Με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΚΕΑ) το Σάββατο 30/11 και την Κυριακή 1/12 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αρχίζει διαδικασία που θα οδηγήσει στο συνέδριο της Άνοιξης…. Υπάρχουν ελπίδες για διαμόρφωση ενός πραγματικά ενιαίου κόμματος, που να πατά γερά στην πραγματικότητα και να μπορεί να διαχειριστεί ουσιαστικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού;

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Από ένα πολύμορφο και εσωτερικά αντιφατικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στους παραδοσιακούς πολιτικούς κυρίαρχους που κατέστρεψαν τη χώρα, καλείται να μετασχηματιστεί σε ένα σοβαρό, ρεαλιστικό κόμμα που κατανοεί την κοινωνία και αξιοποιεί σωστά την ιστορική εμπειρία.

Είναι μια πρόκληση, στην οποία κανείς δεν θα έπρεπε να της γυρίσει την πλάτη.

Γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά μέσα στον ιστορικό χρόνο, που η κληρονομιά του Γεωργίου ΣΚΛΗΡΟΥ και του Γιάννη ΠΑΣΑΛΙΔΗ θα διεκδικήσει να διαμορφώσει την Αριστερά του 21ου αιώνα. ..

…Γι αυτό είναι και πολύ σημαντική η Ημερίδα που διοργανώνει την Κυριακή η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για τη ζωή και τις θέσεις του Γεωργίου Σκληρού. Γιατί οι απόψεις εκείνου του πολύ σημαντικού ρεύματος της Αριστεράς αναγκαστικά είχαν μπει στο περιθώριο λόγω της τριτο-διεθνιστικής κυριαρχίας. Μιας κυριαρχίας που οδήγησε στην αλλοτρίωση των μεγάλων ιδεών, στην κατάπτωση και την ταπείνωση των προσδοκιών, στη σοβιετική απολυταρχία και εν τέλει στην άρνηση του ουμανιστικού οράματος….https://kars1918.wordpress.com/…/11/29/georgios-skliros-epm/

Η προηγούμενη αντίστοιχη ευκαιρία υπήρξε την εποχή  -ήταν και τότε ένα ιστορικό μεταίχμιο- που οργανωνόταν το ΣΕΚΕ,  υπήρχε ο αριστερός βενιζελισμός, όπως εκφράστηκε με τον Όμιλο Παπαναστασίου, οι Αγροτιστές του Καραβίδα κ.ά..  Δυστυχώς εκείνη η ελπιδοφόρα εποχή σφραγίστηκε από δύο καταστροφές: Τη Μικρασιατική Καταστροφή που προκάλεσε μια πρωτόγονη μοναρχική Δεξιά και την ένταξη του ΣΕΚΕ στη Κομιντέρν και την υιοθέτηση έκτοτε της γραμμής  “His master’s voice” .

Έκτοτε και λόγω των τραγικών εξελίξεων (Μεσοπόλεμος, δικτατορία Μεταξά, Κατοχή-Εμφύλιος, Βαθύ Κράτος της Δεξιάς, Δικτατορία, Μεταπολίτευση) δεν υπήρχε περιθώριο ουσιαστικής και αποτελεσματικής ανασύνταξης της Αριστεράς. Το πείραμα του ΚΚες και του ευρωκομμουνισμού ήταν περισσότερο απόηχος της εξέλιξης του σοβιετικού πειράματος και των εσωτερικών αντιφάσεων του ΚΚ. Βέβαια εκείνη η περίοδος άφησε συγκλονιστικές αναλύσεις, όπως αυτές του Κώστα Παπαϊωάννου, του Νίκου Πουλαντζά κ.ά.

Νομίζω ότι τώρα ήρθε η εποχή για την ουσιαστική αποτίμηση της ιστορικής εμπειρίας, αποτίμηση απαραίτητη στην προσπάθεια συγκρότησης μιας Αριστεράς που να μπορεί να ανταποκριθεί στις  ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

presspublica.gr