Πλημμύρες: Ενημερώθηκε ο πληθυσμός έγκαιρα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ημέρες πριν τις καταστροφές για τον κίνδυνο πλημμυρών στη Γερμανία. Αντιπολίτευση καταλογίζει στον υπ. Εσωτερικών παραλείψεις.

Το νερό υποχωρεί – απομακρύνονται λάσπη και συντρίμμια

Οι συνθήκες στις περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες δεν είναι πλέον τόσο ακραίες. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για τα κρατίδια Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Ρηνανία Παλατινάτο ελαφρές βροχοπτώσεις, για τη Βαυαρία μεμονωμένες καταιγίδες και ενδεχομένως τοπικές ισχυρές βροχοπτώσεις. Σε αρκετές περιοχές όμως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της καταβύθισης του εδάφους όπως και της κατάρρευσης κτηρίων, δρόμων και φραγμάτων. Με την οπισθοχώρηση του νερού στις πληγείσες περιοχές οι δυνάμεις διάσωσης εντοπίζουν όλο και περισσότερους νεκρούς. Ο αριθμός τους φθάνει πλέον τους 160.

Και ενώ το έργο διάσωσης και καθαρισμού συνεχίζεται ξέσπασε μια συζήτηση  για την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το συναγερμό καταστροφών. Φιλελεύθεροι και το κόμμα Η Αριστερά καταλογίζουν στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σοβαρές παραλείψεις αναφορικά με την έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού στις πληττόμενες περιοχές για τον κίνδυνο που διατρέχει. Ημέρες πριν από τις καταστροφές την Τετάρτη η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Λειτουργεί το σύστημα προειδοποίησης;

Γερμανία, πλημμύρες, καταστροφές, εκτόνωση, Το σύστημα προειδοποίησης λειτούργησε, υποστηρίζει ο Άρμιν Σούστερ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές Άρμιν Σούστερ από τη Δευτέρα της προηγούμενης εβδομάδας η υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει γύρω στα 150 προειδοποιητικά μηνύματα σε δήμους, κοινότητες, αρχές αλλά και σε μίντια. «Το ζητούμενο δεν ήταν το σύστημα προειδοποίησης», επεσήμανε ο κ. Σούστερ, «αλλά πόσο ευαίσθητα αντέδρασαν υπηρεσίες και πληθυσμός σε αυτή την προειδοποίηση.» Παράλληλα επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός δικτυακού συστήματος προειδοποίησης. Η διακοπή ρεύματος αλλά και η κατάρρευση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στις πλημμυρισμένες περιοχές έδειξαν όμως ότι αυτό το μέτρο δεν αρκεί.

Την αναβάθμιση του ρόλου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές, ζήτησε σήμερα η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Ανναλένα Μπερμποκ. Σε περιπτώσεις καταστροφών ευρύτερης κλίμακας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει η υπηρεσία να αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών διάσωσης. Με την μεταφορά αυτής αρμοδιότητας από τα κρατίδια στο κεντρικό κράτος διαφώνησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα