Περί Κοτζιά και Κραν Μοντανά από τον Νικόλα Κυριάκου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από το στάτους/facebook τού Νικόλα Κυριάκου, ο οποίος είναι νομικός, διετέλεσε μέλος της ομάδας στήριξης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν Ι, στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.
Ξημερώματα 7ης Ιουλίου 2017 και τα μέλη των αντιπροσωπειών στο Κραν Μοντανά περιμένουν την ολοκλήρωση του δείπνου στο ξενοδοχείο.
Συζητήσεις, αγωνία, προσμονή απέναντι στο άγνωστο.
Σε κάποια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες, μια κινητικότητα. Φαίνεται ότι η συνάντηση έχει λήξει.
Προσπαθούμε να ανασυγκροτηθούμε, να βρούμε τους δικούς μας.
Ελληνοκυπριακή και ελληνική αντιπροσωπεία μαζί, πέφτουμε πάνω στους δικούς μας.
Ο Κοτζιάς μας λέει ότι απόψε σώσαμε την Κύπρο.
Από τι, από ποιον δεν μάθαμε ποτέ.
Ο Πρόεδρος προχωράει σιωπηλός, χωρίς να μπορεί κανείς να ψηλαφήσει αντίδραση από την έκφρασή του.
Ο μόνος που μένει πιο πίσω, είναι ο Μαυρογιάννης, καταπονημένος και φανερά ανήσυχος.
Η πρώτη κουβέντα του ήταν η ανησυχία για το τι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα στην ΑΟΖ. Οι επόμενοι μήνες τον επιβεβαίωσαν.
Μερικοί Τουρκοκύπριοι δακρύζουν στο λόμπι – δεν έχουμε μάτια να κοιταχτούμε.
Τα μέλη της ομάδας του ΟΗΕ ανταλλάζουν λόγια παρηγοριάς, σύντομα οι περισσότεροι θα έχουν φύγει σε νέα πόστα.
Στις 7 το πρωί ήμασταν ήδη στο δρόμο της επιστροφής, με τη ματαίωση στα χέρια.
Τρία και κάτι χρόνια από τότε, δεν μάθαμε ακόμα γιατί και πώς απέτυχε η διαδικασία, η οποία, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση είχε φτάσει στο παρά ένα της λύσης.
Αν όντως είχαμε φτάσει στο παρά ένα, αν όντως μένουμε πιστοί στη δουλειά του ΟΗΕ κι αν όντως θέλουμε να ξεκινήσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, από τι σώθηκε η Κύπρος;
Πολλές φορές από τότε, έχω προσπαθήσει να ανασυγκροτήσω τη μνήμη μου, να ξαναδιαβάσω τις σημειώσεις μου από εκείνες τις ημέρες, να διασταυρώσω με τον Τύπο των ημερών, να συζητήσω με άλλους.
Είναι μια προσπάθεια που μοιάζει με αστυνομική έρευνα μετά από έγκλημα.
Γιατί, ας μην έχουμε αμφιβολία, περί εγκλήματος μιλούμε.
Νωρίτερα απόψε στο ΡΙΚ, παρακολούθησα τον διόλου απολαυστικό μονόλογο του Κοτζιά, αναμένοντας αποκαλύψεις και εξηγήσεις.
Αντιθέτως, έμεινα εμβρόντητος από τον κλισέ πατερναλισμό του καλαμαρά απέναντι στην Κύπρο, τον υπερφίαλο ναρκισσισμό του  “εγώ έκανα, εγώ είπα”  και τις λογικές ασυμφωνίες μιας καφενειακής αφήγησης, όλα πασπαλισμένα με τον δέοντα πατριωτισμό.
Κλαίω μέσα μου γιατί το νησί,
η τύχη κι η ιστορία του,
οι ίδιες οι ζωές μας,
παίχτηκαν όχι ως δράμα και δικαίωση,
αλλά ως τραγέλαφος και φαρσοκωμωδία.
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Γιατί ,ας μη έχουμε αμφιβολία περί εγκλήματος μιλούμε” ΚΑΙ ”έμεινα εμβρόντητος από τον κλισέ πατερναλισμό του καλαμαρά-λέγε με Κοτζιά-απέναντι στην Κύπρο ,τον υπερφίαλο ναρκισσισμό του ”εγώ έκανα, εγώ είπα” και τις λογικές ασυμφωνίες μιας καφενειακής αφήγησης, όλα πασπαλισμένο με τον δέοντα πατριωτισμό”.
    Ας καταγρσφούν και ας εμπεδωθούν από τους ”λάτρεις”-που δεν είναι λίγοι- του επιτυχημένου ΥΠΕΞ κ.Κοτζιά -του γνωστού για όλους τους Έλληνες ,όπου γης-, από την ”εθνωφελή”Συμφωνία των Πρεσπών με τους Αλβανοσλάβους ”Μακεδόνες” των Σκοπίων.
    Ελπίζουμε να κατατροπώσει τον Καβαλιώτη-εκ γεννήσεώς του- και αποφοίτου της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Κύπριο κ.Νικόλα Κυριάκου, με νέα συνέντευξη του.
    ΥΓ.Πάντως εντυπωσιάζουν τα χαμόγελα της φωτογραφίας-χίλιοι μάρτυρες- των φίλων κ.κ. Μεβλούτ-έτσι τον αποκαλούσε- Τσαβούσογλου και Νίκου Κοτζιά .
    Ας είναι προς αποφυγή για ενδεχόμενη επανάληψη διααπραγματεύσεων για το Κυπριακό ,η, οποιοδήποτε Ελληνοτουρκικό πρόβλημα.
    Ας είμαστε και λίγο αγενείς με τους σημερινούς Τούρκους εκπροσώπους .
    Καλό μήνα.

  2. Αναμένουμε και άλλους που γνωρίζουν γεγονότα να ξεμπροστιάσουν τον ναρκισσισμό του κ. Κοτζιά, μήπως καταφέρουν να μάθουμε την αλήθεια των γεγονότων που χειρίσθηκε και ακούσουμε, έστω ένα mea culpa χαμηλόφωνα.

  3. Από τα γραφόμενα του κ.Κυριάκου για την αποτυχία της λύσης φταίει ο “καλαμαράς” Κοτζιάς. Αφού εξυπηρετούσε τους Κύπριους γιατί η Κυπριακή αντιπροσωπεία δεν αποδέχθηκε την λύση δεδομένου ότι η εμπλοκή των “καλαμαράδων” μόνο για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων μπορούσαν να μιλήσουν. Μήπως τα “ξαδέλφια” παρά την λύση δεχόντουσαν και παραμονή 15.000 Τούρκων στρατιωτών; Απλά ρωτάω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα