Ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών – Τι έκρινε την επιλογή του προσώπου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το πρόσωπο που θα αναλάβει να υπηρετήσει ως υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση που από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αν δεν προκύψει λευκός καπνός από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τα ηνία της χώρας για βραχύ διάστημα, μέχρι τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών. Μια περίοδο όμως, κατά την οποία η προσοχή της Αθήνας δεν θα είναι στραμμένη μόνο στο εσωτερικό και τις εκλογικές διαδικασίες αλλά και στο εξωτερικό και κυρίως, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Πρόσωπο – κλειδί για τα ελληνοτουρκικά

Σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών προορίζεται ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Πρόκειται για έναν εμπειρότατο διπλωμάτη, που υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο Πρέσβης ε.τ. κ. Κασκαρέλης

Ο κ. Κασκαρέλης αναμένεται να τοποθετηθεί επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μέχρι τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, σε μία περίοδο με πολλές προκλήσεις ανοιχτά ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από τη μία πλευρά, η κλιμάκωση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την απόφαση των Τιράνων να προφυλακίσουν τον ομογενή Φρέντι Μπελέρη, σε μία κίνηση που στρέφεται ανοιχτά κατά της εθνικής ελληνικής μειονότητας και από την άλλη η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας πόλωσης.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές. Αν και η επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται εξασφαλισμένη, η στάση που θα τηρήσει ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν, μπορεί να μετατρέψει τις εκλογές σε θρίλερ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα και την πολιτική αστάθεια που θα επικρατεί και στις δύο χώρες.

Έμπειροι διπλωμάτες, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο εξαγωγής της έντασης στο Αιγαίο, αφού θεωρείται δεδομένο ότι και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι θα θελήσουν να απευθυνθούν στο εθνικιστικό ακροατήριο που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αποτελεί το 1/4 της τουρκικής κοινωνίας.

Εμπειρία στα δύσκολα

Ο κ. Κασκαρέλης έχει άριστη γνώση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων καθώς έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς. Το 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ενώ την περίοδο 2004 – 2009 υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μεταξύ άλλων, χειρίστηκε σημαντικά ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία. Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κατά την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.Facebook

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, υπηρέτησε στις ελληνικές Πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας αλλά και ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους. Από το 2013, κατέχει τη θέση Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

www.cnn.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα