Πισώπλατη μαχαιριά από τους Ισπανούς: «Εξοπλίζουμε την Τουρκία στο όνομα κοινών αξιών και της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ»! Η επιστολή-σοκ σε Έλληνες και Κυπρίους Ευρωβουλευτές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ισπανία είναι μια χώρα που τελευταία έχει αναπτύξει αρκετά στενές σχέσεις με την Τουρκία ειδικότερα στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών.

Συγκεκριμένα η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους πελάτες της Ισπανίας, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Άγκυρας την ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου με την ονομασία «Αναντολού». Για το λόγο αυτό άλλωστε η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που αντιτάχθηκαν στην ελληνική πρόταση τον περασμένο Δεκέμβριο για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε ομιλία του προς τους ισπανούς πρέσβεις στην 6η Διάσκεψη Πρεσβευτών ,που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι εργάζεται για την ενίσχυση των διμερών δεσμών με την Τουρκία και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί φέτος διακυβερνητική σύνοδος των δύο χωρών.

Ο κ. Σάντσεθ μάλιστα τόνισε ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη, και σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ισπανική κυβέρνηση: Εξοπλίζουμε την Τουρκία στο όνομα κοινών αξιών και της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ

Ως φυσική συνέχεια της δήλωσης του Πέδρο Σάντσεθ ήρθε σήμερα και η επίσημη αρνητική απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης στο αίτημα Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, και συγκεκριμένα των Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη, Χριστοφόρου, Παπαδάκη, Κύρτσου, για «πάγωμα» του προγράμματος ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.

Την απαντητική επιστολή υπογράφει εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Προεδρίας της κυβέρνησης και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιβάν Ρεντόντο .

Αναλυτικά το κείμενο της απαντητική επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Κύρτσο:

Εξ ονόματος του Προέδρου της κυβέρνησης, απαντώ στην επιστολή την οποία του απευθύνατε, μαζί με τους υπόλοιπους υπογράφοντες, τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τη συμμετοχή ισπανικών εταιρειών στην κατασκευή ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο.

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι μια προτεραιότητα για την Ισπανία.

Σχετικά με την αναφορά στη δική μας αμυντική βιομηχανία και τη διεθνή προβολή της, η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια για να διασφαλίσει ότι η εξαγωγή εξοπλισμού ή τεχνολογίας συμμορφώνονται με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.

Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι τρεις συμμαχικές χώρες είναι συνδεδεμένες με τις ίδιες αξίες και ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία, δόγματα και πρακτικές στο πεδίο της άμυνας διαμέσου των ήδη υπαρχόντων πολλαπλών δικτύων του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το πολιτικό-στρατιωτικό στίγμα που διέπει το βιομηχανικό πρόγραμμα συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ιβάν Ρεντόντο

Επικεφαλής της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας»

 

https://europost.gr/pisoplati-machairia-toys-ispanoys-exoplizoyme-tin-toyrkia-onoma-koinon-axion/
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα