Προειδοποιητικές απεργίες στη βαριά βιομηχανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το ισχυρό συνδικάτο μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας IG Metall ζητά αύξηση μισθών κατά 8% εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος φτάνει στο 10,4% σημειώνοντας μεταπολεμικό ρεκόρ.

    Πορεία εργαζομένων στην IG Metall

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η πίεση προς τους εργαζομένους φέρνει και τις πρώτες μεγάλες απεργίες. Ήδη το Σάββατο (από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο) το «σύνθημα» έδωσε το συνδικάτο IG Metall,  με μια μεγάλη προειδοποιητική απεργία εργαζομένων στον κλάδο της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, τον πυρήνα δηλαδή της γερμανικής οικονομίας.

Πρόκειται για το πανίσχυρο συνδικάτο της βιομηχανίας μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 4 εκατομμύρια μέλη. Το συνδικάτο ζητά αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 8% για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, απορρίπτοντας πρόταση της εργοδοσίας για εφάπαξ επιδόματα.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε γερμανικούς κολοσσούς, όπως την Thyssenkrupp και την Miele, από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο μέχρι το Αμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη -όπου επίκεινται προσεχώς επίσης μεγάλες κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση νέες απεργίες στον βιομηχανικό κλάδο αναμένονται τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σε όλη τη Γερμανία, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά των εργαζομένων, με ημερομηνία-σταθμό την 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία είναι προγραμματισμένος νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Πληθωρισμός στο 10,4%

ΠληθωρισμόςΑυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας οδηγούν σε έκρηξη του πληθωρισμού

Στο μεταξύ συνεχίζει να καλπάζει ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Οκτώβριο άγγιξε το 10,4%. Το κρίσιμο «φράγμα» του 10% για τον πληθωρισμό έσπασε ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μεταπολεμικό αρνητικό ρεκόρ από το 1951, όταν ακόμη η Γερμανία ήταν ισοπεδωμένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στηριζόταν στα χρήματα από το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ.

Η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία στην αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 40% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος αλλά και των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και βασικά είδη που ανέρχονται στο +20%.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα