Παρασκήνιο: Γιατί η Γεννηματά πάει σε Συνέδριο ΠΑΣΟΚ -Σε ποιους πετά το γάντι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ24|10|2019 | 17:53


Παρασκήνιο: Γιατί η Γεννηματά πάει σε Συνέδριο ΠΑΣΟΚ -Σε ποιους πετά το γάντι -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Άγγελος Μόσχοβας

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να πάει σε Συνέδριο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ως όφειλε, προχωρά στο συνέδριο που έπρεπε να έχει γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο είχε πάρει αναβολή για έξι μήνες.

Στο μεταξύ μεσολάβησαν μια σειρά γεγονότων: Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου το ΚΙΝΑΛ κατετάγη τρίτη δύναμη με ποσοστό άνω του 8% – παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις – ενώ υπήρξαν και τροχιοδεικτικά βλήματα αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι για τον ίδιο το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό όπως και ότι ΠΑΣΟΚ χωρις ΚΙΝΑΛ υπάρχει, ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όμως όχι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «τα έσπασε» με την Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος έθεσαν θέμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο κ. Γερουλάνος δήλωνε έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε απορρίψει δημοσίως – και μάλιστα ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη – τις φωνές για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ εξηγώντας ότι δεν θέλει το κόμμα να είναι «μπαταχτσής».

Μόλις πρόσφατα, στελέχη της ηγεσίας (Κεγκέρογλου, Σαλαγιάννης) είχαν καλέσει τον Παύλο Γερουλάνο στη Χ. Τρικούπη για να του εξηγήσουν γιατί είναι αδύνατη η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Φυσικά οι λόγοι είναι οικονομικοί: Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί ήταν ένας βασικός λόγος που οδήγησε στην«πατέντα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρχικά και του ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια. Σε όλα αυτά τα σχήματα, εν προκειμένω, σήμερα στο ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ως συνιστώσα δύναμη αλλά δε δεύτερο πλάνο.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι ο κύριος πόλος του Κινήματος Αλλαγής καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μελών και των στελεχών του προέρχεται από τη Χ. Τρικούπη, όμως δεν βγαίνει μπροστά.

Μάλιστα, στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, αποφασίστηκε τα κόμματα-συνιστώσες (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ κλπ να «κάνουν πίσω», αν αδρανοποιήσουν τα όργανά τους και πλέον να εκπροσωπούνται από ενιαία όργανα του ΚΙΝΑΛ.

Κλειδί η απόφαση του ΚΙΝΑΛ για ενιαία όργανα
Εκείνη η ψηφοφορία είναι το πρώτο κλειδί για να αντιληφθεί κάποιος τη στρατηγική που ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά. Ολα τα κόμματα που συναπαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ εκπροσωπούνται από ενιαία όργανα.

Η κριτική που ασκήθηκε από στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Νίκος Παπανδρέου το προηγούμενο διάστημα προκάλεσε ένα κλίμα εσωστρέφειας αλλά και πίεση στη Χ. Τρικούπη.

Ετσι, αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε παρά τους φόβους της πλευράς Γερουλάνου ότι δεν θα γίνει συνέδριο, οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά απαντούσαν από τον Σεπτέμβριο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην διεξαχθεί.

Στην ουσία, με την κίνησή της αυτή, η Φώφη Γεννηματά πετά το γάντι σε όσους θέλουν δια του Συνεδρίου να την πλαγιοκοπήσουν και να θέσουν θέματα όπως της απόσχισης του ΠΑΣΟΚ από το ΚΙΝΑΛ ή εκλογής νέας ηγεσίας.

Η στρατηγική για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Το ερωτήματα που προκύπτουν πλέον είναι:

1. Τι είδους συνέδριο θα είναι;

Το συνέδριο θα είναι έκτακτο αλλά θα πάρει ζωτικής σημασίας αποφάσεις. Το κυριότερο όλων είναι ότι θα ψηφίσει νέο καταστατικό. Πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία θα ορίσει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα με όλα τα ζητήματα: Εκλογή οργάνων, πορεία του κόμματος κλπ. Το νέο καταστατικό είναι το δεύτερο κλειδί της στρατηγικής Γεννηματά. Εφόσον θελήσει η πλειοψηφία λοιπόν μπορεί να θέσει τέτοιους όρους στο καταστατικό που να καθιστούν αδύναμη οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της προέδρου. Π.χ. να αποκλείεται η διαρχία (άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος του ΚΙΝΑΛ) ή να μπει μια διατύπωση του τύπου όσο είναι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάποιος να παραμένει και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι διατυπώσεις βρίσκονται, η ουσία μένει: Η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω την κυριαρχία της μερικούς μήνες μάλιστα μετά τις εκλογές που έφερε το ΚΙΝΑΛ τρίτο κόμμα.

2. Ποια θα είναι η σύνθεση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ;

Η σύνθεσή του θα αποτελείται πιθανότατα από τους ήδη εκλεγμένους συνέδρους στους οποίους έχει φυσικά πλειοψηφία η Φώφη Γεννηματά. Αυτό είναι ένα «αγκάθι» για τους αμφισβητίες της Γεννηματά που μιλούν για «στημένο σώμα» συνεδρίου. Το αντεπιχείρημα της Χ. Τρικούπη είναι ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν τα χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήθηκαν στις ουρές για να εκλέξουν συνέδρους. Και όπως λένε έμπειρα στελέχη του χώρου «όποιος ελέγχει το συνέδριο κάνει ό,τι θέλει.»

3. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει δηλώσει ήδη πως «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει». Είχε προσθέσει πάντως ότι «η ουσία δεν πρέπει να είναι ένα αιματοκύλισμα προσωπικό. Πρέπει να είναι μια πολιτική διαδικασία την οποία αν την κάνει καλά η ηγεσία του χώρου δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

4. Τι αποφάσεις θα πάρει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

Ο βασικός στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι ένας: «Στο συνέδριο θα επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική μας επιλογή ότι προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ ζωντανό, αλλά εντός του πλαισίου που ήδη έχουμε αποφασίσει στο Κίνημα Αλλαγής. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση (απόσχιση του ΠΑΣΟΚ από το Κίνημα Αλλαγής, κλπ) προφανώς μπορεί να τεθεί στο σώμα του συνεδρίου και το συνέδριο, δημοκρατικά, θα αποφασίσει» λένε στενοί της συνεργάτες. Με απλά λόγια το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/paraskinio-giati-i-gennimata-paei-se-synedrio-pasok-se-poioys-peta-ganti

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα