Προβληματισμοί  για  την  εξέλιξη  της  πολιτικής  ζωής στην  Ελλάδα.   

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Κωνσταντίνου Γεροντή

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε την παγκόσμια κατάσταση να έχει αλλάξει. Αρνητικές εξελίξεις διαμορφώνονται συνεχώς στην οικονομία και τον τρόπο διακυβέρνησης αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς της κοινωνίας, όπως είναι η Εργασία, η Υγεία και η Παιδεία.

Η πανδημία προκάλεσε και προκαλεί ιδιαίτερα επιβαρυνόμενες οικονομικές επιπτώσεις ενώ συντόμευσε την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ο σπάταλος τρόπος λειτουργίας της οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και οι γεωστρατηγικές παγκόσμιες εξελίξεις, δημιουργούν τεκτονικές, σαρωτικές αλλαγές. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε τροχιά έντονων αλλαγών& προκλήσεων.

Στην παρούσα συγκυρία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η χώρα μας. Ασφαλώς, καθοριστικό και κύριο ρόλο στην πολιτικοοικονομική και κοινωνική ζωή, θα παίξει η ευμετάβολη και ασταθής εξελικτική πορεία της πολιτικής κουλτούρας στη χώρα.

Απαιτείται ωριμότητα του πολιτικού κόσμου όπως και των Ελλήνων πολιτών. Οι δύο αυτές πλευρές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για μια ασφαλή δημοκρατική πορεία της χώρας.

Άμεσα αναγκαίες είναι δομικές μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο διοίκησης της χώρας.

Δυστυχώς τα δείγματα γραφής του πολιτικού προσωπικού, μαρτυρούν εδώ και δεκαετίες ότι αυτό δεν είναι ικανό να αναδείξει και να ακολουθήσει ένα νέο ρεαλιστικό μοντέλο ουσιαστικής ανάπτυξης της χώρας.

Η απαλλαγή του πολιτικού κόσμου από συνεχείς αντιθέσεις & αντιπαραθέσεις και η μετάβαση σε μια γόνιμη και χρήσιμη πολιτική συμπόρευση, τουλάχιστον επί σημαντικών θεμάτων, ποτέ δεν επετεύχθη. Κι αν υπήρξαν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, κι αυτές δεν είχαν διάρκεια στον χρόνο.

Τα επαναλαμβανόμενα λάθη σε ό,τι αφορά την πολιτική διαχείριση της χώρας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Στο νέο, τάχιστα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αυτές που καθοδηγούν τη μοίρα του λαού, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανοχή λαθών, προχειρότητας και στείρας, ευκαιριακής, κομματικής αντιμετώπισης των προκλήσεων, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα, στα αμέσως επόμενα χρόνια!

Το πολιτικό προσωπικό, προσαρμοζόμενο πλέον στο παγκόσμιο περιβάλλον, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα συνδιαλέγεται με έννοιες για νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι πιθανόν να προκύπτει έλλειψη πόρων, διαμόρφωση κυκλικής οικονομίας, νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, 4η βιομηχανική επανάσταση, e- ψηφιακή κυριαρχία και σοβαρές στο μέλλον αναπαραγόμενες υγειονομικές προκλήσεις ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι βέβαιο ότι εξαιτίας όλων αυτών θα ακολουθήσουν  κοινωνικές προκλήσεις,   και ανεργία με πολίτες δύο ταχυτήτων. Όσοι δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν τον   νέο τρόπο ζωής, η κοινωνική και οικονομική απομόνωσή τους θα δημιουργήσει   σοβαρές αρρυθμίες στον κοινωνικό ιστό. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις και στον  δημοκρατικό τρόπο ζωής που απολαμβάνουμε και θεωρούμε δεδομένο.

Ελπίζουμε, το δυτικό, σύγχρονο μοντέλο ζωής που συμμετέχουμε & ακολουθούμε να μπορούμε να το ακολουθούμε και στο μέλλον.

Για να μπορέσει ένα κράτος δικαίου να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χρειάζεται πολιτικό προσωπικό που να  μπορεί να εμπνέει την κοινωνία των πολιτών. Με ορθολογική τεχνοκρατική σκέψη και ματιά, οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που καθοδηγούν τον τόπο, πρέπει να ξεπεράσουν τα όποια κλειστά κομματικά συμφέροντα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και να ξεφύγουν από τον μονόδρομο που θέλει την αντιμετώπιση των πολιτών μέσα από το λεγόμενο “πελατειακό σύστημα”.

Είναι αλήθεια ότι το πολιτικό μοντέλο της χώρας βασίσθηκε, δυστυχώς, στο κομματικό και χωρίς αξιοκρατία μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης. Μέσω δε ενός στρεβλού πολιτικού μάρκετινγκ που αποσκοπούσε μόνο στην αλίευση ψήφων, τα πράγματα επαναλαμβανόντουσαν ακολουθώντας την πεπατημένη. Το μοντέλο αυτό, δηλαδή «το πελατειακό σύστημα εξουσίας» δεν μπορεί, πλέον, να εξυπηρετήσει την νέα εποχή. Είναι χρεοκοπημένο!

Ο σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών κατά τη λειτουργία στο διηνεκές του κράτους, δίχως στρεβλό κομματικό παρεμβατισμό είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.

Οι πολιτικοί σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας (κεντρική πολιτική σκηνή, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στελέχη κομμάτων που κατέχουν θέσεις ευθύνης, κ.α.), πρέπει να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι. Όχι κομματικά επιλεγόμενοι. Οι δεξιότητές τους σε νέα αντικείμενα, κυρίως στην εκπαίδευση και σε τομείς που αποτελούν το νέο ηλεκτρονικό μοντέλο διαχείρισης, είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει re-positioning με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ.                              Πρέπει να ξέρει που θέλει να βρίσκεται και τι θα εξυπηρετήσει στο νέο περιβάλλον!

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο με ομαδικό πνεύμα, συνεργασία αλλά και τεχνοκρατική αντίληψη, σε ένα μοντέλο όπου ο ένας θα αλληλοσυμπληρώνει τον άλλο, ίσως έχουμε μέλλον στη νέα εποχή. Για μια Νέα Ελλάδα!!!

Η PAREMVASI λειτουργώντας ως δεξαμενή στελεχών σκέψης & προβληματισμού προγραμμάτισε για το 3ο δεκαήμερο του Μαρτίου 2021 τη διοργάνωση τηλεδιάσκεψης με θέμα σχετικό με την αναζήτηση νέας πολιτικής κουλτούρας στη χώρα, με εισηγητές σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Κωνσταντίνος Γεροντής

Υ.Γ. Το παρόν κείμενο  συντάχθηκε σε συνεργασία με στελέχη της PAREMVASI

Ιστοσελίδα  www// thess-paremvasi.gr

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ κ. Γεροντή,
    δύο ερωτήματα:
    1. Θεωρείτε ότι το πολίτευμα που περιγράφει το σύνταγμα της χώρας
    μας είναι δημοκρατικό;
    2. Ποιός είναι ο ορισμός σας για τον όρο «δημοκρατικό πολίτευμα»;

    (To σχόλιο τοποθετείται εδώ γιατί στην ιστοσελίδα της PAREMVASI δέν είναι
    ενεργοποιημένη διαδικασία σχολιασμού)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα