Πραξικόπημα στο Σουδάν: Ο ΟΗΕ και ΗΠΑ καλούν τον στρατό να μην καταστείλει βίαια τις μαζικές κινητοποιήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή μέσω Twitter ότι συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, τον επικεφαλής της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (ΔΤΑ), για να του απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί η βίαιη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν καλέσει πρακτικά όλες οι πολιτικές παρατάξεις και συνδικάτα σήμερα Σάββατο σε όλη τη χώρα.

Σουδανοί βγαίνουν στους δρόμους πρακτικά καθημερινά για να διαδηλώσουν εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έγινε τη Δευτέρα, παρά το ότι υφίστανται βίαιη καταστολή η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, κατά συγκλίνουσες πηγές.

«Απαράδεκτη» κάθε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων για τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν καλέσει σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σουδάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή πολιτών που θα διαδηλώσουν σήμερα θα είναι «απαράδεκτη».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον στέκει στο πλευρό «του λαού του Σουδάν στον μη βίαιο αγώνα του για δημοκρατία».

Οι αντίπαλοι των στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία έχουν καλέσει σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα σήμερα με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση στην εξουσία μεταβατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία πολιτών, ώστε να ξαναμπεί η αφρικανική χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία έπειτα από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα