Πολωνία: Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας – Αναφορές για νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έκτακτη συνάντηση του συμβουλίου «εθνικής ασφάλειας και άμυνας» συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, με φόντο αναφορές για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους οι οποίοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, τη στιγμή που πολωνικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι έπεσαν σε έδαφος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολωνίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αγρόκτημα στο χωριό Przewodow, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί», δήλωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Λούκας Κούσι, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, το πολωνικό Radio ZET μετέδωσε ότι δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν το Przewodow στην επαρχία Λούμπλι, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων. Δημοσιογράφος του Ράδιο ΖΕΤ αργότερα ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι αυτό που έπληξε το Przewodow είναι πιθανότατα τα θραύσματα πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

 

Λευκός Οίκος – Πεντάγωνο: Εξετάζουμε τις αναφορές – Δεν επιβεβαιώνουμε επί του παρόντος

Από πλευράς ΗΠΑ, ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφερε -σύμφωνα με το Associated Press- ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές, τις οποίες, πάντως, εξετάζει προκειμένου να εξακριβώσει τι ακριβώς έχει συμβεί, ώστε να αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή συλλέγει περισσότερες πληροφορίες. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται να συνομιλήσει με τον Πολωνό ομόλογό του τις επόμενες ώρες.

Διαψεύδει η Μόσχα – Καταγγέλλει «προβοκάτσια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, , από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το Interfax.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ τα θραύσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πολωνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Πολωνία: Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας – Αναφορές για νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους-1
Google maps

«Κατάσταση κρίσης» αλλά και «πληροφοριακό χάος» στην Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Twitter. Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, ωστόσο μίλησε για «κατάσταση κρίσης».

Ανώτερη πηγή στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού έκανε λόγο στο BBC για «πληροφοριακό χάος». «Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα», είπε η πηγή.

Πολωνός αξιωματούχος είπε εξάλλου στο CNN ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται. «Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από τις πολωνικές αρχές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος», τόνισε.

Πολωνία: Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας – Αναφορές για νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους-2
Πηγή: Twitter
Πολωνία: Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας – Αναφορές για νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους-3
Πηγή: Twitter

Ο ανταποκριτής του Guardian, Λορέντζο Τόντο, σημειώνει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις από μερίδα αναλυτών, πως ο επιδιωκόμενος στόχος των πυραύλων που έπληξαν το πολωνικό χωριό ήταν το Λβιβ, η ουκρανική πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι και η Μολδαβία επηρεάστηκε από τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, καθώς προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «Πολωνούς αδερφούς μας» και πρόσθεσε: «Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στόχευσαν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά έφτασαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας μέσω Twitter ανέφερε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

 

 

Πολωνία: Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας – Αναφορές για νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους-4
Πηγή: Twitter

Μαζική πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Νωρίτερα, το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις υπέστησαν νέα ρωσικά πλήγματα, τα πρώτα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, στο Λβιβ (δυτικά), στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

Μετά τους βομβαρδισμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.

Με πληροφορίες από REUTERS, AP, BBC, GUARDIAN, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα