Ποια είναι η πραγματική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων της Β. Κορέας [εικόνες & βίντεο]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ

Εδώ κι εβδομάδες προκαλεί η Βόρεια Κορέα με πυραυλικές δοκιμές, στρατιωτικές παρελάσεις και μεγάλες ασκήσεις κι απειλεί με πυρηνικά πλήγματα τους εχθρούς ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος στις εκατέρωθεν προκλήσεις δεν διαφαίνεται, «τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαϊου στη Νότια Κορέα» συμφωνούν αρκετοί αναλυτές. Αλλά αυτά όσον αφορά στους λεκτικούς διαξιφισμούς. Το ερώτημα είναι ποια είναι η πραγματική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων του κομμουνιστικού καθεστώτος…

Στρατός εφέδρων

Σύμφωνα με έκθεση που επεξεργάστηκε προ διετίας το Πεντάγωνο για το Κογκρέσο η Βόρεια Κορέα διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό του πλανήτη -εφοδιασμένο ωστόσο με γηρασμένο εξοπλισμό-.

Εδώ και χρόνια το σημαντικότερο όπλο του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι η αριθμητική δύναμη του στρατού του, που αριθμεί 1,2 εκατομμύρια στρατιώτες σε μια χώρα 24 εκατομμυρίων κατοίκων. Ακόμη εντυπωσιακότερος είναι ο αριθμός των εφέδρων: υπολογίζεται ότι το 25%-30% του πληθυσμού είναι οργανωμένοι σε μονάδες εφέδρων, που σημαίνει έξι με επτά εκατομμύρια πρόσθετες δυνάμεις.

Απέναντί τους ο στρατός της Νότιας Κορέας διαθέτει 600.000 τακτικό στρατό και περίπου 3 εκατομμύρια εφέδρους. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του νοτιοκορεατικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (Economic Research Institute) σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Βορρά και Νότου η Πιονγιάνγκ θα είχε το πάνω χέρι, κατακτώντας πιθανώς πολύ γρήγορα σημαντικά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό ειδικό σε θέματα Βόρειας Κορέας, Βίκτορ Τσα, ο κομμουνιστικός βορράς διαθέτει πάνω από 21.000 όπλα πυροβολικού, μεγάλο μέρος των οποίων είναι παρατεταγμένο στη μεθόριο με το Νότο και στοχεύουν την πρωτεύουσα Σεούλ, που απέχει μόλις 50 χλμ από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του βορειοκορεατικού πυροβολικού θεωρείται ότι είναι γηρασμένο, αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την κατάστασή του.

Γηρασμένη πολεμική αεροπορία

Η Πιονγιάνγκ διαθέτει κάπου 3.500 ελαφρά και βαρέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι σοβιετικής κατασκευής από τις δεκαετίες του 1950–1970.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε και νέα θωρακισμένα, όπλα πυροβολικού και πεζικού.

Παρά τις ελλείψεις και τον παρωχημένη εξοπλισμό το καθεστώς θα μπορούσε απροειδοποίητα να εξαπολύσει επίθεση στη Νότια Κορέα, αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η χώρα έχει να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη εδώ και δεκαετίες.

Τα καλύτερα αεροσκάφη που διαθέτει είναι τα Mig 29, που αγόρασε τη δεκαετία του 1980 απ’ την ΕΣΣΔ. Άλλα αεροπλάνα, όπως τα MiG 23, τα ΜiG 21, τα Su 28 ή τα Ιλιούσιν 28 προέρχονται μάλιστα απ’ τις δεκαετίες του 1950-1960. Συχνά όμως τα μαχητικά δεν έχουν καύσιμα να πετάξουν κι οι πιλότοι έχουν λιγοστές ευκαιρίες εκπαίδευσης στον αέρα.

Το πολεμικό ναυτικό της Βόρειας Κορέας αριθμεί 60.000 άνδρες. Και με 70 υποβρύχια διαφόρων μεγεθών διαθέτει έναν απ’ τους μεγαλύτερους στόλους υποβρυχίων στον κόσμο. Αυτή την περίοδο το καθεστώς εκσυγχρονίζει ορισμένα σκάφη και ναυπηγεί ένα υποβρύχιο ικανό να εκτοξεύει πυραύλους. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος του στόλου της Πιονγιάνγκ αποτελείται από μικρότερα σκάφη περιπολίας ή ακόμη και φουσκωτά.

Τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ

Τα τελευταία χρόνια το καθεστώς εστίασε τις προσπάθειες κυρίως στο πυρηνικό του πρόγραμμα και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Η Β.Κορέα προσπαθεί να κατασκευάσει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στην ομιλία του για το νέο έτος ο Κιμ Γιονγκ Ούν είπε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), ικανό να πλήξει τμήματα των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Η βρετανική δεξαμενή σκέψης ΙΙSS θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ήδη έναν τέτοιο πύραυλο. Ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι οι ICBM του καθεστώτος δεν είναι ακόμη επιχειρησιακά έτοιμοι.

Δεν είναι γνωστό πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει ακριβώς η Πιονγιάνγκ. Η IISS εκτιμά περί τα 20, άλλες πηγές κάνουν λόγο για 12. Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ισχυριστεί για πρώτη φορά πέρυσι το Μάρτιο ότι το καθεστώς διαθέτει ένα πυρηνικό όπλο, που είναι αρκετά μικρό και ελαφρύ, ώστε να φορτωθεί σε πύραυλο.

Μάλιστα πόζαρε δίπλα σε μια μεταλλική σφαίρα, που υποτίθεται ότι ήταν ατομική βόμβα. Αλλά το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ είπε τότε ότι ο κομμουνιστικός βορράς δεν διαθέτει -ακόμη- την αναγκαία τεχνολογία.

Πηγή: Ποια είναι η πραγματική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων της Β. Κορέας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/334594/poia-einai-i-pragmatiki-ishys-ton-enoplon-dynameon-tis-v-koreas-eikones-vinteo#ixzz4fqTB8Ra5

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα