Πούτιν: Εύχομαι η συνάντηση με τον Μπάιντεν να είναι παραγωγική

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι πρώτες δηλώσεις, η χειραψία και τα χαμόγελα

Με τη φράση «εύχομαι η συνάντηση να είναι παραγωγική» από τα χείλη του Βλάντιμιρ Πούτιν, ξεκίνησε στη Γενέυη η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

poytin-eychomai-i-synantisi-me-ton-mpainten-na-einai-paragogiki0
Οι ηγέτες ΗΠΑ – Ρωσίας με τους υπουργούς Εξωτερικων των δύο χωρών (φωτ. Reuters)

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πολύωρη συνάντηση στη Villa La Grange, με τον φωτογραφικό φακό να απαθανατίζει την πρώτη τους χειραψία, που συνοδεύτηκε από χαμόγελα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως «πάντα είναι καλύτερο να γίνονται συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο».

Λίγο μετά τις 16:30, μετά από περίπου δύο ώρες, ολοκληρώθηκε το πρώτο κομμάτι της συζήτησης και οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας -μετά από σύντομο διάλειμμα- θα συνεχίσουν τον διάλογό τους παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

poytin-eychomai-i-synantisi-me-ton-mpainten-na-einai-paragogiki2
Φωτ. Reuters

Στις 12:27 (13:27 ώρα Ελλάδας) προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης το προεδρικό αεροσκάφος της Ρωσίας, που μετέφερε τον Βλάντιμιρ Πούτιν, την ώρα που λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα) έφτασε στη Villa La Grange και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

strammeno-sti-synantisi-mpainten-poytin-to-pagkosmio-endiaferon0
Η άφιξη του Ρώσου προέδρου (Φωτ. AP)

Σημειώνεται πως ο πήχυς των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά, όπως συμφωνούν και οι δύο πλευρές, ωστόσο οι δύο πολύπειροι πολιτικοί ξέρουν να ξεκινούν με μικρό καλάθι ώστε μετά να φανούν πολλά τα κεράσια.

Αμφότεροι οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν η πρώτη τους αυτή συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να οδηγήσει σε εξομάλυνση και σταθερότητα των διμερών σχέσεών τους. Κι αυτό παρότι οι διαφορές τους παραμένουν τεράστιες σε ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από τον έλεγχο των όπλων και τις κυβερνοεπιθέσεις ως την Ουκρανία και τις παρεμβάσεις στις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ.

«Δεν αναμένουμε και σπουδαία αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση», σχολίασε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εντός του αεροπλάνου του Προέδρου, εν πτήσει προς τη Γενεύη.

poytin-eychomai-i-synantisi-me-ton-mpainten-na-einai-paragogiki4
Φωτ. Reuters

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να συνομιλούν επί τέσσερις ή πέντε ώρες, αρχίζοντας από τις 2 ώρα Ελλάδος.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραχωρήσει μόνος συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, καθώς αυτή είναι η πιο κατάλληλη μορφή για να επικοινωνήσει με σαφήνεια με τον «ελεύθερο Τύπο» δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μνήμες από τη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ το 1985

Οι σημερινές συνομιλίες φέρνουν στο νου έντονες αναμνήσεις από την Σύνοδο της Γενεύης το 1985 όταν οι δύο ψυχροπολεμικοί εχθροί Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο καιρός τον Νοέμβριο εκείνον στην ελβετική πόλη μπορεί να ήταν ψυχρός, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα ξεκίνησαν τότε να αναθερμαίνονται καθώς ο αμερικανός πρόεδρος και ο σοβιετικός ηγέτης συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος.

Σήμερα, περίπου 36 χρόνια μετά, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα έχουν συνομιλίες με πολύ λιγότερες προσδοκίες στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης.

poytin-eychomai-i-synantisi-me-ton-mpainten-na-einai-paragogiki6
Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ελβετίας και ΗΠΑ (Φωτ. Reuters)

Πίσω στο 1985, «η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή…Είχαν αμφότεροι από κάτι για να σαγηνεύσουν την άλλη πλευρά», θυμάται ο πρώην ανταποκριτής του AFP Ντιντιέ Λαπεϊρονί, ο οποίος είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις συνομιλίες των δύο ηγετών. «Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή», προσθέτει.

Κι όμως της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί κάτι, που θα μπορούσε να έχει ερμηνευτεί ως κακός οιωνός.

Λίγο πριν ο πρόεδρος Ρέιγκαν φθάσει σε έναν από τους χώρους διεξαγωγής της συνόδου, ένας ελβετός στρατιώτης που βρισκόταν στην τιμητική φρουρά, καταπονημένος από το τσουχτερό κρύο, λιποθύμησε.

Έξι χρόνια πριν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Σύνοδος της Γενεύης του 1985 είχε επικεντρωθεί στην αποκλιμάκωση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

Η τριήμερη εκείνη σύνοδος είχε καλυφθεί από 3.500 δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα