Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία λόγω Βόρειας Μακεδονίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

ΣΟΦΙΑ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση μικρού κυβερνητικού εταίρου που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και πιθανή επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με ταυτόχρονη ενίσχυση φιλορωσικών κομμάτων.

Μετά τη συνάντησή του χθες με τον επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Ολιβερ Βαρχέλι, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε τους όρους που έχει θέσει η χώρα του για να άρει το βέτο απέναντι στα Σκόπια. «Εχουμε τρεις ξεκάθαρους όρους. Συνεργαζόμαστε για να δούμε αν η Ε.Ε. μπορεί να γίνει εγγυήτρια για την τήρηση αυτών των όρων». Η Σόφια ζητάει συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη χώρα, καθώς και πρόοδο σε κάποιες ιστορικές διαμάχες. Το 2020 η Βουλγαρία είχε αρνηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας διαφωνιών για ζητήματα Ιστορίας και γλώσσας.

Αρωμα εκλογών το φθινόπωρο μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Το γεγονός ότι έρχομαι και ξαναέρχομαι σημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχει λύση, κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό», είπε ο Βαρχέλι. Πάντως ο Σλάβι Τριφόνοφ, επικεφαλής του λαϊκιστικού κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», υποστήριξε ότι η συγκατάθεση της κυβέρνησης έχει σχεδόν δοθεί και αποφάσισε γι’ αυτόν τον λόγο να αποσύρει τους δώδεκα βουλευτές του από τον τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τριφόνοφ κατήγγειλε επίσης την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Πού είναι η μάχη με το βρώμικο χρήμα;» διερωτήθηκε.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα