Ποιος είναι ο Ξαβιέ Μπερτράν: Ο μόνος που μπορεί να μπει «σφήνα» ανάμεσα στον Μακρόν και την Λεπέν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ
21/05/2021  07:29
Οι προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης στη Γαλλία πλησιάζουν και ο μόνος που δείχνει αυτή τη στιγμή ικανός να μπει σφήνα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν είναι ο συντηρητικός πρώην υπουργός και νυν περιφερειάρχης, Ξαβιέ Μπερτράν.

Αν και η ευρεία πλειοψηφία (70%) θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη της μονομαχίας ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο και την επικεφαλής της ακροδεξιάς, όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Και μόνον ο Μπερτράν, ο συντηρητικός πρόεδρος της περιφέρειας Ο-ντε-Φρανς, στη βόρεια Γαλλία, φαίνεται ότι θα μπορούσε να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Αριστεράς μόνον ο νεοκομμουνιστής ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, αλλά ούτε αυτός, ούτε άλλα στελέχη της Αριστεράς, όπως π.χ. η σοσιαλίστρια Δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό ή ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων φαίνονται ικανοί να πιάσουν ποσοστό τουλάχιστον 20%, ώστε να διεκδικήσουν την προεδρία στο δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση του Ipsos-Sopra Steria φέρνει τον Μπερτράν, πρώην υπουργό Εργασίας και Υγείας επί προεδρίας Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί και υποψήφιο για τις προεδρικές 2022, να προηγείται των αντιπάλων του στη Δεξιά, τους οποίους, όμως, θα πρέπει πρώτα να νικήσει για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains – LR).

Ο Μπερτράν προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 16% στο στρατόπεδο της Δεξιάς, 5% μπροστά από την Βαλερί Πεκρές, πρόεδρο της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, που περιλαμβάνει και το Παρίσι, και 8% μπροστά από τον Μπρούνο Ρεταγιό, πρόεδρο της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. Σύμφωνα με τη γνώμη των ερωτηθέντων ο Μπερτράν, που αυτοπροσδιορίζεται ως «κοινωνικός γκολιστής», θεωρείται ο πιο μεταρρυθμιστής και ο πιο «προεδρικός» σε σύγκριση με τους άλλους δύο ανταγωνιστές του των Ρεπουμπλικανών, αλλά και στον τομέα της αξιοπιστίας είναι ο μόνος που κοντράρει στα ίσα τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το σχετικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για την Πεκρές ( -12%) και πολύ αρνητικό ( -29%) για τον Ρεταγιό.

Τα εμπόδια στο δρόμο του Ξαβιέ Μπερτράν
Αλλά για να καταφέρει να περάσει στον β΄ γύρο και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μακρόν, ο Μπερτράν καλείται, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, να ξεπεράσει κάποια εμπόδια. Αν και σήμερα είναι τρίτος στις σφυγμομετρήσεις, απέχει πολύ από τους άλλους δύο ( εννέα ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Μακρόν στον α΄γύρο) και δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τα ποσοστά του, αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στα τέλη Μαρτίου. Ένα πρόσθετο εμπόδιο είναι ότι κερδίζει την προτίμηση περιορισμένης ηλικιακής και εισοδηματικής ομάδας ψηφοφόρων – κυρίως των άνω των 60 και ειδικά των άνω των 70, που κερδίζουν πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως και ακόμη περισσότερο εκείνων με μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.

Πέραν τούτων ο Μπερτράν φαίνεται να εξασφαλίζει την προτίμηση μόνον των μισών εξ’ όσων υποστήριξαν τον Φρανσουά Φιγιόν το 2017, καθώς το 30% στηρίζει Μακρόν και το 13% την Μαρίν Λεπέν, ενώ στο στρατόπεδο της Αριστεράς οι θετικές γνώμες γι’ αυτόν κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα που εξασφαλίζει ο Μακρόν. Ο Μπερτράν κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος με στόχο να νικήσει την Λεπέν και να επαναφέρει στο μαντρί της Δεξιάς τους ψηφοφόρους που την στήριξαν, αλλά αν και σε μια μονομαχία μαζί της θα επικρατούσε με 61% έναντι 39%, η δημοσκόπηση δείχνει ότι και ο Μακρόν θα είχε κάτι παραπάνω από άνετο προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου (57% έναντι 43%0, άρα το επιχείρημα του Μπερτράν δεν είναι τόσο πειστικό.

Μία μεγάλη πρόκληση για τον Μπερτράν είναι όχι απλώς να αλιεύσει ψήφους από εκείνους που απλώς ψηφίζουν κατά της Λεπέν, αλλά να προσελκύσει ικανό αριθμό, διευρύνοντας την ατζέντα του πέραν από το μεταναστευτικό, στην ασφάλεια, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στα κρατικά ελλείμματα και στο δημόσιο χρέος. Πάντως, μολονότι οι Γάλλοι βαθμολογούν με 3,9 στα 10 το προσωπικό του ίματζ, ο Μπερτράν είναι ο υποψήφιος – μαζί με την Λεπέν – που θεωρούν ότι «κατανοεί τα προβλήματα ανθρώπων σαν κι αυτούς».

Διχασμένη η Δεξιά αναφορικά με τις προκριματικές
Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικανοί – από τους οποίους ο Μακρόν απέσπασε τους δύο διαδοχικούς πρωθυπουργούς του και οι οποίοι είδαν δύο από τα πιο προβεβλημένα μέλη τους, τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Νικολά Σαρκοζί να καταδικάζονται για κατηγορίες περί διαφθοράς – δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στη μέθοδο επιλογής του υποψηφίου τους από τη λίστα, που εκτός των προαναφερθέντων περιλαμβάνει και τον Λοράν Βοκιέ, πρόεδρο της περιφέρειας Ωβέρντ Ρον-Αλπ αλλά και τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit.

Κάποιοι επιθυμούν να διεξαχθούν προκριματικές, παρά την αρνητική εμπειρία του διχασμού και της εσωστρέφειας που επέφεραν στο παρελθόν, αλλά ο Μπερτράν τάσσεται εναντίον ποντάροντας στο γεγονός ότι προηγείται όλων των άλλων δεξιών συνυποψηφίων στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και σε μια νίκη, όπως ελπίζει, στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου που θα του εξασφαλίσει την παραμονή του στο πόστο του επικεφαλής της περιφέρειας Ο-ντε-Φρανς – εφαλτήριο για τις προεδρικές του φιλοδοξίες.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα