμβαίνουν. Ζούμε σε μία σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε”. Όσο για τη Νατάσα Κλάουντ, παίκτρια των Mystics, δηλώνει ότι “δεν είμαστε μόνο αθλητές. Μόλις βγάλουμε αυτή τη στολή είμαστε απλώς μαύροι, άνδρες και γυναίκες”.

Γιάννης Παπαδημητρίου (APTN)

Deutsche Welle

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα