Πετάνε στον δρόμο 81χρονο ανάπηρο και την οικογένειά του στη Χαλκιδική

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γιος του πήρε δάνειο ανακαίνισης από την Εθνική, αλλά έμεινε άνεργος και δυσκολευόταν να πληρώνει τις δόσεις ● Το σπίτι εκπλειστη­ριάστηκε από εισπρακτική εταιρεία που αγόρασε το χρέος από την τράπεζα ● Κινητοποίηση των κατοίκων στα Φλογητά για να μην ξεσπιτωθούν οι δανειολήπτες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με σφραγίδα κυβέρνησης και Αρείου Πάγου, πετάνε στο δρόμο 81χρονο ανάπηρο και την οικογένειά του στη Χαλκιδική. Το σπίτι εκπλειστηριάστηκε από την εισπρακτική εταιρεία Cepal, που αγόρασε το χρέος από την Εθνική Τράπεζα και το πούλησε σε «επενδυτή» από τη Βόρεια Μακεδονία.

Πρόκειται για ακίνητο συνολικού εμβαδού περίπου 300 τ.μ., σε οικόπεδο περίπου 600 τ.μ., με ισόγειο, υπόγειο και έναν όροφο. Στο σπίτι του ισογείου διαμένει ο ηλικιωμένος ανάπηρος και στο επάνω ο γιος του, που είχε πάρει δάνειο ανακαίνισης 85 χιλιάδων ευρώ.

Ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει, καθώς έμεινε άνεργος και έτσι το χρέος έπεσε στις πλάτες του πατέρα του, ο οποίος είχε μπει εγγυητής. Ενας συνταξιούχος ανάπηρος που έχασε το πόδι του σε εργατικό ατύχημα και παρ’ όλα αυτά οι δυο τους κατάφεραν να αποπληρώσουν περισσότερα από τα μισά της αρχικής οφειλής, κάπου 50 χιλιάδες ευρώ.

Ομως, τα πανωτόκια είχαν φθάσει το συνολικό ποσό του χρέους σε 150 χιλιάδες ευρώ, νούμερο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν, όντας σε ανεργία ο ένας και χαμηλοσυνταξιούχος ο άλλος.

Η κόρη του 81χρονου και αδελφή του δανειολήπτη, Αναστασία, περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» το δράμα που ζει η οικογένειά της, καθώς περιθάλπει κι ένα παιδί με ψυχολογικά προβλήματα.

«Το δάνειο ήταν για ανακαίνιση κατοικίας από την Εθνική Τράπεζα. Ομως, όταν ήρθε η ανεργία στον αδελφό μου και καθυστερούσαν οι δόσεις, το πούλησε στην εισπρακτική Cepal. Είχαν επιχειρήσει να εκπλειστηριάσουν ξανά το σπίτι, αλλά καταφύγαμε σε δικηγόρο, για να έρθουμε σε συμβιβασμό. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να κάνουμε ανακοπή και μας… έπαιξαν στη διαπραγμάτευση. Ενώ συζητούσαμε για το ποσό, έβγαλαν το ακίνητο σε πλειστηριασμό στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη και το χτύπησε ένας επιχειρηματίας, πουλάει τουριστικά ακίνητα», ανέφερε η Αναστασία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια, πλησίασαν τον αλλοδαπό αγοραστή. «Προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε με τον κύριο να του δώσουμε το ποσό που έδωσε για να πάρει το ακίνητο συν τα έξοδά του. Αναζητήσαμε κι έναν αγοραστή, δικό μας άτομο, γιατί εμείς δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα, ώστε να πάρει το σπίτι και να μείνουν οι παππούδες μέσα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

»Του κάναμε και πρόταση να αφήσει μόνο τον κάτω όροφο, αλλά δεν δεχόταν με τίποτα. Την περασμένη εβδομάδα, ήλθε η αστυνομία για να μας βγάλει. Οταν μαζεύτηκε κόσμος απ’ το χωριό, αποχώρησαν. Μου είπε, όμως, η διοικητής της αστυνομίας ότι την επόμενη φορά θα έρθουν σε ανύποπτο χρόνο και θα μας πετάξουν έξω. Θα πετάξουν μια οικογένεια με έναν ανάπηρο μέσα. Πού θα μείνουμε;», αναρωτιέται η γυναίκα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η τοπική κοινωνία στα Φλογητά της Χαλκιδικής έχει ξεσηκωθεί με αυτή την περίπτωση. Οι κάτοικοι, από την περασμένη Παρασκευή που επιχειρήθηκε η έξωση, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να την εμποδίσουν.

Μια φορά τα καταφέραν, την άλλη ποιος ξέρει; «Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οι κάτοικοι του χωριού δεν θα επιτρέψουμε να ξεσπιτωθεί η οικογένεια. Απαιτούμε να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής, Δημήτρης Λυρτζής, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του.

Την ίδια ώρα, το διαδίκτυο έχει γεμίσει αγγελίες ιστοσελίδων που προσκαλούν τα ηλεκτρονικά πια «κοράκια» να δουν και να αγοράσουν κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό στη Χαλκιδική, σε τιμές ευκαιρίας.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΣΠΙΤΙ 300 Τ.Μ ΣΤΗΝ ΧΑΛΙΚΔΙΚΗ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ -ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ-ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΖΕ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ , ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ”ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ”.
    ΤΕΤΟΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ;;;
    ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟΙ;;;.
    ΑΣ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα