Πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Είναι χρέος μας προς τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε χθες απ’ όλους σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, τονίζοντας πως ο τόπος μας αξίζει τη δικαίωση, την ειρήνη και την ασφάλεια

«Δεν υπάρχει άλλη οδός, κανένας άλλος τρόπος, έστω και μερικής εξόφλησης του χρέους μας προς τον νεαρό Ευαγόρα και τους άλλους ήρωές μας από την αφοσίωση και αδιάκοπη προσπάθεια με στόχο τη λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε χθες στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα στην Πάφο.

«Γι’ αυτό, λοιπόν, για την απελευθέρωση, απαιτείται απ’ όλους σοβαρότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, διότι σε τούτο τον τόπο αξίζει η δικαίωση, η ειρήνη και η ασφάλεια», πρόσθεσε σημειώνοντας πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγήθηκε στην αγχόνη, προσηλωμένος στα ιδανικά της ελευθερίας. «Έκτοτε», συνέχισε, «τούτος ο τόπος γέννησε και ανάθρεψε δεκάδες αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή τους σε μια άλλη μάχη, κάποια άλλη δεκαετία, σε ένα άλλο χαράκωμα, με κοινό όμως πάντα παρονομαστή, την αγάπη για την Κύπρο».

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενέπνευσε, «τα δεινά δυστυχώς όμως δεν τελείωσαν ποτέ με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή και κατοχή». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ο αγώνας μας συνεχίζεται. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως σήμερα 60 ολόκληρα χρόνια από τον απαγχονισμό του και αποτίνοντας φόρο τιμής στη θυσία του, «ας αναζητούσαμε στήριγμα καθοδήγησης και προσανατολισμό στα μονοπάτια και στους ανηφορικούς δρόμους της αρετής και της ελευθερίας που χάραξαν τα νεανικά βήματα του αθλοφόρου ποιητή, του δεκαεννιάχρονου Ευαγόρα».

Στην Τουρκία η ευθύνη
Εξάλλου, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είναι πολύ καλά γνωστό ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από την Τουρκία, της οποίας η συνεχής αδιάλλακτη στάση χειροτερεύει την κατάσταση και αποτελεί και την κύρια αιτία απομάκρυνσης από την ομογνωμία και τη συμφωνία.

Υπέδειξε πως οι συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να στοχεύουν στην κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και να εδράζονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αναφερόμενος, εξάλλου, εκτενώς στα γεγονότα της Τουρκοανταρσίας και στο πολιτικό πλαίσιο που αυτά διαδραματίστηκαν τόνισε ότι ο δικός μας αγώνας έγκειται στην αναδιοργάνωση των κρατικών μηχανισμών και στη συλλογική προσπάθεια για την επανίδρυση και ανάπτυξη του κράτους μας.

«Αγώνας για τη μετατροπή της Κύπρου σε υπόδειγμα πολιτείας δικαίου, σε πρότυπο ελεύθερου δημοκρατικού κράτους, σε μία σύγχρονη, ασφαλή, ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα», είπε, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ηρώων και των αγωνιστών μας καθορίζουν το μέτρο της δικής μας στάσης και της δικής μας συμπεριφοράς και είναι μ’ αυτό το μέτρο που θα κριθούμε.

Χρειαζόμαστε νέα στρατηγική
Από πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αποδεικνύει ακριβώς πως η πολιτική των υποχωρήσεων είναι άκρως επικίνδυνη για την εθνική μας υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων αποτελούν μέρος των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ του 2010, προσθέτοντας ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν αποδεχθούμε σήμερα αυτές τις ούτω καλούμενες ελευθερίες κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός της κοινής αγοράς και με μία λειψή, ελλειμματική παρουσία και συμμετοχή στην ΕΕ. Πρέπει όλοι επιτέλους να καταλάβουν πως μόνο με τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου κράτους μέλους της ΕΕ μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Οτιδήποτε άλλο είναι επίφοβο και θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό», είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον λαμβάνεται υπ’ όψιν το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι «είναι ορθό το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτοί που είχαν συμφωνήσει στη σύγκλιση πρέπει να μας εξηγήσουν πως δικαιολογούν τις δικές τους υποχωρήσεις σήμερα», κατέληξε.

Δημοψήφισμα για τις θέσεις μας
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της χθεσινής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ Πάφου, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν αφενός από την προκλητική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί και αφετέρου από τις μέχρι σήμερα επικίνδυνες υποχωρήσεις, στις οποίες έχει προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΔΕΚ διατυπώνει τη θέση ότι πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών και πριν από την κατάληξη στα ουσιώδη ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καταφύγει στον λαό με δημοψήφισμα και να ζητήσει την άποψή του πάνω σε βασικά θέματα όπως:

*Εάν αποδέχεται ή όχι την εκ περιτροπής προεδρία.
*Εάν αποδέχεται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για μεταβατική περίοδο και μετά τη λύση.
*Εάν αποδέχεται την αναθεώρηση και όχι την κατάργηση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.
*Εάν αποδέχεται την παραμονή ή όχι εποίκων, και μάλιστα σε αριθμό μεγαλύτερο των Τουρκοκυπρίων.
*Εάν αποδέχεται η λύση να επικυρωθεί με ένα ή δύο δημοψηφίσματα.

«Αυτά είναι βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν εν πολλοίς και την τελική μορφή της λύσης. Ο λαός δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο και να κληθεί κάτω από εκβιαστικά διλήμματα και χρονικά περιθώρια να αποδεχθεί ή να απορρίψει μιαν ετεροβαρή λύση με τις συνέπειες που ενδεχομένως θα συνεπάγεται η μία ή η άλλη επιλογή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπουλος.
Μ.ΑΔ.

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα