Πλήγμα στον Ερντογάν: Ο Τραμπ θα χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει “τρομοκρατική οργάνωση” τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το “μαύρο πρόβατο” για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι ο προστάτης της εν λόγω οργάνωσης, η οποία ελέγχεται από ακραία ισλαμικά στοιχεία με περίεργες διασυνδέσεις. Ο Ερντογάν θα αντιδράσει σίγουρα στην περίπτωση που ο κ. Τραμπ λάβει οριστικά την παραπάνω απόφαση, καθώς θα θεωρήσει προσωπική πλήγμα τον χαρακτηρισμό της οργάνωσης.

“Ο πρόεδρος συνομίλησε με την ομάδα των συμβούλων εθνικής ασφάλειας και με τους ηγέτες της περιοχής που συμμερίζονται την ανησυχία του και εξετάζεται” η πιθανότητα να συμπεριληφθεί η οργάνωση στη “μαύρη λίστα” των τρομοκρατικών οργανώσεων, είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο χαρακτηρισμός αυτός θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οργάνωση διατηρεί δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η αδελφότητα ιδρύθηκε το 1928 και είναι το παλαιότερο κίνημα του σουνιτικού ισλάμ.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο Τραμπ συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή προκάτοχό του, τον Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013 και τον επόμενο χρόνο εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου συναντά έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης και ιδίως από το Πεντάγωνο. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος χαρακτηρίζει “πραξικοπηματία” τον νυν πρόεδρο της Αιγύπτου και συχνά παραλληλίζει την ανατροπή του Μόρσι με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Από το Κάιρο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αντέδρασαν ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσουν το έργο τους βασιζόμενοι “στη μετριοπαθή και ειρηνική κρίση” τους, ανεξαρτήτως των ενεργειών στις οποίες σκοπεύει να προβεί η αμερικανική κυβέρνηση

Πληροφορίες από: Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Πηγή: https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα