Πιέζει την Ευρώπη η εξάπλωση του κορωνοϊού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
HOLGER SCHMIEDING, MICKEY.D.LEVY, KALLUM PICKERING, FLORIAN HENSE, ROIANA REID* 

Μία νέα κατάσταση έχει διαμορφώσει σήμερα η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη και στη Νότια Κορέα σε συνδυασμό με τις μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα και την πτώση των δεικτών. Εξ ου και προσαρμόζουμε ορισμένες από τις βασικές μας προβλέψεις, ώστε να αποτυπώσουμε τον δυσμενή αντίκτυπο, ο οποίος αναμένουμε να είναι ορατός μεν, προσωρινός δε. Εκτιμάμε ότι τα όποια προβλήματα από την επιδημία θα περιστείλουν τη ζήτηση και την προσφορά σε περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ θα επηρεάσουν αρνητικά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών διεθνώς τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Στη συνέχεια σταδιακά θα επανέλθουν τα πράγματα στα όσα ίσχυαν προ του ιού, ενώ ορισμένες από τις απώλειες, που θα σχετίζονται με το παγκόσμιο σύστημα προμηθευτικής αλυσίδας, θα αποκατασταθούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Αναφορικά τώρα με τις προβλέψεις μας για την οικονομία της Ευρωζώνης, αυτές τις αναθεωρούμε προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τροποποιούμε την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ από το 1% στο 0,5%. Ουσιαστικά μιλάμε για στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης το πρώτο μισό του 2020, ενώ ειδικότερα η Ιταλία, η οποία έχει βαρύτατα πληγεί, και η Γερμανία, η οποία λόγω εξαγωγών είναι εκτεθειμένη στην παγκόσμια αγορά, ενδεχομένως να βρεθούν σε συνθήκη τεχνικής ύφεσης με συρρίκνωση του ΑΕΠ τους το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Στη δε περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αναθεωρούμε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2020 στο 1,3% από 1,7%. Σχετικά με την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τώρα, διατηρούμε το 2,1% της αρχικής εκτίμησης για φέτος, ενώ οι κίνδυνοι δεν είναι τόσο σοβαροί αλλά την επηρεάζουν δυσμενώς. Πάντως, συνολικά δεν μεταβάλουμε τη θέση μας για τη διεθνή οικονομία, η οποία μπορεί να υποστεί σοκ, αλλά θα είναι προσωρινό. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει μία χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην περίπτωση των κεντρικών τραπεζών, αυτές είναι προετοιμασμένες να ανακουφίσουν την οικονομία από τα δυνητικά συμπτώματα πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Ειδικά, για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), καθώς και την Τράπεζα της Αγγλίας μεταβάλλουμε τις εκτιμήσεις μας. Οι οικονομίες αμφοτέρων των χωρών είναι ευπρόσβλητες από τον αντίκτυπο που προκαλεί στον πλούτο των ανθρώπων και στην εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές προοπτικές μία μεγάλη αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια. Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 18 Μαρτίου, ενώ δεν αναμένουμε πλέον ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το κόστος δανεισμού εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2020. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανότερο πια να γίνει μείωση κατά 25 μ.β. στα επιτόκια της στερλίνας στη συνεδρίαση της τράπεζας στις 26 Μαρτίου. Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

* Οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα