Ποινική δίωξη κατά Προβόπουλου και Σάλλα για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί για τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον πρώην Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα όπως και κατά στελεχών τόσο της κεντρικής τράπεζας όσο και της Τράπεζας Πειραιώς.

Την δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα  Παναγιώτη Αθανασίου, και αφορά στη διαχείριση αποθεματικών  των Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα – κατά το εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο συνέταξε για την υπόθεση η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου- να υπάρξει οικονομική ζημία από τη διαχείριση των αποθεματικών.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ως διαχειριστής των επίμαχων αποθεματικών παρέβη τους κανόνες που θέτει ο νόμος, τις αρχές της χρηστής διαχείρισης και αν και γνώριζε την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προέβη στις επίδικες αγορές- πωλήσεις με αποτέλεσμα την ευνοϊκή τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ.

Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα