Πρεμιέρα συζητήσεων στο ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την τρίτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα στο ΝΑΤΟ ο Ελληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism). Με την αποχώρηση του «Oruc Reis» από την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εκπληρώθηκε η βασική προϋπόθεση που έθετε η Αθήνα για την έναρξη του τεχνικού αυτού διαλόγου.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια στον δρόμο προς μία διαπραγμάτευση ουσίας επί των μέτρων απεμπλοκής. Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με νέα σχόλια επί των σχολίων του ΝΑΤΟ στην πρώτη τοποθέτηση της Αθήνας επί του αρχικού εγγράφου που έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία. Πρόκειται για το έγγραφο που επιδόθηκε από τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από 12 μέρες στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρώτη αυτή συνάντηση διήρκεσε μόνο πέντε λεπτά, με τον γ.γ. να αρνείται να εμπλακεί σε συζήτηση επί της ουσίας. Είχε προηγηθεί –πριν από τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη– συνάντηση οκτώ μελών της Συμμαχίας (Ελλάδα, Τουρκία συν οι έξι μεγάλες χώρες) για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.
Βάσει των ίδιων πηγών, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, που είναι περιεχομένου μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ – και ειδικά το άρθρο 1 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή ή χρήση βίας.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του Δικαίου της Θάλασσας. Στα σημεία αυτά η Τουρκία αναμένεται να προβάλλει ενστάσεις. Ενα από τα μέτρα αποτροπής σύρραξης που αναφέρονται στο κείμενο αφορά γραμμή επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο μέσω ασφαλούς ΝΑΤΟϊκού καναλιού, για απευθείας συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων, ούτε χρονοδιάγραμμα περάτωσης των επαφών.
Ερωτώμενος στο χθεσινό briefing για την προοπτική των τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι «αυτό θα το δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών», επιμένοντας ότι στις προηγούμενες συναντήσεις «δεν υπήρξε κάποια επαφή απευθείας» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, είπε ότι «οι προϋποθέσεις που μπορεί να θέτει κανείς έχουν να κάνουν μόνο με το πλαίσιο το οποίο είναι γνωστό, το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών» και ότι «ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνσης της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα