Πενταμερής: Τι είπε για καθεστώς των εγγυήσεων, τουρκικές κατοχικές δυνάμεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η παρέμβαση Δένδια στην Πενταμερή για το Κυπριακό –

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος

Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβαση του στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη, ενώ όσον αφορά τη λύση για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το πλαίσιο πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Χθες, Τρίτη 27 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών υπήρξε ο συντονισμός ενόψει της έναρξης της άτυπης πενταμερούς.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, καθώς και με τον Βρετανό ομόλογό του, Dominic Raab.

Για αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ (περί τις 14.45 ώρα Ελλάδας), καθώς και με τον Βρετανό ομόλογό του.www.bankingnews.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι”, λέει η παροιμία. Δεν κατάφεραν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με το Σχέδιο Ανάν και το κατάφεραν με την Πενταμερή, όπου η ΚΔ εμφανίστηκε σαν ε/κυπριακή και τ/κυπριακή κοινότητα, με την σύμφωνη γνώμη των Αναστασιάδη (υποστηρικτού τού Ανάν) και τού Μητσοτάκη, υιού τού Κων/νου και αδελφού τής Ντόρας, που κι αυτοί ήσαν υποστηρικτές τής αλήστου μνήμης πλεκτάνης.

    Αφού, λοιπόν, Κύπρος και Ελλάς έπεσαν στην παγίδα αυτή, έρχεται ο παραπάνω βλάκας και μάς λέει ότι “ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη”.

    Έχει δίκιο ο Π. Ήφαιστος, που παρατηρεί στο τέλος τού άρθρου του, Κυπριακό-Ελληνοτουρκικά μετά τη Γενεύη: Επιτακτική ανάγκη νέας στρατηγικής. Δεν καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αποφάσεις συμβατές με τον Χάρτη του ΟΗΕ και την πράξη προσχώρησης στην Ε.Ε., ότι “Τέλος, προκαλεί θλίψη όταν επίσημοι Ελλαδικοί και Κυπριακοί παράγοντες κρατούν αυτοκτονικές σημαίες πάνω στις οποίες είναι γραμμένη παράνομη φράση «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα