Πιο κοντά οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εξάπλωση της πανδημίας σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου. Δεν λείπουν όμως οι αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις, για παράδειγμα στην Τουρκία, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Ο Ερντογάν δείχνει να μην εντυπωσιάζεται από τις απειλές περί κυρώσεων» είναι ο τίτλος ανάλυσης στην εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη». Η αρθρογράφος αναφέρει ότι «οι προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής δείχνουν πόσο έχει απομονωθεί πλέον η Τουρκία στη Δύση. Τον Οκτώβριο η γερμανική προεδρία επέβαλε αναστολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ ήθελε να διευθετήσει μέσω διαπραγματεύσεων την αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όμως το γερμανικό εγχείρημα απέτυχε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δηλώνει πλέον ότι πρέπει να τελειώσει το ‘παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι’ μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Ελλάδα και Κύπρος απαιτούν οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πλήξουν την τουριστική βιομηχανία, μία από τις πιο σημαντικές πηγές συναλλάγματος της χώρας. Πιθανές θεωρούνται επίσης κυρώσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, καθώς και στον κλάδο των μεταφορών. Για την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία, η επιβολή σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική».

Τελικά, ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει η Δύση απέναντι στην Άγκυρα; Τη δική του εκτίμηση εκφράζει στο περιοδικό Focus o Έλμαρ Μπροκ, επί σειρά ετών πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παλαιότερα συνεργάτης του Χέλμουτ Κολ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων ο Έλμαρ Μπροκ λέει ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης να μην ‘κατρακυλήσει’ σε άλλο γεωπολιτικό στρατόπεδο η Τουρκία, μεγάλο μέρος της οποίας δεν είναι ισλαμιστική χώρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ασφάλεια της περιοχής. Η πρόσδεση στο ΝΑΤΟ λειτουργεί κατευναστικά τόσο στην εσωτερική πολιτική, όσο και στο Αιγαίο». Τί γίνεται όμως επί του πρακτέου στην Ανατολική Μεσόγειο; Ο Έλμαρ Μπροκ εκτιμά ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου «δεν μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί, εάν δεν ομονοήσουν οι όμορες χώρες. Έλληνες και Κύπριοι πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα, ότι σε περίπτωση σύγκρουσης η ΕΕ θα είναι μαζί τους. Πριν όμως διαμεσολαβήσουν οι ΗΠΑ, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι, θα πρέπει η ίδια η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία. Γι αυτό ήταν έξυπνη επιλογή να μην επιβάλει ακόμη κυρώσεις για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Όταν διαπραγματεύονται ακόμη και το Ισραήλ με τον Λίβανο για το φυσικό αέριο, δεν μπορεί να μην καταφέρει η ΕΕ να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι μέλη της, μαζί με την Τουρκία, μέλος της τελωνειακής ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μέρος των εσόδων θα πρέπει να αποδοθεί στους Τουρκοκύπριους, κάτι που θα συνέβαλε και στην επανένωση της νήσου».

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαυαρία λόγω πανδημίας

Πιο αυστηρά μέτρα για την πάταξη της πανδημίας εξαγέλλει ο πρωθυπουργός της ΒαυαρίαςΠιο αυστηρά μέτρα για την πάταξη της πανδημίας εξαγέλλει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επικροτεί την απόφαση του Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ για πιο αυστηρό λόκνταουν στο κρατίδιο της Βαυαρίας: «Ο Ζέντερ επιστρατεύει τα μεγάλα όπλα στη μάχη κατά του ιού, επιβάλλοντας περιορισμούς σε όλη την επικράτεια (της Βαυαρίας) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ σε οικισμούς με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον, στους εύθυμους Βαυαρούς επιβάλλεται μία ακόμη πιο σιωπηλή Πρωτοχρονιά από αυτή που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Με τα μέτρα αυτά ο Ζέντερ ακολουθεί τη συμβουλή πολλών επιδημιολόγων, αλλά και ορισμένων οικονομολόγων που προκρίνουν σύντομο, αλλά σκληρό λόκνταουν. Με δεδομένο τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολύ σύντομα μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι τη σκληρή γραμμή της Βαυαρίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας, το Άουγκσμπουργκ, κυκλοφορεί η Augsburger Allgemeine, η οποία σχολιάζει τα νέα μέτρα ως εξής: «Το γεγονός ότι μόνο η μείωση των κοινωνικών επαφών μπορεί να διακόψει τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού εξακολουθεί να ισχύει, ακόμη κι αν μας εκνευρίζει. Από τη στιγμή που μία απλή έκκληση δεν φέρνει αποτέλεσμα, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Με μία στάση αναμονής η κατάσταση απλώς θα επιδεινώνεται και τελικά θα γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη».

Κατανάλωση «σαν να μην υπάρχει αύριο»

Κίνηση στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων, παρά την πανδημίαΚίνηση στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων, παρά την πανδημία

Την ίδια στιγμή είναι εμφανής η καταναλωτική μανία και ο συνωστισμός σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Επικριτικό το σχετικό σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Για μία ακόμη φορά επικρατεί το αδιαχώρητο. Τα Σαββατοκύριακα στριμώχνονται μπροστά στα εμπορεύματα σαν να μην υπάρχει αύριο, με προστατευτική μάσκα μεν, αλλά χωρίς να τηρούν αποστάσεις όταν βιάζονται. Σε πολλές περιπτώσεις λείπει το προσωπικό που θα ελέγξει και θα περιορίσει την πρόσβαση των πελατών. Και στο Βερολίνο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες σε φτωχές συνοικίες της πόλης, πηγαίνουν ακόμα πιο πέρα, ανοίγοντας τα καταστήματα την πρώτη και την τρίτη Κυριακή του Δεκεμβρίου. Σαν να λένε: αγοράστε, κόσμε, αγοράστε. Κι ας πεθαίνουν οι υπόλοιποι…»

Η εφημερίδα Heilbronner Zeitung επισημαίνει: «Όποιος αμφιβάλει ακόμη για το μέγεθος της πανδημίας, ας μιλήσει με τους νοσηλευτές. Με τους εξαντλημένους, που, εδώ και πολλές εβδομάδες ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους στον αγώνα εναντίον του ιού, αλλά και εναντίον της αδιόρθωτης συμπεριφοράς ορισμένων (…) Ο περιορισμός της ατομικής ελευθερίας προς όφελος του συνόλου αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και τίποτε άλλο. Δυστυχώς πολλοί φαίνεται να το ξεχνούν αυτό».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα