Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Δώσε ανάσα στη ζωή σου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης (5 Μαΐου), η Janssen Ελλάδος θέλησε να τιμήσει τους ασθενείς που πάσχουν από τη σπάνια αυτή νόσο, υπενθυμίζοντας παράλληλα το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας «Δώσε Ανάσα στη Ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση». Η εκστρατεία που είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αρτηριακή Υπέρταση,  επιδιώκει να ενημερώσει και να παροτρύνει τους πολίτες να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την έγκαιρη διάγνωση και αναγνώριση της ΠΑΥ. Το κεντρικό εικαστικό, μία ανθρώπινη φιγούρα που αναδύεται από τη θάλασσα, αναζητώντας οξυγόνο, υποδηλώνει την ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή για τους ασθενείς με αδιάγνωστη ΠΑΥ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) κα Αναστασία Άνθη, αναφορικά με την ενημερωτική εκστρατεία της ΠΑΥ δήλωσε ότι “Η καθυστέρηση στη διάγνωση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, παραμένει σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και συνήθως η νόσος διαγιγνώσκεται όταν είναι αρκετά προχωρημένη. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στη περίοδο της Covid-19 πανδημίας. Έτσι σήμερα η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, αποκτά ιδιαίτερο ρόλο με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο”.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αρτηριακή Υπέρταση, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε σχετικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης κάνει για λίγο ορατό στον πλανήτη τον αόρατο ασθενή με Πνευμονική Υπέρταση. Στηρίζουμε την καμπάνια «ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ – ΜΑΘΕ για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» καθώς με την πετυχημένη αυτή καμπάνια στοχεύουμε στην διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο στην κοινότητα της Πνευμονικής Υπέρτασης και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την άρτια κατάρτιση γύρω από την ασθένεια αυτή».

Επομένως, ενημερωθείτε για τη Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία της έγκαιρης διάγνωσης. Δώστε ανάσα στη ζωή σας!

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα