Πούλιτζερ λογοτεχνίας: Στη Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ και τον Ερνάν Ντίαζ – Για πρώτη φορά δίνεται εξ ημισείας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε για πρώτη φορά στα 105 χρόνια ιστορίας της συγκεκριμένης κατηγορίας σε δύο συγγραφείς, την Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ για το μυθιστόρημα της «Demon Copperhead» και στον Αργεντινό, μεγαλωμένο στη Σουηδία, Ερνάν Ντίαζ για το μυθιστόρημα «Trust», που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο «Παρακαταθήκη».

Το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε εξ ημισείας για πρώτη φορά στην ιστορία του συγκεκριμένου βραβείου. Το Trust του Ερνάν Ντίαζ κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με τον τίτλο Παρακαταθήκη σε μετάφραση Κάλλιας Παπαδάκη.

METAIXMIO PULITZER PARAKATATHIKHΤο βιβλίο ήταν υποψήφιο και για το βραβείο Booker 2022 ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο Kirkus. Επί πολλές εβδομάδες ήταν σε λίστες ευπώλητων βιβλίων των εφημερίδων Washington Post, Los Angeles Times και Independent, ενώ έχει συμπεριληφθεί σε πολυάριθμες λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2022. Μεταξύ προσωπικοτήτων που το έχουν προτείνει είναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Το μυθιστόρημα του Ντίαζ πρόκειται να διασκευαστεί σε μίνι σειρά από το κανάλι ΗΒΟ σε παραγωγή της Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία και θα πρωταγωνιστεί.

Η Παρακαταθήκη είναι ένα λογοτεχνικό παζλ για το χρήμα, την εξουσία και την πάλη των τάξεων που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη του 1920, εκκινώντας από ένα βιβλίο που «φωτογραφίζει» τον βίο και την πολιτεία ενός χρηματιστή, το οποίο έχει διαβάσει όλη η πόλη, και την επιθυμία του να αφηγηθεί τη δική του εκδοχή της ιστορίας μέσα από μία επίσημη αυτοβιογραφία. Ήρωες της ιστορίας είναι ο Μπέντζαμιν και η Έλεν Ρασκ. Εκείνος είναι ένας θρυλικός μεγιστάνας της Γουόλ Στριτ. Εκείνη η κόρη εκκεντρικών αριστοκρατών. Μαζί έφτασαν στην κορυφή ενός κόσμου που ο πλούτος μοιάζει ατέλειωτος, τη στιγμή που η δεκαετία της υπερβολής και της κερδοσκοπίας φτάνει στο τέλος της. Τι έπρεπε όμως να θυσιάσουν για να αποκτήσουν αυτή την τεράστια περιουσία; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος του 1937 που φαίνεται πως έχει διαβάσει όλη η Νέα Υόρκη. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εκδοχές αυτής της ιστορίας προνομίων και εξαπάτησης.

Περισσότερα για το βιβλίο του Ντίαζ, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στην κριτική του Διονύση Μαρίνου.

Το «Demon Copperhead» είναι μία σύγχρονη προσέγγιση του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», του κλασικού και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικού, έργου του Καρόλου Ντίκενς. Ο ήρωας είναι ένα κοκκινομάλλικο αγόρι από τα Απαλάχια, παιδί μίας έφηβης ανύπαντρης μητέρας, η οποία κάνει χρήση ναρκωτικών και ζει σε ένα τροχόσπιτο στην κομητεία Λι της Βιρτζίνια.

Ακόμη και σε αυτή την υποβαθισμένη γειτονιά, μάνα και γιος ξεχωρίζουν καθώς είναι άποροι. Στο βιβλίο εντοπίζονται όλα τα βασικά στοιχεία της αφήγησης του Ντίκενς, προσαρμοσμένα στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Αμερικής.

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για τον λαό μου, επειδή είμαστε τόσο αόρατοι στον υπόλοιπο κόσμο και τόσο επίμονα υποεκπροσωπημένοι»,

Κάτοικος των Απαλαχίων εδώ και χρόνια, η 68χρονη συγγραφέας που ζει σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια, δήλωσε ότι θεωρεί το Πούλιτζερ ως αναγνώριση όχι μόνο του μυθιστορήματος της, αλλά και του παρεξηγημένου και παραμελημένου αυτού μέρους της χώρας της. «Έγραψα αυτό το βιβλίο για τον λαό μου, επειδή είμαστε τόσο αόρατοι στον υπόλοιπο κόσμο και τόσο επίμονα υποεκπροσωπημένοι», σημείωσε.

Επιμέλεια: Book Press

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα